Нели Дакова: Тази година акцент на Фестивала на еко и био производителите в град Садово ще бъдат детските работилници

Нели Дакова, организатор на Фестивала на еко и био производителите, който ще се проведе за втора поредна година от 24 до 26 май, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив.

Фокус: Г-жо, Дакова, разкажете ни какво ще бъде представено на Фестивала на еко и био производителите, който ще се проведе в община Садово?
Нели Дакова: За втора поредна година имаме удоволствието да организираме Фестивал на еко и био производители и арт творци с любезното домакинство и спонсорство на община Садово. Той ще се проведе в рамките на майските празници, които община Садово организира от 23 до 26 май. Фестивалът ще започне от 24 до 26 май. 24 май е един много тържествен ден за град Садово, тъй като е празник на града и е празник на българската просвета и култура. Ще бъде извършен тържествен водосвет от 09.30 часа, а от 10.00 часа кметът  Димитър Здравков ще произнесе слово. Официалното откриване на Фестивала на еко и био производителите е от 10:45 часа. Тогава всички наши гости могат да заповядат и да видят вече подредените изложители и павилиони.
Фокус: Кои са акцентите тази година?
Нели Дакова: Акцентът на 24 май по време на Фестивала на еко и био производителите и арт творците ще са детските работилници, освен изложението, което традиционно става на площада в една много хубава зелена площ между красивата природа и спокойствието на малкия град. Освен тази изложбена част, тази година ще наблегнем и на детските работилници. И тъй като на 24 май ще има много деца и е празник, който е тясно свързан с децата и с училището с едни много хубави моменти и спомени, ние правим специални работилници за деца. Те са най-различни. Ще се редуват. Ще имаме рисуване върху едно голямо пано. Децата ще могат да рисуват с ръце и с бои. Ще имаме пълнене на торбички с билки. Ще разкажем на децата за лечебните свойства на билките. Те сами ще имат възможност да си изберат и да си направят собствени малки торбички, които ще си вземат като подарък от фестивала. Ще се пълнят възглавнички с шлюпки от лимец, защото лимецът е едно много интересно зърно, най-древното зърно, което още по времето на траките се е запазило по нашите земи. Това е много издръжлив и устойчив сорт и сме направили един кръговрат на зърното, за да запознаем децата с хляба и от къде идва хлябът, тъй като той е много важен. И хлябът, и словото са свързани и са много важни за човешкия живот. Ще направим едно пояснение за пътя на хляба и специално на лимеца от засаждането до печенето му и слагането на трапезата. Децата ще имат възможност да станат сами градинари и да засеят семенца от лимец. Ще видят през какви фази минава зърното-брашно, зърно като семе, житни класове. Ще могат активно да се включат в градинарството и да видят какви са резултатите. Най-интересното ще бъде хляб на живо-всяко дете ще може да си омеси и да си опече само хлебче на жив огън. На място ще има демонстрации, които ще са свързани с печенето на хляб и за малки, и за големи. Акцент на 24 май за децата, а и за големите ще бъде една много интересна кулинарна работилница с шеф готвачът Росен Чакъров от Пловдив, който ще занимава посетителите с различни кулинарни изкушения, приготвени от български сезонни плодове и зеленчуци, което е характерно за нашия край. Това събитие ще бъде от 13ч. до 14.30ч.
Фокус: От къде са производителите, които ще представят своя продукция?
Нели Дакова: Производителите отново, както и миналата година, са от цялата страна. Имаме от Варна много производители, които освен с плодове, зеленчуци, храни, семена и билки, ще представят Варна и с хляб и лимец. Имаме изложители от Централния Балкан, от Пловдивска област, от София, от Видин и въобще от цялата страна. Другият акцент в нашето събитие е лекционната част, която ще бъде съсредоточена на 26 май в събота. От 11часа започват лекциите и ще продължат до 17 часа. Те ще бъдат много интересни в сферата биодинамичното, алтернативното и прородосъобразно земеделие. Ще участват Татяна Благоева от Варна, която дълги години се занимава с календар на Мария Тун. Тя е нейна ученичка и е превела книгата за Биодинамично земеделие за България. Тя ще направи обзор в тенденциите и развитието на екологичното земеделие по света и в България. Ще разкаже и за почвеното плодородие, което е много важно за една добра реколта за всеки земеделец. Любомир Хаджийски, който има дългогодишен опит в биоземеделието също ще сподели своята практика в изграждането на лехи и как може една почва да бъде богата и плодородна. Чичо Митко от Бачково е известен със своето биостопанство. Той ще ни запознае с биологична защита на растенията от неприятели и болести без да използваме химически препарати. Иван Попов от Общинска служба земеделие от Видин ще засегне много наболялата напоследък тема на много общини за резитбата на дървесни видове в градска среда. Ток ще представи основните закономерности в калеменето. Той е с повече от 25 години опит и превежда за България една много интересна книга на японеца Масанобу Фукуока „Революцията на една сламка“. За земеделците и хората, които се интересуват от алтернативно земеделие е известна. Ние си партнираме и с Фестивал за свободна размяна на семена, който традиционно се организира в Елина Пелин и Зеленият отбор, които са организаторите на този фестивал. Те ще ни гостуват на 26 май и ще споделят своя опит в изграждането на една генна банка за семена на територията на страната. Те си партнират и с Гърция. По време на участието си ще раздават семена и разсъди на всички наши гости, които пожелаят да направят нещо за своите градини. Партнираме си и с частно училище „Слънчев лъч“. То е еко училище, близо до Марково и от там Мария Паева ще ни разкаже за еко образованието в училището и как може в училищна среда да се изгради зеленчукова градина, какви грижи се полагат и се надяваме по този начин да дадем един пример на повече училища и детски градини, които могат в рамките на пространството около сградата да си направят такъв подобен тип градини.
Фокус: Нека да припомним още веднъж от колко часа започва фестивала?
Нели Дакова: Официалното откриване е на 24 май от 10:45 часа. Тогава събитието ще продължи до 22:00 часа, когато ще има тържествена заря. Всеки ден нашите посетители могат да ни намерят от 09:30 часа. На 25 май /петък/ ще сме до 20:00 часа. На 26 май, /събота/, сме до 17:00 часа.
Фокус: Колко посетители очаквате да посетят Садово през тези дни?
Нели Дакова: Интересен въпрос. Надяваме се все повече посетители да има. Никой не може да каже колко точно ще бъдат посетителите. Това зависи от много фактори, но имаме вече и много приятели. Надявам се все повече хора да разбират за този фестивал, който има успехи с първото си издание. Надяваме все повече хора, които държат на здравето си, интересуват се от алтернативно земеделие и се грижат за децата си да посетят фестивала. И детските работилници са много интересни и са безплатни. Нямаме вход за участие и посещение. Фестивалът е с широко отворени врати за всички посетители.
Весела КРЪСТЕВА