Нели Малчева:Четеното става интересно, когато обхваща теми, които вълнуват децата

Нели Малчева, ръководител „Детски отдел“ в Регионална библиотека „Петър Стъпов“ в Търговище, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: Г-жо Малчева, с какви инициативи библиотеката в Търговище привлича децата през лятото?

Нели Малчева: През цялата ваканция библиотеката провежда инициативата „Ваканция в библиотеката”. Всеки работен ден от 8.30 ч. до 18.30 ч.часа под мотото„Библиотеката място за четене и приятни занимания с приятели”  организираме четене на художествена литература, енциклопедии и списания, игри с пионки, карти и зар, рисуване, оцветяване, мозайки и пъзели. Предоставяме свободен достъп до компютри с Интернет за полезна информация, игри, музика и забавление, в предлаганата  „Лятна фонотека”  децата могат да слушат любими песни и приказки. Всеки всеки вторник и четвъртък от 10 ч. и 14.30 ч. в „Лятно кино”  се правят прожекции на игрални, анимационни и научно-популярни филми от фонда на отдел „Изкуство”. Всяка сряда от 10.00 ч.  децата правят „Приказни пътешествия”, като се четат приказки на народите. Всяка последна сряда от месец юли и август от 8.30 ч. до 18.30 ч. организираме работилница „Сръчни ръце”, в кояато децата имат възможност сами да изработват  хартиени модели, маски, шапки, оригами. Организираме и тематични четения свързани с даден автор или произведение.

Фокус: Каква възрастова група е обхваната?

Нели Малчева: Деца до 14 години. Стремим се да им покажем, че четенето освен полезно, може да бъде приятно и забавно. Да обогатим познанията им. Да им дадем нужното ниво на информираност по вълнуващите ги проблеми. Да развием асоциативно им мислене, способността да търсят информация в книжни и нетрадиционни носители, да изграждат контакти с други деца.

Фокус: Разчитате ли на партньори при провеждането им?

Нели Малчева: Развиваме партньорство с частни детски занимални – „Веселата къща”, „Усмивки”, „Образователни технологии”, „Английски клуб”, „Калина”.  Гостуват ни местни творци, които представят произведенията си пред деца.  Работим съвместно с местния музей, читалище, Младежки дом, Обединен детски комплекс и неговите школи.

Фокус: Как децата приемат летните занимания?

Нели Малчева: Проведените занимания преминават с висок интерес и посещаемост от страна на децата. През дните от лятната ваканция имаме над 100 деца посещаемост и средно 20 новозаписани за деня. Най- търсените заглавия са от  списъците за задължителна литература от 2 до 7 клас. Най-предпочитани са енциклопедиите от всички отрасли на знанието.

Фокус: Кога четенето става интересно?

Нели Малчева: Когато обхваща теми вълнуващи децата, с език близък до разбиранията им и е представено по атрактивен начин.

Ивелина ИВАНОВА