Нели Николова, РИМ- Разград:14 февруари е добър повод да се докоснем до свидетелства за отминали времена, до събития и чувствата, които са карали хората да си разменят послания

снимка: pixabay.com

Нели Николова, гл.уредник в Регионлен исторически музей- Разград, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: Регионален исторически музей-Разград показва изложба „За мен ти си морска сирена“. Г-жо Николова какво е включено в експозицията, която е представена в къща- музей Анание Явашов?

Нели Николова: Изложбата е във връзка с празничния 14 февруари. За нас това е възможност да покажем на публиката част от една много любопитна колекция от фонда на музея- пощенски картички с любовни послания. Разглеждаме любовта в различните и аспекти- между мъжа и жената, между родителите и децата, между приятелите, любовта на съпруга, който е отишъл на война и често пише на своята съпруга. Картичките, които показваме са от първата половина на 20-ти век, като най- старата е от 1902 година, а горната граница е 1927 година. Показваме само една част от иначе стотиците картички във фонда ни. Денят на влюбените, който набира все по- голяма популярност у нас, е добър повод да се докоснем до свидетелства за отминали времена, да надникнем в събития и чувствата, които са карали хората да си разменят послания. Изложбата е адресирана към посетители на всякаква възраст. На по- възрастните ще им бъде мило да се върнат към спомените си. За младите ще бъде интересно да узнаят как техните баби и дядовци са си разменяли  любовни послания, а съвсем малките сигурно за първи път ще научат що е то пощенска картичка и как тя стига до адресата си.

Фокус: С какво са интересни тези картички?

Нели Николова: Има и цветни ,и черно бели. Впечатляват с изящната си изработка. Всички картички, които са постъпили в тази посока при нас са дарение на музея. Една голяма част от материалите, които представяме са от личния архив на известния разградски художник Драган Данаилов, като има не само  картички и писма до любимата му. Той е участник в три войни в началото на века, и от фронта е писал писма на любимата си съпруга, като вече са имали и деца. Трогателно е, че в някои писма намираме изпратени изсушени стръкчета цветя с послание:“мила Еленке, първите цветенца откъснах за теб!“. Това е една от емоциите, която обогатява много въприемането на изложбата. Изображенията на картичките са най- различни- любовни сцени, ангелчета, цветя, деца, трудно е да се разкаже с думи. Но, всяка картичка има собствена история, а посланието, което носи е изпълнено с енергията на любовта. Голямото послание, което сме вложили в изложбата е, че любовта може да бъде празнувана всеки ден, не само на 14 февруари.

Фокус: До кога може да бъде разгледана изложбата?

Нели Николова: Първоначалната идея беше изложбата да бъде експонирана само за самия 14 февруари. Посетителският интерес обаче се оказа голям и всъщност тя ще остане отворена за посещения в къща музей „Анание Явашов“ до края на седмицата. След това ще може да бъде разгледана по предварителна заявка.

Ивелина ИВАНОВА