Нели Петкова, Община Кюстендил: Две училища ще получат средства за закупуване на училищни шкафчета

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Нели Петкова, директор на Дирекция „Култура, образование, младежки дейности и спорт” към Община Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

 

Фокус: Госпожо Петкова, какви са възможностите на училищата в Кюстендил за участие в националната програма, чрез която учебните заведения в цялата страна имат възможност да кандидатстват за изграждане на училищни шкафчета, какво предстои?

Нели Петкова: Тази година Министерство на образованието и науката в националната програма „Осигуряване на съвременно – образователна среда” включи допълнителен модул – осигуряване на ученически шкафчета. Става въпрос за осигуряване на шкафчета на учениците от първи до седми клас. Всички училища, на територията на страната, в които има ученици от първи до седми клас, имаха възможност да кандидатстват, кандидатствали са и вече резултатите са готови.

Фокус: Какво сочат резултатите за Кюстендил?

Нели Петкова: За Община Кюстендил в списъка на училищата, които ще получат средства за закупуване на шкафчета са включени Основно училище „Свети свети Кирил и Методий” и Основно училище „Иван Вазов”. Целта на тази национална програма е от една страна да се подобри съвременната образователна среда, материално – техническата база да се подобри в училищата, да се олекотят раниците на децата, за което непрекъснато се говори, тъй като в шкафчетата те могат да съхраняват учебници, учебни комплекти, всичко, което е свързано с образователния процес, както и екипите по физическо възпитание, лични вещи и други. От друга страна в учениците по този начин се формират качества като отговорност, поддържане на чистота, уважение към собствените вещи, към вещите на съучениците си. Средствата, които ще получат училищата, трябва да бъдат вложени в закупуването на тези шкафчета и това трябва да стане в срок до 15 септември, за да може новата учебна година да стартира с нови ученически шкафчета.

Фокус: Как върви одобряването и поръчването на учебници и помагала за новата учебна година?

Нели Петкова: Този процес в Кюстендил върви нормално. Тази година по различното е, че на няколко етапа се осигурява снабдяването с учебници и учебни помагала. Вече минаха два етапа, първият етап беше за учебници и учебни комплекти за учениците от първи до седми клас, с изключение на учениците от трети и седми клас. Вторият етап беше свързан с осигуряване на познавателни книжки за трета и четвърта възрастова група. Тези два етапа приключиха, проведени са обществените поръчки, бяха свързани със съответните заявки. Доставени са вече учебниците и повечето от тях са училищата и детските градини. Сега предстои трети етап, тоест остана да изберем учебниците за трети и седми клас. До 13 юли приключи процедурата по оценяване на учебниците от учителите в училищата. Информацията се изпраща в министерство на образованието и науката и всеки момент се очаква министърът на образованието и науката да издаде заповед с утвърдените учебници и учебни комплекти за трети и седми клас за тази учебна година и да я публикува на официалната страница на министерството на образованието и науката. Освен това, трябва да публикува и график на дейностите за осигуряване на учебниците и учебните комплекти за учениците от трети и седми клас, което се надяваме да стане до края на месеца, така че да може да се задейства процедурата по обществените поръчки, да се направят съответните заявки, за да може до 15 септември да бъдат доставени учебниците и да се ползват от учениците от трети и седми клас.

Венцеслав ИЛЧЕВ