Нели Трайкова: 42 лица посещават Дневния център за деца и младежи с увреждания „Света Неделя“ в Сандански

Нели Трайкова, директор на Дневния център за деца и младежи с увреждания „Света Неделя“ и на Дневния център за възрастни с увреждания, в интервю за предаването „Магията на Свети Врач“ по Радио „Фокус“ Пирин, относно дейността на социалните заведения

 

Фокус: Г-жо Трайкова, разкажете ни за Дневния център за деца и младежи с увреждания „Света Неделя“.

Нели Трайкова: Центърът е разкрит преди 12 години. Доста трудно беше неговото откриване, защото мястото където се намира е почти в центъра на парка на Сандански и тогава нямаше толкова много програми, по които да се финансира и ремонт, и обзавеждане и дейности и т.н. и нещата се случиха наистина трудно, но важното е, че се случиха. Сега в момента Центърът е един от най-добрите, надявам се не само в областта. Работи се по различни направления. Имаме различни специалисти. С децата и младежите в този център обикновено се работи преди всичко индивидуално, защото са с най-различни специфики на увреждания и заболявания и при различните случаи се налага по-ангажирано работата на различни специалисти. Имаме логопеди, рехабилитатори, психолози, специални педагози, възпитатели и изобщо целият ни екип е много добре балансиран.

Фокус: Какви услуги предлагате и какви деца и младежи се възползват от Вашите услуги?

Нели Трайкова: Те са от 1 до 18 години и са с най-различни заболявания. Имаме деца с аутизъм, със синдром на Даун, с тежки множествени увреждания, най-различни са, не може да се каже, че са от определен вид. Някои от тях ходят в масови училища, а за други имаме изнесен клас към Помощно училище в Благоевград. Те се обучават на място в Центъра, тъй като имаме класна стая. Услугите са ортопедични, педагогически, образователни, рехабилитационни и психологични. В тези направления се работи.

Фокус: Какъв е капацитетът на услугата и колко деца се възползват в момента от нея?

Нели Трайкова: 36 е капацитетът, а в момента имаме 42 лица, като някои от тях идват почасово само за работа с рехабилитатор, или с логопед и психолог, затова се случва така, че работим над капацитета.

Фокус: Споменахте вече за трудовата квалификация на хората, които работят в Центъра, но всъщност колко души са това?

Нели Трайкова: Екипът на Центъра се състои от 16 души, като част от екипа е административен, друга част е обслужващ, но по принцип тук имаме 3 дневни центъра, като 2 са в Сандански, а един е в село Ласкарево и той е за хора, които са над 18-годишна възраст с психически увреждания. Тъй като трите центъра са в едно звено така балансираме екипа, че да може да обслужва и трите центъра. Говоря за обслужващия персонал – шофьори и т.н., като в трите центъра си работят специалисти.

Фокус: Има ли някакви такси, които се заплащат?

Нели Трайкова: При децата не, по принцип до 18-годишна възраст са освободени от такси или пък до 20, ако продължават да учат. Вече при тези, които са в другите центрове за възрастни се заплащат такси, които са по тарифата за държавните такси в заведенията за социални услуги.

Фокус: Споменахте вече и Дневния център за възрастни с увреждания. Вие ръководите и него. Разкажете ни повече.

Нели Трайкова: Специалистите са горе-долу почти същите, като в Центъра за възрастни имаме арт- и трудо-терапевт. Там целта е тези хора, които вече са по-големи да се научат на един относително самостоятелен начин на живот. Там се засягат не толкова образователните дейности, колкото обучение в битови умения. Имаме трудово-терапевтична кухня, изработват различни художествени изделия, имаме градинка, в която садят цветя. В това направление най-вече се работи.

Фокус: А какъв е неговият капацитет и колко души са възползват от услугите?

Нели Трайкова: Неговият капацитет е 20 места, но там заетостта е 28. Пак имаме хора, които идват само почасово. Би трябвало да се увеличи малко капацитетът, защото нуждите са по-големи. Имаме деца, които навършват годините и не могат в един момент навършили 18 години да си останат вкъщи, а трябва да бъдат прехвърлени от единия център в другия. Затова така се получава да се претоварва Центърът.

Фокус: Необходимо ли е някакво специално оборудване и за двата Центъра?

Нели Трайкова: По принцип специалното оборудване е предимно в залата за рехабилитация. Там се вкарват определени уреди, от които имат полза колегите. Другото по-специално оборудване са все пак компютри и таблети, които навлизат в живота на всички. Там ни е малко по-трудно осигуряването, защото те са на по-специален режим за купуване, а имат нужда всички да умеят да работят с компютри. Хубавото е, че и децата и възрастните идват с голямо желание в центровете, тъй като денят им е обогатен с най-различни дейности и емоции. Ние сме просто едно голямо семейство.

Натали СТЕФАНОВА