Немската гимназия участва в нов проект по програма „Еразъм+“

Снимка: Община Бургас

БургасСтартира новият проект на НЕГ „Гьоте“ по програма „Еразъм +“, наречен „Пътят на хляба от ръцете към сърцето“. Той е двегодишен и има за цел да насочи младите хора към сърцевината на европейската идентичност, връзката между поколенията, изследването на общи празници, ритуали, легенди, предания, музика, танци и песни.

Хлябът е събирателен образ на ценности, които днес модерният човек приема като даденост. С този проект, на който бургаското училище е координатор, ученици от няколко европейски държави преоткриват богатството на традицията, осъзнавайки общата ни европейска идентичност. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

Началото на „Пътят на хляба от ръцете към сърцето“ беше дадено с кратка церемония в залата на училището „Да Винчи-Нитти“ в гр. Потенца, Италия. Четиридесет и четирима младежи от Италия, Испания, Португалия и България представиха своите страни, градове и училища. По-късно те участваха в семинари, фокусирани върху темата „хляб“ – обсъдиха се приликите и разликите в хранителните навици на всяка страна, участничка в проекта. Чрез посещение на пекарната „Sorelle Palese“ учениците се запознаха с технологията за производството и изпичането на хляба.

Освен това те задълбочиха познанията си за европейското културно наследство чрез екскурзоводски обиколки на Помпей – археологически обект, където може да се разгледа много подробно как е бил организиран животът в древен Рим, и Матера – Европейската столица на културата през 2019 г., в чийто исторически център „Саси“ човек се чувства пренесен в праисторията. В Матера бе посетена и временната изложба „Хлябът и Саси“, селекция картини от галерия Uffizi във Флоренция.