Ники Фандъков, консултант по здравословно хранене: Храната и физическата активност влияят пряко на здравето на човека

Ники Фандъков, сертифициран консултант по здравословно хранене в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Фандъков, как да водим здравословен начин на живот?

Ники Фандъков: В днешно време, всеки човек води динамичен начин на живот. Стресът и забързаното ни ежедневие, оказват пряко влияние върху здравето ни. Здравословният начин на живот е важен както за децата, така и за възрастните. Необходимо е също да вярваме в себе си и да не се отказваме лесно. Здравословното хранене, приемането на течности, физическата активност, сънят и медитацията са ключови фактори за да изградим здравословен начин на живот.

Фокус: Какви са вашите съвети за здравословно хранене?

Ники Фандъков: Хората трябва да си набавят здравословна храна.
За целта е добре да се приема прясна, необработена и нерафинирана храна. Истинската храна няма химически добавки, подобрители на вкуса и изкуствени оцветители. Такива храни са зеленчуци, плодове, ядки и семена, риба, яйца и много други. Избягвайте преработените храни като фаст фууд, нездравословни пържени храни, храни съдържащи консерванти, оцветители и високо количество захар.

Фокус: До колко е важно приемането на достатъчно течности?

Ники Фандъков: Трябва да си набавим достатъчно количество вода. Водата играе важна роля за човешкият организъм. Редовната консумация на вода всеки ден води до здрава кожа, добра физическа и психическа дейност, прочистване на организма от токсини, както и регулиране на кръвното налягане в нормални граници. Когато изпитваме жажда, задължително трябва да пием вода, защото това е сигнал, че тялото ни е дехидратирано. Дехидратацията води до редица проблеми, като едни от тях са болки в мускулите, главоболие, умора, липса на енергия и промяна в настроението.

Фокус: Как ни влияе физическата активност?

Ники Фандъков: Физическата активност е много полезна за здравето ни. Тя стимулира сърдечната дейност, укрепва имунната система, допринася за доброто ни самочувствие и ни тонизира. Танците, бойните спортове, фитнесът, плуването, колоезденето, бягането, включително и разходките из парка са сред най-практикуваните спортове. Физическо натоварване от поне 1 час дневно носи редица здравословни ползи за всеки човек. По време на физическа активност организмът ни произвежда хормоните ендорфин, серотонин и допамин, които ни карат да се чустваме по-уверени и по-щастливи и най-основното е, че намаляваме нивата на хормона на стреса наречен кортизол.

Фокус: Оказва ли влияние сънят за постигането на добри резултати?

Ники Фандъков: Заедно със спорта и храненето, е важен и добрият сън. Сънят трябва да бъде приоритет, за да може човек да се възстановява добре. Сънят подобрява паметта ни, защитава имунната ни система, намалява стреса и пълноценно възстановява организмът ни. Важно е да се набавя поне по 8 часа сън, за да може човек да се чувства фокусирани и свеж през целият ден. Преди сън трябва да се избягва употребата на алкохол, тежки храни и кофеин. При липса на достатъчно сън се изпитват различни неприятни симптоми като главоболие, ленивост, мускули болки, което след време може да доведе до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип II, депресии и психологични заболявания, забавен метаболизъм, възпаления, както и затлъстяване. Друг важен фактор е медитацията. Медитацията има много ползи за здравето, като основната и роля е да намали и премахне натрупалият се стрес в организма ни. Медитацията изпълва човек с радост, мир и душевна хармония. С редовната практика на медитация намаляваме тревожността, подобряваме емоционалната си стабилност, увеличаваме креативността си като се чустваме по-щастливи и по-спокойни.

Фокус: Това бяха моите въпроси, какво бихте допълнили по темата свързана със здравословният начин на живот и какви съвети бихте отправили към нашите слушатели?

Ники Фандъков: Важно е да бъдат заменени вредните кофеинови и енергийни напитки със натурални билки, които по естествен начин тонизират човешкия организъм. Билките мурсалски чай, зелен чай, левзея и бабини зъби допринасят за пълно здраве, като ни доставят необходимите витамини, минерали, аминокиселини и антиоксиданти, които са жизнено важни за нашите функции. Преработените и рафинирани храни могат да бъдат заменени с натурални храни като мед, плодове и зеленчуци, ядки и семена. Застоялият начин на живот трябва да бъде заменен със активна физическа дейност, за да бъде човек здрав и във тонус. Силно препоръчвам здравословното хранене, пиенето на достатъчно течности, прекарването на повече време сред природата, сред приятели както и практикуването на медитация и наспиването. По този начин намаляват нивата на стрес и се постига един здравословен и щастлив живот. Положителната нагласа също е важно да не се забравя.

Денис НИКИФОРОВ