Николай Атанасов, радио водещият: Творчеството на Владимир Висоцки показва новото и революционното за времето си, но и днес е актуално

София. Творчеството на Владимир Висоцки показва новото и революционното за времето си, но и днес е актуално. Това каза в интервю за дневният блок на Радио „Фокус“ радиоводещият Николай Атанасов. Той добави, че любовта му към един от най-известните бардове в Съветския съюз се е зародила още от тийнейджърските години. А по думите му творчеството му няма как да не докосне душата на човек. По традиция и тази година около рождената дата на Висоцки Николай Атанасов организира концерт в негова чест с интерпретации на песните му. Радиоводещият поясни, че тази година концернът ще бъде на 20 януари в голямата театрална зала на НАТФИЗ. „Всяка година за всеки нов концерт аз добавям нови за мен в репертоара ми песни на Владимир Висоцки и тази година няма да бъде изключение. Миналата година открих в един руски сайт оригинални инструментали на две от любимите ми песни на Висоцки това са „Кони привередливые“ и „Лирическая“. Това са песни, които ще прозвучат тази година на концерта с мой глас и с инструментала, който той е записал преди много години. Mалко са песните от неговото творчество, които ми допадат, когато са с оркестри. Това беше практика, въведена от тогавашната съветска власт, за да не звучи той сам с дрезгавия си глас и китара – много авангардно и революционно, но с оркестър нещата поомекват“, поясни той.
Николай Атанасов каза още, че песните му и днес звучат актуално, но младите хора по-трудно ги забелязват. Въпреки това голяма част от тях имат интерес и посещават концерти, посветени на Висоцки.

 

Милослава АНГЕЛОВА