Николай Велчев, БЧК-Кюстендил: Подобряват се условията за работа на водните спасители по българското Черноморие

 

Експертът по водноспасителна дейност към Български червен кръст – Кюстендил Николай Велчев, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Велчев, трудно ли се подготвят нови водноспасителни кадри?

Николай Велчев: Има трудности, но за разлика от миналата година, когато не успяхме да направим курсове за подготовка на водни спасители, тази година имахме 15 кандидати. Те бяха от различни населени места – Кюстендил, Дупница, Самоков и Сапарева баня. Съответно в закрития ученически плувен басейн в Сапарева баня направихме приемен изпит, където желаещите покриха нормативите и бяха приети за обучение. На този етап, след приключване на курса, 15 души са завършили успешно и получиха квалификационна степен „Водни спасители на плувни басейни и водни паркове”.

Фокус: Има ли към вас подадени заявки за осигуряване на водни спасители за българското Черноморие?

Николай Велчев: Да, има такива заявки. През последните години се чувства един остър дефицит, една остра криза, ако мога да го кажа така, за спасители по нашето Черноморие. Още от месец януари, всеки месец насам, от плажовете се обаждат различни концесионери, старши спасители и управители, които търсят водни спасители.

Фокус: Какви условия за работа предлагат те?

Николай Велчев: Мога да кажа, че се предлагат много добри условия за работа. Предлаганото възнаграждение за месец е от 800 лв. до 1 000 лева. Освен това се предлага безплатно спане, хранене два пъти или три пъти на ден. Въпреки всичко все още не достигат водни спасители. Поради тази причина ще предвидим и един курс за подготовка на водни спасители с квалификационна степен „открити водни площи и море”. Там се чувства недостиг. Ако трябва да говоря за плувните басейни, то ние имаме потенциал да покрием всички басейни в страната с водни спасители.

Фокус: Казахте, че условията за работа на морските водни спасители се подобряват, обучавате нови кадри, къде тогава отиват те, има ли ситуация в която спасителите избират други държави за работа?

Николай Велчев: Първо всеки завършил решава сам дали да работи тази професия. Обществото знае, че на практика спасителите работят сезонно, а след това се ориентират към постоянна работа, където биха се реализирали по-добре. Има и случаи, когато нашите спасители отиват в чужбина. Конкретно от Кюстендил имаме около 20 – 30 души, които работят като водни спасители в Кипър. Същевременно имаме и спасители, които се ориентират в други държави от Европа, а сега имаме и двама души, които заминаха на студентска бригада в САЩ.

Фокус: Какъв е броят на водните спасители, които са завършили курс през изминали години и за този сезон също са заверили своите талони?

Николай Велчев: Имаме такива хора, те са около 30 на брой. Тук обаче срещаме един огромен проблем, защото тези хора трябва да преминат през съответния изпит и да покрият нормативите. Но в момента в Кюстендилска област няма къде да проведем тези изпити. В Сапарева баня, след приключване на отоплителния сезон, беше затворен закритият плувен басейн в училището, а в момента нямаме други работещи плувни басейни и няма къде да се проведат тези изпити. Това е голям проблем, защото сезонът чука на вратата, а хората не са си заверили своите лични талони, а без заверен талон те не може да започнат работа. Трябва да чакаме да бъдат отворени откритите плувни басейни и ние да проведем съответните изпити. Единственият вариант за момента е заверката на личните талони да става в София или Благоевград, където има работещи плувни басейни в момента.

Венцеслав ИЛЧЕВ