Николай Зайчев, кмет на Община Пещера: Кохезионната политика е изключително важна за България и развитието на Източния ни регион

Снимка: Община Пещера

Николай Зайчев, кмет на Община Пещера, в интервю за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“

Водещ: Г-н Зайчев, какви ще бъдат културните акценти в Община Пещера през предстоящите летни дни?

Николай Зайчев: Те не са чак толкова много като време до края на лятото, но наистина смятам, че сме се погрижили, както вие представихте вашия анонс, за нашите съграждани и гостите на Пещера, защото културният туризъм за нас е изключително важен, така че важни са и събитията, които предстоят. В края на тази седмица, в петък на 16 август на нашата крепост Перистера се провежда „Перистера в музика“ или това е класическият ни фест, който правим с класическа музика с участие с трио „Кантабиле“ и дуо „D`Amore“. Това са представители на Старозагорската опера, хора, които се надявам да ни забавляват. Триото е с пияно, флейта и цигулка и арии, които ще изпълнят дуо „D`Amore“. Едно събитие, което се очаква с голямо нетърпение от любителите на класическата музика в нашия град и от гостите разбира се на града ни. Самата крепост Перистера се превръща в място за културни събития на фона на древната крепост. Изключително красиво звучи и класическа музика, и фолклор, и разбира се, и рок музиката, която ще бъде на следващия петък, на 23, когато е „Рок на крепостта, а именно рокфеста, в който пък ще вземат участие „Рокучилище“ – една инициатива на наши ученици в Пещера, плюс групата „Войс енд фингърс“ от София и пиронът на вечерта ще бъде „Диана Експрес“ – нашите пионери в рок музиката в България. Надявам се, че тези две събития на крепостта ще доставят удоволствие на нашите съграждани в края на месец август. Ще приключим културната ни програма на 30-ти с пътуващо лятно кино на БНТ. Ще представи пред зрителите на централния ни площад филма „Прогноза“ с участието на Асен Блатечки, Стефан Щерев и Теодора Духовникова. Надявам се, че тези три събития като акцент и в края на месец август ще доставят удоволствие на нашите съграждани и гостите на града.

Водещ: Г-н Зайчев, кои са по-големите събития в културен план, придобили устойчивост във времето, и които Община Пещера ще продължи и тази година?

Николай Зайчев: Ние утвърдихме последните години освен това, което споменах до момент, Международният фолклорен фестивал, който беше в края на миналия месец, на 30 и 31 юли, а именно фолклорен фестивал с участието на групи от целия свят. Едно пряко взаимодействие, в което си партнираме с Община Пловдив и групите, които присъстват и на техния фолклорен фестивал. Тази година имахме забележителни групи също от три континента. Другото събитие, което сериозно присъства вече в нашия културен календар в летните месеци, е несъмнено регионалният фолклорен фестивал на св. Константин. Тази година той беше в последната неделя на юли. Това беше 27 и 28 юли. Едно събитие, което се превръща във все по-мащабен фест на фолклора, тъй като тази година имахме 140 участника, 140 групи, 900 участника от цялата страна плюс представители на Македония като международно участие. Смятам, че това събитие също заслужава необходимото внимание. Разбира се, празниците, които ние празнуваме – Празникът на цветята и на виното отново на крепостта Перистера, което се утвърждава както вече казах като едно място за културни събития, смятам, че културният живот на община е изпъстрен и през летните месеци, и през пролетните месеци със събитията, които са свързани с празника на града от Априлските празници до 6 май, когато е кулминацията, също изключително важно. И в края на годината Коледните ни празници, които също се утвърждават като традиционни празници и създават настроение предколедно за нашите съграждани.

Водещ: Г-н Зайчев, колко са институциите, които развиват културна дейност на територията на общината?

Николай Зайчев: Основно за културата на общината и за нашата самобитност се грижат трите читалища в трите населени места: Радилово, Капитан Димитриево, и разбира, се Пещера, които развиват не само самодейност, но и посрещат професионални състави, театри, гостуващи театри от цялата ни страна. Освен това, Център за работа с деца – това е един бивш Младежки дом, който развива над 7 вида изкуства различни, и това също ни прави малко по-мащабни заедно с нашия ансамбъл „Славейче“, който е национален ансамбъл, представител на нашата община на национални и международни събития от този характер.

Водещ: А какво е състоянието на тази база за култура?

Николай Зайчев: О, това е много важно и аз се радвам, че ми задавате този въпрос. Защото Центърът за работа с децата, това, което казвам, че е бившия Младежки дом, успяхме да го санираме по европейска Програма „Региони в растеж“, като направихме цялостен вътрешен ремонт, облагородихме цялата сграда, превърна се наистина в едно място, където нашите деца да развиват своите творчески умения. Даваме необходимите средства за трите читалища, независимо, че не те пещерското читалище си е собственост на самото читалище, независимо от всичко първото нещо, което направих като кмет беше да облагородим самата сграда, да я боядисаме, да направим цялостен ремонт на сградата. Същото се отнася и съответно за другите две читалища. Освен това, художествената ни галерия и музея, който имаме, също спомагат за развитието на културата. В момента подготвяме докладните за Общинския съвет за озвучаване и осветление на едно от селските ни читалища да бъде закупено и озвучаване на самата Галерия „Веселин Стайков“, който е в центъра на града ни. Смятам, че институциите работят на пълна пара и удовлетворяват общо взето изискванията на нашите съграждани по отношение на културния ни живот.

Водещ: Имате ли намерения и идеи за обогатяване на културния календар на Пещера?

Николай Зайчев: Разбира се, че желание има, то е въпрос и на средства. От година на година се отделят все повече средства в областта на културата, и смятам, че това е необходимо за всяко едно населено място да развива културния живот, да развива традиции. Различни фестивали се правят и в другите две население места Радилово и Капитан Димитриево. Дори в Радилово установихме едно много събитие – Празник на кешкека, който е септември месец, наистина фестивал, който пък събира от всички области, близки до Пещера народните традиции. Така че наблягаме в културния живот, защото не може само да се мисли за работа, трябва да има и душевна наслада от това, което се случва на нашата територия.

Водещ: Какви инфраструктурни проекти предстои да бъдат финализирани през летния сезон?

Николай Зайчев: В утрешния ден е държавната приемателна комисия на един от най-големите проекти на територията на нашата страна, именно Проект за строителството на нов завод на фирма „Биовет“ АД по Плана „Юнкер“ за 150 милиона. Това е най-голямата инвестиция на територията на България. Утре е държавната приемателна комисия на този завод. Надявам се, че ще имаме възможност да видим представителите на Европейската комисия, евентуално на министър-председателя на откриването през септември месец. А колкото до инфраструктурните проекти, които касаят Община Пещера, приключваме най-накрая в края на този месец, на 31-ви, нашето околовръстно шосе, „Хан Пресиян“ улицата, която се явява околовръстно шосе, която е над 2.5 км. Забавихме се малко с едно кръгово кръстовище, което трябваше да направим точно във връзка с тази инвестиция на „Биовет“, но приключваме до края на този месец. Това е един 5-милионен проект, много сериозен, много тежък за изпълнение. По отношение на санираните по „Региони в растеж“ по Енергийна ефективност 2 за прилежащите райони, приключваме подготовката и започваме санирането на три многофамилни жилищни сгради и една общинска. Разбира се, работим и по-малки проекти, които са свързани с изграждане на нови улици в населените места – в село Капитан Димитриево три нови улици ще бъдат асфалтирани. Очакваме, тъй като в момента сме в етап на обществени поръчки по Плана за развитие на селските райони на ул. „Иван Вазов“, ул. „Кьосе Иванов“, които са важни улици от нашата инфраструктура, и една спортна площадка в техникума „Атанас Ченгелев“, нещо, което е изключително важно за развитието на спорта в нашата община. И на последно място започнахме и в момента сме пред завършек вече на нов административен център в кметството в село Радилово – нещо, което ще бъде в полза на нашите съселяни от село Радилово. Разбира се има и по-дребни проекти: бутикови паркове, ремонтни дейности, които са свързани с училищна инфраструктура, с инфраструктура градинки и паркови зони. Работим активно, защото сега е сезонът за активната работа в инфраструктурните проекти.

Водещ: Г-н Зайчев, понеже с вас говорим за инфраструктура, вие сте казвал в предишен наш разговор, че за разлика от много други държави България изостава в инфраструктурно отношение, и ако кохезионната политика не се развие, ще бъдем наистина ощетени. Как коментирате политиката на Европа по отношение на местните власти към настоящия момент?

Николай Зайчев: Много разширихте нашия разговор, но пък за мен е удоволствие да коментирам тази тема. Знаете, че съм в Комитета на регионите, един от 12-те кмета, които представляваме България в Комитета на регионите. Или това е представителството на местните власти в Европа. Изключително важна политика за нас е кохезионната политика, защото това е политиката, която гарантира уеднаквяването на начина на живот както в Европа, така и в България. Не е случайно, че ние като сравнително изостанала страна по отношение на инфраструктурата, се опитваме и в бюджета на Европейския съюз да бъде залегнала кохезионната политика с повече средства. Смятам, че и нашите евродепутати успяха да издействат една доста сериозна цифра, която е да следващия бюджет. Разбира се, тепърва предстои той да бъде утвърждаван. Доколкото имам информация, това ще се извърши при председателството на Германия. Тогава съответно ще бъде окончателно приет и бюджета на Европейския съюз. Важно е, защото по отношение на базовата инфраструктура, както пътна, така и жилищна, но основно в екологичната инфраструктура ние изоставаме на доста по-лошо ниво сме, отколкото Централна Европа, да не говорим вече и за Западна и по-развитите държави. Така че кохезионната политика по отношение на България е изключително важна и за развитието на целия наш Източен регион.

Водещ: Европейският съюз ни отпусна милиони евро заради кризата с чумата по свинете. Какво е вашето мнение за реакцията на държавата и мерките, които се предприемат към настоящия момент?

Николай Зайчев: Аз смея да твърдя, че поне в регионален план с областната епизоотична комисия работим много добре в това отношение. Бяха предприети мерки. Знаете, че в Пазарджик гостува и министър-председателят във връзка с действия на кметове от Пазарджишка община. Бяха предприети необходимите действия, и дори в днешния ден абсолютно актуално оказваме съдействие на ветеринарно-медицинските специалисти във връзка с осъществяване на мероприятията за недопускане на разпространението на Африканската чума по свинете. В днешния ден вече в Община Пещера ние направихме необходимото съдействие на ветеринарните органи, и в село Радилово в утрешния ден и Капитан Димитриево. Но при нас нещата като че ли не са чак толкова грандиозни, защото малко са животните, които са на територията на общината – общо 66 животни, от които 13 са в града, в Радилово – 12 и 31 в Капитан Димитриево. Информацията, която до вчерашния ден имахме и днес комисията, която минава, се потвърждава – животните, за които споменах като бройка, вече са умъртвени. Така че при нас проблем в това отношение няма. Имаме сериозен свинекомплекс с над 1 100 прасета, така че и ние сме пък длъжни да защитим и това производство, което е на територия на нашата община. Смятам, че адекватно реагирахме на областно ниво, и разбира се, и на общинско. В много пряка връзка сме с Областната дирекция по безопасност на храните. И смятам, че действията, които са предприети на този етап, са абсолютно адекватни и навременни.

Йоланда ПЕЛОВА