Николай Зайчев, кмет на Пещера: Близо 5 хиляди посетители очакваме на IV Национален фолклорен събор на народното творчество „Св. Константин“

Снимка: Община Пещера

В края на тази седмица, на 27 и 28 юли, предстои IV Национален фолклорен събор на народното творчество „Св. Константин“ край Пещера. Съборът тази година ще се радва и на международно участие. Повече обаче сега за него разказва кметът на Пещера Николай Зайчев в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Г-н Зайчев, анонсирахме, броени дни остават до събитието, приключи ли подготовката вече?

Николай Зайчев: Да, вече сме абсолютно готови за това национално събитие. IV Национален фолклорен събор на народното творчество „Св. Константин“, под патронажа на Министерството на туризма и конкретно на госпожа Николина Ангелкова, ще стартира в събота, в 9.30 сутринта с началото на конкурсната програма. След това ще имаме официално откриване в 11 часа. В 17 часа на 27-и ще е награждаването от първия ден на лауреатите на конкурсната програма. След което продължаваме с народно веселие с оркестър „Орион бенд“. В 20 часа е концертът-спектакъл „Гълъбите бели“ с участието на Славка Калчева и традиционно в 21 часа се запалва летния огън. Кметът на общината в мое лице ще запали огъня и така ще приключи първата вечер. В следващия ден конкурсната програма продължава от 9.30 часа и приключваме цялото мероприятие в 16.30 часа с награждаване на лауреатите на втория конкурсен ден и, разбира се, ще има специалните награди. Участници тази година, както и миналата са сериозни като бройка. 145 групи от цялата страна. Ще има участие на турска и на македонска група. Общо около ще са 900 участници. Очакваме гостите на събора да са не по-малко от 4 до 5 хиляди души, като за целта сме се постарали да направим една сериозна организация по отношение на паркирането. Над 30 служители на Министерството на вътрешните работи ще имаме, разбира се лекари, знаете, организацията на такова  мероприятие е доста сериозна. Почти целият екип на общината се включва в това събитие. Надявам се да стане един прекрасен празник за всички наши съграждани и гости на общината, които харесват българския фолклор.

Водещ: Очевидно и тази година се запазва конкурсният характер и наградите в края на събора. Кой обаче ще участва в журито?

Николай Зайчев: Нека да останат в тайна, защото все пак трябва да има изненада. Мога да кажа, че национални фолклорни експерти ще бъдат в журито. Надявам се, че това ще даде тежест на този фолклорен събор. Между впрочем продължаваме сериозното фолклорно присъствие само два дни по-късно. След като приключи фолклорния събор, на 30 и 31-и юли ще проведем Международният етно-културен фестивал „Културата на бъдещето и бъдещето на културата“, който вече е традиционно се провежда в Пещера, в центъра на града. Събитието се очертава да бъде едно от най-сериозните за това лято. Пет държави ще участват в проявата. Това е едно от ключовите ни мероприятия в културния календар на Пещера за това лято. Като голямата изненада на този фестивал ще са гостите от Индия и Мали. През първата вечер ще са те, през втората вечер ще участват Сърбия, Молдова и България. Тук няма конкурсен характер, фестивалът е само за радост на нашите гости и съграждани. От 18.30 започва дефилето на 30-и юли през главните улици на града и на следващата вечер правим заключителното участие с участието на наши състави и други състави от България на този Пети международен фолклорен етно-културен фестивал. Надявам се, че това ще достави удоволствие на всички наши гости. Смея да твърдя, че културната ни програма през лятото е доста богата. В аванс да съобщя и за друго събитие- „Перистера в музика“ на 16 август. От 19 часа е класическата програма, която представяме на крепостта „Перистера“ – пиано, флейта, цигулка и солисти от Старозагорската опера. Насочили сме вниманието си към ценителите на класическата музика. Нещо, което въведохме и като традиция от миналата година. Ще го продължим, надявам се и занапред. И в края вече на август, на 23 август, е традиционният рокфест, „Рок на крепостта“. Ще участват нашите роксъстави от Пещера плюс „Войс от фингърс“, една много специална рокгрупа, „Диана експрес“. Така че от 18 часа на 23 август каним вашите слушатели и наши гости да заповядат на „Рок на крепостта“. През тези няколко седмици сме опитали да наситим програмата с фолклор, с класическа музика и с рок. Надявам се, че това ще доставя удоволствие на всички гости на Пещера. Очертаваме се като сериозна туристическа дестинация с всички  мероприятия. Поради тази причина се надявам да удовлетворим всички желания.

Водещ: Има ли вече интерес и от чуждестранни туристически посещения, имайки предвид множеството събития, включващи участници от различни страни?

Николай Зайчев: Разбира се, че имаме и се наблюдава сериозна посещаемост от различни чуждестранни групи. Много добре си сътрудничим с Община Велинград и Община Плодив. Нашите забележителности в Пещера са промотирани от нашите партньори и се радваме на международен обмен на туристи. Знаете, че в Пещера освен крепостта „Перистера“, пещера „Снежанка“ и нашумелият напоследък Музей на социалистическия автомобил, тези събития, за които коментирах преди малко, също дават своето отражение на туристическия поток към нашата община. Надявам се това в бъдеще да се засили. Имаме различни допълнителни идеи в края на лятото, ще ги реализираме и ще си покаже дали ще успеем да развием още повече туризма в нашата община.

Водещ: Да, очевидно има с какво да бъде съчетано посещението на различните културни  мероприятия. Кажете ни обаче има ли все още свободни места в хотелите, къщите за гости в района?

Николай Зайчев: За съжаление от информацията, която вчера сме обсъждали във връзка с Националния фолклорен събор, почти всичко вече в туристическата бази и въобще в нашите хотели е заето, особено за „Св. Константин“. Абсолютно всички свободни къщи за настаняване на гости са заети, даже коментирахме, че за част от участниците в програмата наистина трябва да осигурим място за нощувка. Има проблем в това отношение, коментирали сме колегите от Община Брацигово, те ще поемат, ако имаме допълнителни наши гости, които не са успели до този момент да си осигурят нощувка.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА