Николай Зайчев, кмет на Пещера: Големи са очакванията и тази година от превърналия се в традиция фестивал „Рок на крепостта“

Община Пещера

 

За културната програма на Община Пещера ще разговаряме с кмета на общината  Николай Зайчев в сутрешния блок „Добро утро, България“

Водещ: Едно от атрактивните събития на културната програма е „Рок на крепостта“. Как тече подготовката на фестивала?

Николай Зайчев: Фестивалът „Рок на крепостта“ стана традиция в културната програма на Пещера през летния период. И тази година през месец август също ще проведем поредния фестивала на рока на крепостта Перистера. Големи са очакванията да направим нещо хубаво и красиво. Тази година сме предвидили малко по-неизвестни и регионални групи. В момента водим преговори за „пирон“ на фестивала.  До десетина дена ще има по-голяма яснота, кой ще бъде той.

Водещ: Да се насочим към по-скорошни събития. На 14 юли в крепостта за първи път ще се проведе  Фестивалът за изпълнители на класическа музика „Перистера в музика“, какво включва програмата и какво е уникалното?

Николай Зайчев: Тази година ще се опитаме да направим нещо, което е желание на обществеността. Съорганизатор е сдружението „Интер Мюзик Ревю Експо“, които се занимават с класическа музика от много години и ще се опитаме да направим една истинскач вечер на класическата музика под крепостта. Много е интересна и стойностна програмата. С това сдружение успяхме да осигурим, както млади таланти, така и утвърдени. Ще бъдат цигуларите Александър и Мартин Зайранови, сопраното Стефани Кръстева, както и утвърдените музиканти- триото Атанас Кръстев, Ростислав Йовчев и Йоанна Недева. Присъстващите ще се насладят на сериозни произведения като ария от „ Бохеми“ на Пучини, произведения на Паганини, Сарасате, даже и от филма „Усещане на жена“, както и други. Мария Силвестър ще бъде водещ на програмата. Надяваме се на присъствието на много ценители на класическата музика. Тече подготовката на фолклорния събор в летовището над Пещера „Свети Константин“. Има заявено присъствие на над 130 участници  за 28 и 29 юли. Събитието има конкурсен характер и е под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова. Два дни по-късно е международния фестивал „Култура на бъдещето и бъдещето на културата“, който ще се проведе в Пещера. Ще има участници от Грузия, Мексико, Индонезия, Словения, Холандия, Чехия и други.

 Водещ: Да се върнем към крепостта Перистера. Към древните разкопки на крепостта се изграждат и съвременни атракции и съпътстваща инфраструктура. Провеждат се различни възстановки, мероприятия, за някой стана дума. Има ли вече информация за броя на туристите за първите 6 месеца?

Николай Зайчев: Ние следим потока от туристи. Трите стълба на туризма в Пещера са крепостта Перистера, пещерата Снежанка и музея на социалистическия автомобил. До този момент има около 6000 туристи от началото на годината, което е сериозна посещаемост. Продължават действията да се възстанови управлението на общината над пещера Снежанка и да се направи туристическо предприятие. На крепостта се прави и празник на виното и цветята.

Елеонора ЧОЛАКОВА