Николай Зайчев, кмет на Пещера: Младите хора имат ясна визия за развитието на културата, спорта и развлеченията в общината

Николай Зайчев, кмет на Община Пещера в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус. За срещата със завършили средното си образование младежи, какви теми са обсъдени, как виждат младите хора визия за живота в града. Каква е предстоящата културна програма, ориентирана ли е към тях?

Водещ: Г-н Зайчев тези дни говорим за уязвимостта на младите хора от опасни влияния и дори радикализация, вие проведохте среща със завършили средно училище деца, какви теми ги вълнуват?

Николай Зайчев: Благодаря за този въпрос, наистина темата, с която започваме е изключително важна, защото след случаят с 16-годишното дете, който вълнува цяла България в момента и че насочваме вниманието си изключително към младите хора. Разбира се не това беше причината да направя този разговор, който правя всяка година със зрелостници, завършващи средното си образование в нашата община. И тази година съумяхме да направим тази среща и аз останах изключително доволен от разговорът, който проведох в рамките на час и половина със зрелостниците. Идеята на такъв тип срещи е първоначално да ги запозная с местното самоуправление и местната администрация, функции, включително на Общински съвет, след което разбира се да поговоря с тях за развитието на общината и визиите, която биха имали те, техните желания, които да станат евентуално решение в бъдеще за нас. Не на последно място да дам тласък на визията им за висше образование, защото е важно в нашето съвремие младите хора да продължат своето образование, както във висшите учебни заведения, така и евентуално някои от тях докторантури и продължаване на висшето им образование. Смятам, че това е изключително важно и по тази причина направихме този разговор. Децата ме изненадаха с изключителната си визия за това, което им липсва на територията на нашата община. Направиха интересни предложения, предложения, които са свързани, както с инфраструктурата, така и с начина им на забавление, защото каквото и да си говорим община Пещера е една малка община и няма кой знае колко начина да се забавлява човек. Поради тази причина много нетрадиционни виждания имат младите хора, свързани освен с основното, което те коментират базата и  спортуването на тази база, така и с различен тип културни изяви, които на тях са им необходими.

Водещ: Бихте ли били малко по-конкретен, някои от тези предложения да ни споделите?

Николай Зайчев: Някои от предложенията бяха свързани с това, че нямаме кинозала. Има възможност да направим евентуално прожекции в нашето читалище, правили сме го няколко пъти и смятам да го наложа това лято това да се случва в почивните дни, имаме го този механизъм и смятам, че можем да го направим. Интересното е, че на територията на общината, поради промените в Законът за хазарта изникнаха много хазартни зали, това което дразни младите хора, а същевременно няма зали, в които те да могат да играят билярд, снукър или нещо подобно. Но тук въпросът отива до частна инициатива, няма как общината да наложи подобен тип действия, така че да се случи това. Обясних го на младите хора, но същевременно с това пък те са изключително доволни от това, че успяхме през тези няколко години да разширим спортната база, с изграждането на нови спортни площадки, различни няколко типа, даже в момента предстои изграждането на още една нова до края на лятото. Това е нещо, което  спомага за развитието на тяхното здравословно развитие и разбира се за физическото им усъвършенстване. Но идеите им  наистина бяха насочени в много плоскости, свързани със спорта, с културата, с развлечението, защото това ги вълнува. Аз обаче наблегнах на образованието, защото смятам, че един млад човек трябва да се развива във висшето образование и по този начин да развива себе си.

Водещ: Амбициозни ли са в тази посока?

Николай Зайчев: Интересното е, че от всички зрелостници над 50% смятат да учат висше образование, а може би над 30% висше образование извън територията на България, с идеята евентуално да се върнат в последствие като специалисти тук. Разбира се ЕС е отворен и свободното придвижване на хора дава тази възможност. Аз не смятам, че това е  изтичане на мозъци, напротив, да отидеш в чужбина и да видиш нещата как се развиват нещата, след това, което си видял да го приложиш на практика в нашата страна, от това по-хубаво няма. Като се има предвид, че и в момента забелязваме тенденцията млади хора да се прибират от Англия, от Франция, от Германия, вече завършили своето образование и започват работа в нашите предприятия. Смятам, че това е правилната посока, правилния подход. Надявам се, че и тези деца, с които се срещнах тази година в един момент ще се върнат.  Аз разбира се им предложих, когато се върнат да дойдат и в администрацията да работят, защото и ние както всички останали в момента имаме нужда от кадри в различните системи.

Водещ: Освен спортните съоръжения и изслушването в предложенията на младите хора, какво още прави общината за тях.

Николай Зайчев: Смятам, че по отношение на културата развиваме още различни видове културни мероприятия. И това предвиждаме това лято, както всяко лято. Още на 13 юли имаме едно много интересно събитие, което е иновативно за територията на България, представители на световно известното състезание на „Гласът…“ на Франция, Белгия и Люксембург ще ни гостуват. Нещо което е иновативно и което успяхме  с наши приятели от чужбина да организираме. В края на месеца е нашият регионален фолклорен събор „Свети Константин“. Много пъти сме говорили във „Фокус“ за това събитие, което се превърна в национално и тази година вече ще бъде и с международно участие. Заявка направиха от Турция и Македония,  това ще даде много по-различен облик. Само няколко дни по-късно е и Международния фолклорен фестивал, който в самия град. Продължаваме с „Перистера в музика” това е класическите ни концерти, които ние правим в рамките на няколко дни на крепостта Перистера.  По-късно  Перистера отново ще стане средище на рока. Имаме някои изненади, но не искам да ги споменавам, те са свързани с нашумели изпълнители, които смятам, че ще може да поканим на сцената пред общината. По този начин ще разнообразим лятото на младежите в града и разбира се не само на тях, а на всички наши съграждани, които се интересуват от различните видове изкуства. На фона на това имаме нещо, което е наистина много интересно, предстоят  две годишнини- 50 години от основаването на Клуба на художниците и 50 години от основаването на музейната сбирка. Ще бъдат отбелязани с различни чествания, които ще бъдат през следващите два месеца с различни изложби, включително и фото изложби, с прожектиране на филми. Смятам, че лятото ще бъде наситено с култура и така трябва, защото лятото е времето, в което хората си почиват и трябва да има разнообразие.

Водещ: Искам да ви върна към по-скорошното събитие, можете ли да бъдете по-конкретен и да ни кажете какво ще включва програмата на събитието с  международно участие на „Свети Константин“?

Николай Зайчев: Очакваме няколко състава, както казах от Македония, от Турция. Но самият фолклорен събор, както го предвиждаме и така както го правим вече няколко години е той да има конкурсен характер.  Събираме в момента заявките за участие, като той в рамките на двата дни в които се състои е едно изключително сериозно събитие с участници на над 150 групи от цялата страна, от различни фолклорни състави и читалища от цялата страна. Като тази година ще бъде малко по-различно, награждаването ще бъде всеки един от дните, като компетентно жури определя правилата и начините на явяване. Миналата година имахме сериозен проблем, защото заявките бяха изключително много и трябваше да отказваме. Истината е, че хората явно се интересуват, фолклорът ги вълнува и това е възможност за всички нас да се насладим на различните наши фолклорни области и техните изпълнители.

Водещ: Днес се провежда среща на министрите от ЕС, отговарящи за градската политика, очаква се сериозна подкрепа да получат местните власти, като равнище на управление най-близко до гражданите. Смятате ли, че в България управляващите се вслушват в нейните препоръки и изисквания?

Николай Зайчев: Като кмет на Община Пещера съм един от  12-те представители на местната власт в Комитетът на регионите, или това е представителството на местната власт в Брюксел. Там успяваме, даже и вчера се върнах пот поредната комисия, в която участвах. Комисията ENVE по околна среда, където се занимаваме с политиката на местно ниво, вече коментирана от ЕС. Трябва да ви кажа, че изключително сериозно защитаваме, както интересите на България, както нашите евродепутати го правят в ЕП, така ние като представители на местната власт се опитваме да защитим интересите на България на местно ниво. Тази среща, която е днес е изключително важна, защото тя ще даде насоката и развитието, начинът, по който да се подхожда оттук нататък за развитието в ЕС, по отношение на местните власти. Имайте предвид, че тъй като в настоящия момент изключително важно за нас е да бъде запазена кохезионната политика. Все още бюджетът на ЕС, знаете, че не е приет, доколкото имаме предварителна информация , дори и вчера на срещата, която имахме се коментира точно същото.  Бюджетът на ЕС идеята е да бъде приет по време на председателството на Германия , което знаете, че е след почти година. Така че това ще забави малко процесите, които касаят общо взето всички местни власти, а именно кохезионната политика и средствата, които постъпват от оперативните програми. Т.е. тази година за нас е изключително важно, по отношение на това какво ще се взема като решение в ЕС за кохезионната политика на местно ниво. Смятам, че това което се прави с нашите представители на всички нива, включително и ЕП, включително и ние като представители на местна власт с Комитета на регионите и отделно в Съвета е в посока наистина да има средства за кохезионна политика. Защото за разлика на много други държави ние изоставаме в  инфраструктурно отношение и ако тази политика не се развие ще бъдем наистина ощетени. Благодарение на нашите представители в ЕП знаете, че се увеличиха средствата за кохезионна политика в предварителните разчети на този бюджет с около 4 млрд., което е изключително добре за нас. Но е много важно ние да не губим време, а колкото е възможно по-бързо бюджетът на ЕС да бъде приет, след което съответно да бъдат включени споразуменията с държавите членки и на база на тях вече да бъдат изработени оперативните програми. Защото в противен случай общините ще имаме възможност да разполагаме със средства от еврофондовете чак някъде през късната есен на 2022 г., което не звучи никак добре, защото ще сме изчерпали парите от предишния програмен период.  Затова тази среща, която коментирате в момента е важна, важна е и за да се очертае политиката на Европа, по отношение на местните власти.

Елеонора ЧОЛАКОВА