Николай Зайчев: Красимир Узунов беше приятел на Пещера и това, което даде на нашия град и на България, ще остане непреходно в историческата памет

Николай Зайчев, кмет на Пещера, в интервю за обзора на седмицата на Радио „Фокус“ „Метроном“

 

Водещ: Утре, 5 май, на 51-то Тържествено заседание на Общинския съвет, посветено на празника на град Пещера – 6-ти май – Гергьовден, ще бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Пещера“ Красимир Узунов. По този повод гостуваме на кмета на града Николай Зайчев.

Как възникна идеята да удостоите с почетно звание Красимир Узунов?

Николай Зайчев: Идеята за удостояването с почетно звание „Почетен гражданин на град Пещера“ възникна много преди Красимир Узунов да почине. Ние разговаряхме с него по темата и за всичко, което той е направил за Пещера, за това, че той е родом от Пещера, за всичко, което е направил за България и за патриотизма, от който беше той изтъкан, ние имахме предложение към него да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Пещера“. Бяхме уговорили това да се случи точно на тази дата. За наше огромно съжаление той не успя да го доживее и това звание ще му бъде присъдено посмъртно. Краси Узунов беше много добър наш приятел. Освен съгражданин, той беше приятел на Пещера, и това, което даде на нашия град, даде на България, ще остане непреходно в историческата памет както на Пещера, така и на България. Краси Узунов ще остане човекът, който освен истински българин, е истински родолюбец. Поради тази причина ние взехме това решение и с решение на Общинския съвет в деня преди празника на Пещера на тържествена сесия ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на град Пещера“.

Водещ: По какъв начин ще се състои церемонията, господин кмете?

Николай Зайчев: Церемонията ще започне в 17 часа на 5-ти май, преди тържествената заря проверка ще проведем тържествено заседание, като в първа точка ще има приветствие от председателя на Общинския съвет и от мен като кмет на града за празника, и втора точка ще бъде удостояването със званието „Почетен гражданин на град Пещера“ на Красимир Узунов. В рамките на около 40 минути ще проведем заседанието и се надявам, че по този начин ще отдадем заслуженото на този велик българин. На самото заседание по всяка вероятност ще присъстват доста официални гости, тъй като в зарята проверка ще участва и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Предполагам, че тя ще вземе участие и в тържествената сесия. Същевременно с това ще дойдат всички негови приятели от града и хора, които наистина ценят този велик българин.

Водещ: На 6 май – Гергьовден, Пещера празнува своя празник. Защо е избран този ден?

Николай Зайчев: Този ден е избран през 1995 година. С тогавашно решение на Общинския съвет е избрана датата 6-ти май – Денят на храбростта и Българската армия, за ден и на Пещера. В това време в Пещера има инженерно поделение, което също дава своето отражение, и градът оттогава празнува своя празник на този ден. Пещера, за разлика от всички градове, които празнуват в нашия регион Априлското въстание, не взема участие в Априлското въстание, затова няма дата, в която да се чества Априлското въстание. Честваме го на този ден и тази година 143-годишнината от Априлското въстание ще бъде отбелязана на 6-ти май. Защото исторически двете ни населени места – Радилово и Капитан Димитриево изпращат своите въстаници в Брацигово по време на събитията през април 1876 година, и там взимат участие в Априлското въстание. В самия град Пещера по това време има гарнизон на турска армия и няма как да вземе участие във въстанието. Впоследствие, след потушаването на въстанието и след това, което башибозуците извършват в Батак, се отправят към Пещера. Тогава на входа на града, на Пещера, се изправя един от видните наши съграждани – Осман ефенди, който се изправя пред турската армия и казва – трябва да минете през мен, за да опожарите града. И по този начин спасява града. Ние този човек до ден днешен го честваме като Осман ефенди – спасителя на Пещера. Така че празникът на града ни е свързан с всичко добро, което се е случвало при нас. Ще го отпразнуваме и този път с необходимото внимание.

Водещ: Какво предвиждате за този ден?

Николай Зайчев: Както вече споменах, след тържествената сесия, която ще има Общинският съвет от 17 часа, от 19 часа на площад „България“ започва концерт с участието на Стефан Илчев и Иван Дяков с фолклорна формация. След което вече, от 20:45 е тържествената заря проверка в чест на Деня на Пещера – 6-ти май, като в нея ще вземат участие, както вече споменах, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, друг официален гост за нас ще бъде пловдивският митрополит Николай, който ще отправи своите молитви за Пещера. Ще имаме, разбира се, представители от парламента, ще имаме представители от Европейския парламент, след което, след тържествената заря проверка ще се продължи с концерт на Владимир Ампов-Графа. На следващия ден празничната ни програма започва в 9 часа сутринта с Гергьовска света литургия. Програмата ще продължи с концерт на фолклорните състави, които са в нашата община, и с голям концерт на обед, с който ще приключим, на Николай Славеев и фолклорна формация. По този начин отбелязваме Деня на Пещера, като празниците на културата, които стартираха още от 20 април, ще бъдат кулминацията с тези концерти, за които споменах.

Водещ: Какво ще пожелаете на вашите съграждани за празника?

Николай Зайчев: Празникът на Пещера е повод, по който ние си правим нашата равносметка. Посрещаме го с чувство на удовлетвореност и радост от това, което сме постигнали до момента. Въпреки трудностите, които изпитваме в днешно време, Пещера се превръща в красив, съвременен европейски град. Гледаме с вяра, поглед в бъдещето, като се надяваме, че нещата в нашия град ще се случват така, че да зарадват нашите деца и да имаме добро бъдеще. Желая здраве и благополучие на всеки пещерски дом. Честит да е празникът и на воините от запаса и резерва. Весел и честит да е благословен Гергьовден както за Пещера, така и за цяла България.

Цоня Събчева