Николай Зарков, експерт Отдел „Култура“ :  В дните от 3 до 6 май  Търново ще бъде детската театрална столица на България

От 3 до 6 май  в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново, ще се проведе поредното XIV издание на Националния фестивал за детско-юношеско театрално творчество „Малкият принц“. Събитието се организира от Община Велико Търново и Народно читалище “Извор – 1873” – село Самоводене. В тазгодишния конкурс ще се включат близо 400 млади актьори от цяла България. А повече за събитието разказа в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ Николай Зарков, експерт организация на културни събития в Община Велико Търново. Прочетете пълният текст на интервюто.

 

Фокус: Г-н Зарков, нека на първо място представим програмата на тазгодишното издание на фестивала „Малкият  принц“, който започва в края на седмицата?

Николай Зарков: Отново в дните от 3 до 6 май Търново ще бъде детската театрална столица на България. Очакваме над 400 участника от много градове на страната. Програмата е доста разнообразна. Общо ще бъдат представени 26 детски и юношески театрални спектакъла, разделени в две групи – до 14 и над 14 години. Четиринадесет от спектаклите са в детската възрастова група, те ще бъдат на 3 и 4 май /петък и събота/, а останалите 12 са в юношеската, при по-големите /до 19 години/, които ще са на 5 и 6 май /понеделник и вторник/. Програмата, както казах, е доста разнообразна и самите спектакли са много интересно подбрани, затова призовавам търновската публика – особено юношите, учениците, техните родители,  а защо не и бабите и дядовците да дойдат да видят, защото нивото наистина е много високо. Някои от тези школи са доста известни, имат и международни награди от фестивалите, на които участват. Няма да мога да изброя всички сега, но наистина каня всички. Входът е свободен. Представленията ще се играят в голяма зала на МДТ „Константин Кисимов“, всеки ден от 9.30 до 18.00 часа. Пред театъра и по центъра жителите могат да видят пълната програма. Допълнителна информация могат да получат на сайта на фестивала, както и във фейсбук. Искам да подчертая, че събитието е уникално за България като обхват. Няма друг такъв 4-дневен фестивал, в който да бъдат обединени толкова много детски – театрални състави от цялата страна. Журито отново ще бъде председателствано от известния български актьор, режисьор и водещ Николай Априлов. Подготвени са 16 награди във всички категории, включително Голямата награда на Общината – за спектакъл. Надяваме се на голям интерес от страна на публиката, защото младежите, които ще се представят, го заслужават.

Фокус: Казахте, че е трудно да се изброят всички състави, които ще се включат, но кои са най-далечните градове, от които идват децата. Нека изброим и някои от спектаклите, които ще бъдат представени?

Николай Зарков: Да, разбира се. Имаме състави от Кърджали, Велинград, Кюстендил, Стара Загора, Варна и София – големите градове. Но прави впечатление, че и в много малки населени места театралното дело още е живо. Това са градове като Разград, Нови пазар. Специално за спектаклите ще започна с търновското участие и представянето на нашия регион. Самият град Велико Търново ще бъде представен от  театралната студия при Езикова Гимназия. Те ще имат възможността да закрият фестивала, на 6 май с „Криворазбраната цивилизация“ по Добри Войников. Представители на търновския край са още състави от Дебелец, Церова кория и Шемшево, които традиционно участват. Сред заглавията от детската програма има много интересни, сред които се открояват „Къси Чехови разкази“, „Аленото цвете“. Бих отличил и спектаклите като „Приказка за тишината“, „Долината на усмивките“, „Ян Бибиян“. Трудно е да изброя всички, които заслужават внимание, но отново съветвам читателите да разгледат програмата и сами да преценят какво ще е интересно за  тях. При юношеските театри  на мен ми правят впечатления няколко заглавия. Това са „Сън в лятна нощ“, „Таралеж“ по Иван Радоев, вече споменах за търновската „Криворазбрана цивилизация“, още една постановка по Чехов – „Греховете наши“. Това са доста сериозни заглавия и автори, и мисля че си заслужава да се видят.

Фокус: Да кажем и няколко думи за наградния фонд. Какво ще получат най-добрите театрали?

Николай Зарков: Започвам  с Голямата награда на Община Велико Търново, която включва статуетка, грамота и паричната сума от 350 лв. Тя се присъжда и в двете категории – за детски и юношески спектакъл. Следват, разбира се, призове за първо, второ и трето място, отново в двете категории, които са съответно 300, 250 и 200 лева. Имаме и индивидуални награди – за най-добра мъжка и женска роля, както и за поддържащи роли, които са по 80 и 50 лв. Има и допълнителни награди, които ще бъдат връчени от читалищата в Самоводене и Дебелец, които са съорганизатори на проявата.

Фокус: Нека отново поканим всички и да припомним кога и къде могат да гледат спектаклите?

Николай Зарков: Фестивалът се открива в 9.00 часа на 3 май /петък/, в голяма зала на МДТ „Константин Кисимов“, след което още в 9.30 ще е първия спектакъл. Разстоянието между две представления е горе-долу един час, до 18.00 часа. Продължаваме на 4 май с още детски представления, като награждаването ще е вечерта, а  на пети – с юношите. За тях награждаването ще е на 6 май. Така, че отново каня всички в празничните дни от 3 до 6 да дойдат и да гледат.

Луиза ТРАНЧЕВА