Николай Каращранов, ПМГ „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград: В живота зрелостниците трябва да бъдат търпеливи и упорити

Снимка: Pixabay

Николай Каращранов, директор на ПМГ „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград по повод предстоящите Държавно зрелостни изпити.

Фокус: Г-н Каращранов, подготвени ли са дванайсетокласниците за предстоящите матури?

Николай Каращранов: Подготовката на зрелостниците започна доста отдавна. Смятам, че учениците са направили всичко възможно, за да са добре подготвени за матурите, които предстоят.

Фокус: Наблюдава ли се в Природо-математическа гимназия по-голям избор към матурата по математика?

Николай Каращранов: Матурата по математика от години е една от най-желаните. Причината е свързана с това, че подготовката по математика е на доста високо ниво. Около 1/3 от зрелостниците се явяват на втора матура по математика по желание.

Фокус: По какво избират най-често зрелостниците друга матура?

Николай Каращранов: Друг най-чест избор за втора матура от зрелостниците е чуждия език, който е изучаван като първи чужд език. Това най-често е английски или немски език. Също така предпочитана матура е по-биология или химия. Напоследък се забелязва отлив от избора на втора матура по география, докато преди години не беше така. Учениците на Природо-математическата гимназия са с разнородни интереси и това е причината всеки от тях да има предпочитание за различна матура.

Фокус: Всяка година в Природо-математическа гимназия – Благоевград завършват ученици, които успяват да реализират своите мечти, в каква посока тръгват тази година дванайсетокласниците?

Николай Каращранов: Факт е, че математиката не е много желана като обучение във висшето образование. Като цяло има отлив от природните науки да се изучават във висшето образование. Това е причината в момента Министерството да гледа със загриженост и да прави всичко възможно природните науки да се върнат като желани предмети за обучаване. Математиката е много добър старт в средното образование, но с оглед за реализация в бъдеще и с перспективата и работата, която ще се занимават – не е една от най-добре платените. Възпитаниците на гимназията се насочват повече към информатиката и информационните технологии, където в момента има нужда от такива кадри и заплащането е сравнително добро.

Фокус: Какво е вашето послание към всички, които завършват Природо-математическа гимназия?

Николай Каращранов: Моето послание към завършващите е да бъдат здрави, за да имат възможност да реализират мечтите си. Смятам, че в училище те са успели да намерят това, което ще им е интересно и ще ги задоволява като възможност за бъдещо развитие. Желанието ми е учениците да се занимават с предмети, при които се изисква мислене. Те много често нямат търпение и когато направят  – искат веднага да получат резултат. В природните науки резултатът е плод на много усилия и дълго обучение. При компютъра нещата стоят по различен начин. Там се натиска копчето и резултатът излиза като не се изисква мислене. Зрелостниците трябва да бъдат търпеливи и упорити.

Денис НИКИФОРОВ