Николай Колев. колекционер: Колекцията ми е с над 120 шаха от цял свят

По повод Международния ден на шахмата, който отбелязваме на 20 юли, Радио „Фокус“ – Бургас разговаря Николай Колев, който притежава колекция от 120 шаха.

Фокус: Г-н Колев, разкажете ни за себе си?

На 76 години съм. Родом съм от град Болярово, Ямболско. Работил съм дълги години като моряк, но след това имах здравословни проблеми и работих като отговорник  на почивна станция. Като дойде демокрация си направих собствена фирма за ремонтиране на кораби.

Фокус: Как и кога се зароди интересът ви към шахмата?

Още като ученик в Селскостопанския техникум много го харесвах. Първият си шах закупих преди 58 години, внесен е от Съветския съюз. Мой съученик ми го препродаде.

Започнах да го играя по време на пътуванията ми в морето. А колекцията започнах да я събирам след като навърших 55 години.

Основател съм и на спортния клуб по шахмат за незрящи в града.

Фокус:  Колко шаха имате в колекцията си?

Вече са над 120.

Фокус:  А къде сте я показвали?

Изложби съм имал и все  имам доста. Единственото място, на което  показвал цялата си колекция е в Бургас и беше по инициатива на Общината. Имам поне 7-8 мини изложби из цялата страна. В тях обаче излагам  15-20 шаха, а останалите се гледат на екран.

Фокус: Какви видове шах имате?

Едните са професионални,  тези,  с които се играе, другите – колекционерски.  Що се отнася до материала, от който са направени, имам от всякакъв вид – от стъкло, стомана, дърво, оникс, бронз. Няма само от сребро и злато.

От гледна точка на дестинацията, от която са дошли шаховете, вече казах, че са от целия свят. Най-далечните са от Америка, Перу, остров Бали, Китай. Имам дори и от Египет и почти от всички европейски страни, включително от Турция.

Фокус: Колко струва най-скъпия шах?

По-принцип колекционерските шахове са много скъпи. Но на тях не може да се играе, те са изключително красиви и са създадени само, за да раздават окото.

Всеки си ги възприема по собствен начин. Те са много различни – имам един, закупен от Москва, който е с височина над 20 см. Шахът от остров Бали е с дърворезба и фигурите са с техните символи. Темите са различни – Наполеон, Херкулес, атласи, стрелци, мюсюлмани и християни…

Човек трябва да ги види, за да ги оцени.

Последното ми попълнение е от Италия, много голям шах с размери 80 см на 80 см, огледален е. Фигурите му са от порцелан,  високи са 12 см и са като автентичен шах. Изключително красив.

Фокус: Кога е следващата ви изложба и къде?

По случай Международния ден на шахмата ТК „Акве калиде“ и шахматната организация „Бургас 64“ със съдействието на Община Бургас организират шахматен турнир на 21 юли, събота. Откриването е с моя изложба в туристическия комплекс от 9.00 часа, където ще покажа  представя 21 шаха.

Веселина НИКОЛОВА