Николай Костадинов, кмет на кв. „Вл. Варненчик“: Имаме готовност да окажем помощ на хората, чийто жилища пострадаха след взрива на апартамент в бл. 302

На 13-ти януари в 4:20 сутринта силен взрив разтърси блок 302 в кв. „Владиславово“. Изведени бяха 18 души от входа, които са били обгазени, а част от тях настанени в лечебни заведения. След обгазените бяха и три деца – момиче на 4 години и две момчета на 12 и 17 години. След потушаване на пожара са открити и две жертви. Вследствие на взрива напълно са унищожени два апартамента, със значителни материални щети е и трето жилище. Каква е готовността на община Варна да помогне на пострадалите семейства, Радио „Фокус“ – Варна  разговаря с районния кмет на район „Владислав Варненчик“ Николай Костадинов.

 Фокус:  Г-н Костадинов, колко семейства са потърсили помощта на община Варна, с цел да бъдат настанени в жилище, следствие на взрива в блок 302 в кв. „Владислав Варненчик“?

Николай Костадинов:  За сега само едно семейство е настанено в общинско жилище. Снощи в по-късните часове хората от още един засегнат апартамент, хипотетично са изразили своите намерения да бъдат настанени някъде, поради неудобството, че там където са отседнали временно, няма да е удачно да останат за по-дълго време. Като цяло имаме готовност да помогнем на хората, които са пострадали. Изговорено е с кмета на общината и ресорните колеги по направление социални дейности. Общината е в готовност да помогне на хората, с каквото може и каквото има налично.

Фокус:  Какви са първите наблюдения на експертите по отношение състоянието на блока?

Николай Костадинов:  Късно вчера с комисията, която е назначена със Заповед на кмета на община Варна, направихме първоначален оглед  на пострадалата сграда. Конструктивно не може да се каже, че е изключително зле. Все пак окончателно нищо не можем да кажем със сигурност, защото от днес започва сериозното обследване. Би трябвало, днес до обяд  комисията и експертите, които ще извършват обследването да започнат работа.

Знаете, че имахме ограничение, заради това, че в блока течаха процесуално-следствени действия от страна на колегите от прокуратурата и полицията. Т.е. към този момент вече и ние имаме официалното разрешение да започнем да си вършим работата за установяване техническата пригодност на сградата.

 

Това което може на първо четене да се каже е, че няма ток и вода, което прави сградата негодна за обитаване, а чисто конструктивно изглежда добре – поне това, което вчера видяхме, но нека комисията да си свърши по-обстоятелствено работата.

Фокус:  Г-н Костадинов, останалите жители на блока в домовете си ли са или и те бяха евакуирани при вчерашния взрив?

Николай Костадинов: Не, жителите на съседните входове не са напускали домовете си. Доколкото разбирам в единия вход е преустановено водоподаването и се надявам днес да им бъде възстановено. Но всичко останало в тази ситуация, доколкото може да се каже, че е нормално си е нормално.

Фокус:  А, кога хората в засегнатия от взрива вход ще могат да се приберат по домовете си?

Николай Костадинов:  Засега не мога да отговоря с категоричност на този въпрос. Все пак изчакваме комисията да си свърши работата, но имайте предвид, че дори да се окаже, че сградата е конструктивно пригодна, заради пожара има много изгорели кабели и тръби, които са предпоставка за възникването на нови инциденти, ако се възстанови електричеството и водоподаването. Ако се възстанови водата, може да стане наводнение, защото са изгорели тръбите.

Това което вчера видяхме с колегите, на етажите, които са над апартамента, в който се е случил инцидента е, че са изгорели много тръби. Именно това е големият проблем за хората, чийто жилища не са пострадали от взрива и последвалия пожар.

Фокус:  Споменахте, че едно семейство е настанено в общинско жилище и още едно е изявило евентуално желание за това. Все пак имате ли готовност да настаните и други, в случай, че изявят желание?

Николай Костадинов: Да, както казах вече – едно семейство е настанено в общинско жилище, това са хората под взривения апартамент.

Освен тях, още едно семейство са заявили, че може да се възползват от помощта на общината. Става въпрос за майка и син. Тя е и една от тези възрастни жени настанени за лечение в болница „Св. Марина“. Предполагам, че само те ще имат нужда от настаняване, поне снощи заявиха така. Другото настанено семейство е с наводнен апартамент, следствие гасенето на пожара.

Десислава ВАСИЛЕВА