Николай Марангозов, Сдружение „Български ултрамаратони“: Отчита се 30 % ръст на състезателите, записали се за участие в ултрамаратона „Персенк Ултра“ в Асеновград

снимка: pixabay.com

Асеновград. Отчита се 30 % ръст на състезателите, записали се за участие в ултрамаратона „Персенк Ултра“ в Асеновград. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Николай Марангозов, организатор на състезанието и председател на Сдружение „Български ултрамаратони“. По думите му, до момента са се записали близо 600 състезатели, като продължава подаването на заявки за участие. „Записали са се бегачи от 20 държави, сред които представители на Австралия, Австрия, САЩ, Словения, Норвегия, Ирландия, Азербайджан и други. Има както млади, така и възрастни състезатели. Не се допуска участието на лица под 18 години. Записалите се за участие непълнолетни състезатели са игнорирани, като са им възстановена платената такса за включване в ултрамаратона. През годините има и поставени възрастови рекорди на участници, като през миналата година 63-годишна жена от Турция пробяга безпроблемно дистанцията от 160 километра. Тази година тя няма да е тук, но със сигурност ще има други рекорди“, коментира Марангозов.
На въпрос дали през годините ултрамаратонът „Персенк Ултра“ в Асеновград придобива все по-голяма популярност, той отговори, че нарастващият брой на желаещите да участват е достатъчен показател, че събитието се развива в положителна посока и става все по-разпознаваемо извън пределите на страната.
Тони МИХАЙЛОВ