Николай Мелемов: В Общинския съвет продължава да се гласува напук, без да има реални мотиви за това

Николай Мелемов – кмет на Община Смолян, в интервю за Радио „Фокус” – Смолян.

„Фокус”: Г-н Мелемов, да започнем от последната проведена общинска сесия, на която за пореден път станахме свидетели на противопоставяне и гласуване „напук”.  След като отново бе отхвърлена докладната ви записка да бъде отдаден чрез конкурс паркинга до пистите на „Студенец“ в  Пампорово, какво следва оттук нататък, да очакваме ли хаос?

Николай Мелемов: Хаосът го има там дори и когато работи паркингът, защото курортът се развива, а няма много възможности за формиране на друг паркинг. Този паркинг, който е основният, без нито един довод, който да е логичен, или някакво предложение за нещо по-добро се отхвърли. Това е тъжното и е много показателно с отхвърлянето на тази докладна, че нещата се правят по-скоро напук, а не с мисъл, какво можем да развием в общината и как да облекчаваме туристите, както и нашите съграждани, защото той се ползва и от нашите съграждани, не само от туристите. Жалко е, че се отхвърля без реален мотив, защото и тази цена, която обявяваме и тя ще бъде и с конкурс, опитът показва, че е доста висока. Така че отхвърлят една цена без мотив. Жалко е, но ще търсим някакъв вариант. Може пак да я внеса за разглеждане, но какво може да се случи оттук нататък не знам. Аз им казвам, предложете друга цена, да направим конкурс, да се види, ако има кандидат – хубаво, ако няма да я намалим. Цената, която някой е готов да плати е реалната. Така че и това може да се пробва само с един конкурс, но за съжаление, всичко се прави напук.

„Фокус”: Кога ще започне изграждането на Втория воден цикъл на Смолян, този въпрос също предизвиква бурни реакции в общинския съвет?

Николай Мелемов: Реално ще започне догодина. Вчера пак бях в Министерството на околната среда и водите. Нашият проект се водеше пилотен и най-напред от всички, но разберете, че тук е много сложно, защото финансирането е по европейски проект, а те променят условията, добавят нови условия. Самият проект е много сложен технически и също изисква постоянно промени. Така че реално аз го виждам така – декември да се обяви конкурс за изпълнител и реално догодина пролетта или лятото, зависи дали ще има обжалване или други неща, да стане факт и втория воден цикъл, който поне две години ще върви. Знам че хората се изнервиха, ние също сме изнервени, защото на всеки му се иска да стане по-бързо, а има доста улици, които чакаме този втори етап на водния цикъл, за да може да ги облагородим, да станат с асфалт, с тротоари, но за съжаление не всичко е в нас. Още повече, че всички знаете, че в момента вече бенефициент е ВиК – Смолян. Общината само може да сътрудничи и да помага за реализирането на проекта.

„Фокус”: Г-н Мелемов, какви ремонтни дейности се извършиха в общината през лятото и къде продължават те?

Николай Мелемов: Продължаваме изкърпване на още улици, но вече няма време за цялостно асфалтиране, а по-скоро най-тежките места с по-големи дупки ще бъдат изкърпени. Основно улица „Наталия”, която също се оказа доста тежък обект, тъй като като влезе техниката и започна работа се постарахме да обхванем и пространството зад блоковете и така или иначе сега се случваха там строителни дейности.  Пътят за Турян сега ще кърпим. Голяма като район и като пътна мрежа е нашата община, така че постоянно иска ремонтни дейности.

„Фокус”: Какъв беше летният туристически сезон в общината, във всички населени места се проведоха събори, гайдарско надсвирване в Гела, в Момчиловци се проведе и поредния фестивал на млякото?

Николай Мелемов: Имаше доста събития и в обикновените разговори всички твърдят, че сезонът беше много добър. Човек като пътува в петък или в неделя между Пловдив и Смолян вижда колко натоварен е пътят. Ние в общината би следвало да го усетим по плащането на туристическите такси, за съжаление все още там не се усеща, но е факт, че беше доста натоварено и това е показателно, че сезонът беше добър.

„Фокус”: Какво е състоянието на спортните площадки и съоръжения в общината, поддържат ли се от жителите на града?

Николай Мелемов: От жителите по-малко, но от общината ги поддържаме и те така или иначе трябва постоянно да се поддържат. Хубавото е, че като има хора има и нужда от поддръжка, ако нямаше хора и ако не се пълнеха, нямаше да има нужда от поддръжка. Поддържаме и детските площадки, и спортните. Това се опитваме и това ни е работата. Според моето разбиране, общината трябва да създаде  качество на живот за хората, точно с добри улици, със спортни площадки, с басейн, с кино, за да може тук да има качество на живот. Надявам се, че всички виждат колко много неща се случват.

„Фокус”: Готова ли е общината за зимата и имате ли притеснения относно зимното поддържане?

Николай Мелемов: По принцип всички улици и пътища в общината са дадени на фирми да ги почистват. Сега пак ще направим проверка. Имат опит,  договорите са за две-три години, т.е. няма някаква нова фирма, която да се е появила, която да няма опита. Така че комуникираме с тях, проверяваме ги и се надявам да имаме нормално зимно почистване, но екстремните ситуации никой не може да ги предвиди.

„Фокус”:  Кои са най-големите проблеми за общината и от какво градът ни има най-голяма нужда в момента?

Николай Мелемов: Има два големи проблема, които не могат да бъдат решени веднага и ще бъдат проблеми и в бъдещите години. Това са паркирането и гробищните паркове. Постоянно полагаме усилия, но всичко обаче опира до терени. Постоянно купуваме терени за гробищни паркове, правим стени, за да можем да ги разширяваме, но сами разбирате, че животът не може да спре и винаги ще има  нужда от разширяване на гробищните паркове. Поискали сме и от министерството на образованието паркинга и изгорялата сграда на стария център, като там имаме намерение да направим паркинг на две или три нива, за да може да обере колите в целия стар център и да облекчим и туризма, и търговията, и работещите, и всички наши съграждани.

„Фокус”: Г-н Мелемов, във фейсбук тече една дискусия относно бездомните кучета в града, запознат ли сте с този проблем?

Николай Мелемов: Да запознат съм.  Тази битка я водим от шест години, като в началото беше още по-тежко положението, но допускам, че има много фактори за това. Карат се отвън кучета, като има доста случаи, в които ни казват, че са видели бус да  разтоварва. Ами запишете номера. Много кучета са били вързани по ниви и сега есента са пуснати, така че и тази битка ще продължава, както говорих преди малко за гробищните паркове и паркингите. Ежедневно трябва с този проблем да се борим. Донякъде се справяме, но получаваме постоянно сигнали и реагираме на момента. Така че нека подават сигнали съгражданите ни, ще реагираме на момента.

Даниела БОЙКОВА