Николай Мелемов: И тази година се очертава Смолян да бъде строителна площадка, но пък всичко това е необходимо, защото се подобрява качеството на живот

Николай Мелемов – кмет на Смолян, в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян.

„Фокус”: Г-н Мелемов, изкарахме една дълга и продължителна зима, времето вече се затопли, но зейнаха и дупки по улиците в града, кога ще започне тяхното изкърпване, знаем, че предвиждате такова нещо?

Николай Мелемов: Предвиждаме го и  още от края на зимата знаем, че идва този момент, така че сме започнали на места вече да кърпим дупки, като с предимство са местата където има най-голям поток и където са в най-лошо състояние, но по всички улици в града ще се кърпят дупките. Идват сигнали при мен от граждани, знаят се местата, има комисия от общината, която ги е описала, направено е възлагателно писмо на фирмата и те вече работят. Мисля, че до месец ще успеем в целия град да закърпим улиците.

„Фокус”: По улица „Наталия” вече започна ремонтната дейност, нали така?

Николай Мелемов: Да. Тя също е приоритетна, тъй като доста време стоя в много лошо състояние, но знаете, че зимата няма как да се асфалтира, тъй като температурите не позволяват и базите не работят. Сега вече времето позволява и започна да се работи по нея.

„Фокус”: А през този строителен сезон какви ремонтни дейности още ще се извършват в общината?

Николай Мелемов: Както и вие отбелязвате, улиците и пътищата в общината са ни най-важните, защото хората пътуват и си чупят колите, така че първо ще се ремонтират пътищата както в града, така и по селата в общината. Освен ремонтните дейности обаче предвиждаме и ни очакват доста строителни дейности. И друг път съм казвал, че в момента се обявяват процедурите по „Региони в растеж” , така че и тази година се очертава Смолян да бъде строителна площадка, но пък всичко това е необходимо, защото се подобрява качеството на живот.

„Фокус”: В предходни разговори сте акцентирал, че държите много и на развитието на спорта в Смолян и това е факт, доста неща в това отношение се направиха, но ще има ли още?

Николай Мелемов: Да и това е много важно, защото както вече казах, че искаме да подобрим качеството на живот, младите хора да имат възможност да спортуват, да имат избор как и какво да спортуват. Да вземем плувния басейн. Дневно през него минават по 150 човека, което показва, че наистина града ни е имал голяма необходимост от този басейн. Предвиждаме по „Региони в растеж” да направим спортна зала в гимназията в квартал Райково, която ще се полза както от учениците в училището, така и от гражданите. Спечелихме проект, с който ще ремонтираме лекоатлетическата писта на стадиона в Райково. В момента в града няма една нормална писта за лека атлетика, така че и върху това работим и ще е една добра придобивка. Там ще се прави и фитнес на открито, където да се ползва от хората в квартала и от почиващи тук.

„Фокус”: Да засегнем и един друг въпрос, Община Смолян е единствената, която още няма приет Бюджет за тази година, след като предложеният бе отхвърлен от съветниците в Общинския съвет,  ще бъде ли внесен отново за разглеждане и това затруднява ли работата на Общината?

Николай Мелемов: В някои случаи ни затруднява, защото имахме предвидени някои разлики от миналогодишния бюджет, именно за спорта, за спортните клубове  бяха увеличени средствата и няколко улици в села бяха заложени в този бюджет, но пък от друга страна виждате, че вече идва април месец, така че не виждам смисъл сега да се приема бюджет като е минала 1/3 от годината. Ние си работим с миналогодишния бюджет както е по закон, това няма да се отрази на гражданите и нямаме притеснения.

„Фокус”: А в момента кои са най-големите предизвикателства, пред които е изправена Община Смолян?

Николай Мелемов: Има два проблема, за които и друг път сме коментирали и те са постоянни. Това са гробищните паркове, които трябва постоянно да се разширяват и липсата на паркинги в общината. Това са постоянните ни проблеми. Както знаете Общината беше изкарана от списъка за наблюдавани общини с финансова нестабилност. От шест показателя само един остана, но той е заложен много отдавна във времето поети ангажименти, така че във финансово отношение сме стабилни както никога и нямаме притеснения. Ежедневните предизвикателства са такива като например чистотата, но няма някакви  изключително  сериозни проблеми, които да притесняват жителите на общината  и нас като администрация. Вече е пролет и сега от общината ще положим много усилия да направим града красив и приветлив. Ще засадим цветя, ще извършим озеленяване, но искам  да призова и гражданите да се включат в пролетното почистване на града. Да почистим Смолян и да го пазим чист и приветлив. Не веднъж съм казвал, че живеем в най-красивия град и ние всички трябва да полагаме грижи да се запази такъв.

Даниела БОЙКОВА