Николай Мелемов, кмет на Смолян : През тази година си поставихме много приоритети и ги постигнахме

 
Фокус:  Г-н Мелемов  почти сме в края на 2016 година каква е оценката-най-важното, което беше направено, както и това, което не се случи? доколко променен  е Смолян в края на 2016 година?

Николай Мелемов: В Смолян  наистина  през тази година се свърши много работаПоставихме си  много амбициозни приоритети и ги постигнахме. Всичко е видимо,като започнем от Плувния басейн, който е една голяма придобивка за всички нас,  Главна пътна комуникация, който е важен за региона проект,  а плановете и идеята за обходен път на Смолян са от преди  много години. В момента се строи ударно на обекта, до края на годината обходният път ще бъде завършен и Смолян ще има модерна пътна комуникация от „Бункера“ в кв. „Райково“ до Митницата в Устово с мостове, кръгови кръстовища и тунел. Пътят ще облекчи трафика и ще бъде особено важен във връзка с бъдещия ГКПП Рудозем-Ксанти. Друг голям приоритет, който си поставихме и се случи е санирането на блоковете. С тях ще се промени обликът на целия град. Общината има ангажимент след приключване на санирането да се заеме с вертикалната планировка около блоковете и ред други неща, но това бяха едни от най-важните предизвикателства  пред нас и станаха факт.

Фокус: Кое се оказа най-голямото предизвикателство за Вас през  тази година?

Николай Мелемов: Всяко от тях изискваше много труд от Общината и всяко от  тях е значимо за хората. Не мога да ги степенувам, защото всички са важни.

Фокус: Кои са приоритетните проекти, по които ще работи общината през следващата 2017 година.

Николай Мелемов: Имаме 21 милиона по програма „Региони в растеж” които  през следващата  ще бъдат реализирани. В тях се включват много неща, които  ще променят облика на Смолян и имаме много предизвикателства пред нас.Предвидено е по тези проекти да се рехабилитират улици, надлезите в града, да се изгради спортна зала в кв. „Райково“, както и 35 жилища за социално слаби и много други неща. Община Смолян получи 2 500 000 лева от Правителството и ще  ги използваме за най-належащите ремонти в цялата община. Много улици в Смолян не може да ремонтираме, защото предстои изпълнение на водния цикъл и там първо ще се копае за полагане на водопровод и канализация, а после ще се асфалтира. Но при всички случаи ще вложим част от средствата за улици в областния град, както и за селата.

Фокус: Набелязахте ли вече основните моменти в „Бюджет 2017”

Николай Мелемов: Да, той няма да е по-различен от предишния, рамката си остава и с бюджета покриваме най-необходимите неща за общината. Няма да има завишаване на нито един данък или пък такса на територията на община Смолян през 2017 година

Фокус: Какво е финансовото състояние на община Смолян  към момента? Стабилизира ли се финансово Смолян?

Николай Мелемов: Да,  община Смолян има  абсолютно стабилизиране на финансовото състояние. Към момента нямаме просрочени задължения. Само по един показател не отговаряме на националната рамка, но там проблемът е, че задълженията са поети преди моя мандат и висят като договори, които не се изпълняват, защото няма финансиране.

Фокус: Кои са най-големите проблеми на общината?

Николай Мелемов: Според мен най-големият проблем в града е паркирането. Търси варианти, но лошото е, че няма общински терени, където да се направят нови паркинги.

Фокус: Има ли региона потенциал за разкриване на работни места?

Николай Мелемов: Много от фирмите се оплакват,че карат работници от други общини. Според мен ниското заплащане е проблем в общината, защото работни места има, но заплащането явно не устройва хората.  Смятам, че ако се направи трета лента  по пътя Пловдив – СмолянСмятам, че регион Смолян има потенциал за разкриване на работни места, още повече че когато бъде отворен пътя Рудозем – Ксанти, това всичко ще допринесе за откриване на нови работни места и аз съм оптимист

Фокус: Как работите с бизнеса в общината?

Николай Мелемов: Ние имаме постоянен контакт, не съм отказал среща на никой от бизнеса и чуваме техните проблеми. Надявам се и те да са доволни от нашата работа с тях.

Фокус: Какви са очакванията Ви за 2017 година?

Николай Мелемов: Очаквам една успешна година, задачите, които сме си поставили да ги свършим и да сме живи и здрави.