Николай Мелемов, кмет: Стараем се приоритетно да решаваме проблемите на община Смолян

За успехите и предизвикателствата през 2018 г. и за очакванията и проектите през 2019 г., Радио „Фокус“ – Смолян потърси кмета Николай Мелемов.

„Фокус“: Г-н Мелемов, като каква отчитате отиващата си 2018 г., успешна ли бе тя за община Смолян?

Николай Мелемов: Успешна е тъй като задачите, които си бяхме поставили ги изпълнихме – някои приключиха, други вървят по план и смятам, че е успешна. Имаме нови придобивки за общината и се надявам, че и догодина ще продължим в същия дух.

„Фокус“: Кои са най-значимите проекти реализирани от община Смолян през годината?

Николай Мелемов: По ОП „Региони в растеж“ реализирахме доста обекти. Няколко улици реновирахме. В две училища спортните площадки са чисто нови. Детска градина „Буратино“ е санирана и реновирана напълно, работим по спортната зала на математическата гимназия. Училището в Смилян е реновирано и санирано и още ред други проекти, но това са основните и по-големи обекти, които довършваме. За догодина остава приключването на спортната зала, надлезите ще са довършени, като някои вече са факт. През 2019 г. предстои саниране на 12 жилищни блока и предстои да се направи енергийното обследване. Очаква се напролет да започнат дейностите по тях и ред други по-малки проекти. Всичко, които правим е свързано с важни за града проблеми и се стараем да решаваме приоритетно проблемите за града.

„Фокус“: Дни преди празниците, стана ясно, че с постановление на Министерски съвет се отпускат близо 10 млн. лв. за общините от област Смолян, като в тази сума са предвидени и средства за община Смолян. Част от тях са за дългоочаквания и обсъждан в последно време приют за кучета, от който общината има нужда. Ще бъдат ли достатъчни тези средства и ще може ли с тях да се изгради приют и да се разреши проблема с безстопанствените кучета?

Николай Мелемов: Това е неизбежно и приютът е задача пред всяка община. Малко са общините в страната, в които има приюти, но благодарение на правителството и община Смолян ще има такъв. Достатъчни ще бъдат парите, ще направим проект. Най-важното е да изберем мястото, защото има изисквания, приютът да не бъде в населено място и затова основното ще бъде да изберем подходящо място. Благодарение на това министерско постановление ще оправим и стария стадион в града. Има нужда и от ремонт на тротоари и пешеходни зони и затова има отделени пари. Работим и по улица „Асен Василев“, където веднъж бяха отпуснати пари, направиха се подпорни стени, сега се довършват. Ще има воден цикъл на улицата, след което ще бъде асфалтирана.

„Фокус“: Вече сме в разгара на зимата. Има ли община Смолян сключени договори със снегопочистващи фирми и готова ли е за обилни снеговалежи?

Николай Мелемов: Фирмите са готови, имат налични материали и техника. Да се надяваме, че няма да има извънредни ситуации, защото за екстрени ситуации няма как да бъдем абсолютно готови. В такива случаи мобилизираме фирми и извън договорите и се справяме, доказали сме го неведнъж. За нормалната зимна обстановка имаме готовност, нямаме притеснения и нека и хората да бъдат спокойни. Надяваме се на добра зима и откъм туризъм и откъм природа, нямаме притеснения.

„Фокус“: Какви са очакванията Ви за зимния туристически сезон?

Николай Мелемов: Записванията и туристите в Пампорово и сега по празниците са много добри. Като по Коледа и Нова година базата в курорта е заета на 100 %. Голяма част от туристите от Пампорово слизат и в града и така се пълнят магазини и заведения. Това е добре както за туристически бранш, така и за всички търговски обекти и в Смолян.

„Фокус“: Стана ясно, че събираемостта на местните данъци и такси тази година е доста висока, на какво се дължи това, може би в ниските данъци в община Смолян?

Николай Мелемов: Данъците са поносими. Още от 2011 г от първия месец откакто съм встъпил в длъжност, данъците в община Смолян бяха намалени. Те трябва наистина да бъдат функция на живота, няма причина да се вдигат, тъй като няма рязко подобрение на жизнения стандарт и трябва данъците да бъдат справедливи и поносими. Това е основното, като добавим и работата на общинската администрация по събирането, тези фактори обуславят и добрата събираемост на данъците?

„Фокус“: Какви са вашите очаквания от новата 2019 г., споменахте за част от проектите, които предстоят да бъдат завършени, а кои са новите проекти на общината?

Николай Мелемов: Трябва всяка година да има развитие и надграждане. Очаквам някои от проектите да бъдат завършени, което ще даде ново качество на града. Има проект, който е много важен за нашия град – той е за промяната на горивните системи, с което ще се подобри качеството на атмосферния въздух, за който много хора вече знаят и очакват. Работим усилено, ще се стараем да  съкращаваме сроковете, тъй като последната промяна е, че се прави на два етапа. Ще направим всичко възможно максимално да скъсим сроковете, защото всички знаят, че през зимата Смолян е наистина задимен и запрашен, заради отоплението на твърдо гориво. Това е много важен проект за всички нас, ще работим по него и се надявам, че ще го реализираме успешно. Само 7 града в България сме избрани, а сумата за община Смолян е 9,6 млн. лв. Смятам, че след реализирането му, ще решим и проблема със замърсения въздух през зимата в Смолян.

„Фокус“: На финал, какво ще пожелаете на жителите на община Смолян в празничните дни и за Новата 2019 г.?

Николай Мелемов: Пожелавам на всички жители на община Смолян хубави и весели празници, уют и топлина в къщи, здраве, късмет и благоденствие на всички и нека имаме поводи за усмивки всеки ден в ежедневието, защото животът е напрегнат, но живеем в един прекрасен град, родопчани са добри хора и заслужават това!

Нели ГЕРГЬОВСКА