Николай Мелемов: Няма затворени пътища и улици в община Смолян, ситуацията със зимното поддържане е под контрол, но винаги може да бъде още по-добре

Николай Мелемов – кмет на Община Смолян, в интервю за Радио „Фокус” – Смолян.

„Фокус”: Г-н Мелемов, от Община Смолян сте извършили проверка на улиците в общината и заявявате, че ще има санкции за снегопочистващите фирми за недобре свършена работа, какво констатирахте при проверките, в какво състояние са улиците в града?

Николай Мелемов: Различна е ситуацията, има улици, които не са добре изчистени, но там голям проблем създават за техниката паркираните коли. Въпреки това можеше повече усилия да се положат, за да се изчистят. Много бързо застудя, снегът се заледи и стана като бетон, затова вече е късно за чистене. Сега улиците се осоляват и опесъчават и като поомекне снегът пак ще се чисти. Важното е, че в общината няма непроходими улици и пътища, няма бедстващи хора, ток и вода има навсякъде, така че ситуацията е нормална за зимни условия. Пак подчертавам, че голям проблем при почистването в града са паркираните по улиците коли.

„Фокус”: Това е картината в момента, а през почивните дни имахте ли някакви по-сериозни сигнали?

Николай Мелемов: Нямаше. Не е имало бедствие, не е имало затворени пътища, даже на повече места движението на автомобилите се осъществяваше без вериги.

„Фокус”: Сега се очакват пак снеговалежи, дори сега слабо вали, имате ли притеснения?

Николай Мелемов: Утре се очакват по-сериозни валежи и нещата са под контрол, но винаги може още и това е истината.

„Фокус”: Гражданите обаче също трябва да поемат отговорност и да почистят пред домовете си, нали така?

Николай Мелемов: Да, така е. Няма как до всеки дом да се праща някой да чисти, не разполагаме с толкова много хора, освен улици трябва да се чистят и тротоарите, стълбищата. Няма как да се изчисти снега, ако гражданите не се организират и  не почистят прилежащите тротоари, стълбища и площадки около домовете си и жилищните кооперации.

„Фокус”: Г-н Мелемов, удължихте ваканцията на учениците в общината до 12 януари, има ли вероятност отново да се удължи, ако студовете продължат?

Николай Мелемов: Аз като кмет имам право да удължа ваканцията с три дни и вече го направих. Надявам се да няма тежки ситуации, а тези три дни ги даваха като най-студени в годината. Дано да няма още толкова студени дни.

Даниела БОЙКОВА