Николай Нейчев: Съвременният вариант на читалище трябва да съчетава възрожденския дух и модел на просвета със съвременните технологии

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Николай Нейчев, музикален продуцент и учредител на ново читалище в Добрич, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Читалището е една институция, която е специфична за България, част от миналото ни е, място за просвета. Съвременният начин на живот се явява предизвикателство, тъй като навсякъде можем да четем и по всяко време. Защо все пак решихте да учредите ново читалище в Добрич?

Николай Нейчев: В годините на тези перманентни кризи човек има нужда от нещо възрожденско, трябва да се върне малко духът на българина, да има място, където човек може да влезе и да се занимава с каквото му душа иска. Същевременно трябва да се обърне внимание и на новите технологии. Вече четем електронни книги, имаме електронни читални и т.н. и трябва да се съчетаят по някакъв начин тези неща – от една страна младите да имат място, където да намерят себе си в днешния ден, от другата страна по-възрастните да се занимават с това, което им е приятно.

Фокус: Как ще се казва новото читалище в Добрич?

Николай Нейчев: Аз лично имам две предложения, но те хората ще гласуват, може би ще има и други предложения. Едното е да се казва читалище „Добрич“, второто е на името на световно известния български писател Ивайло Петров, роден в село Бдинци, тук в нашата мера.

Фокус: Кога ще се състои учредяването?

Николай Нейчев: Читалището учредяваме от 10,00 часа сутринта в залата на Кукления театър, любезно предоставена ни от ръководството на Държавния куклен театър „Дора Габе“. Използвам случая на поканя всички добричлии, те са добре дошли да присъстват на това учредяване.

Фокус: Кои са сигурните учредители, които ще присъстват на събитието тази събота?

Николай Нейчев: Сред сигурните учредители ще спомена един малък екип, с който работим. Това са адвокатът Милен Кадикянов, който се занимава с юридическите неща, Камелия Койчева, бивш заместник-кмет, сега председател на комисията по образование в Общинския съвет, с нас е и Ваня Донева, един изтъкнат финансист. Това е екипът от най-близките хора, с които работим. А иначе има и от София, например голям интерес към нашето читалище проявяват и Георги Тошев, и Ники Кънчев, Венци Димов, доцент в БАН, той е добричлия. Приятели много, всички, които очакват едно такова нещо да се случи в Добрич, са много радостни и оставам с впечатлението, че градът наистина е имал нужда от нещо такова, защото всички реагират добре – и добричките депутати, и кметът, който обърна специално внимание, зам.-областни управители. Внимание се обръща много голямо, което мен лично ме радва.

Фокус: Къде ще се помещава?

Николай Нейчев:  Ще предложа в някое от затворените училища в Добрич. Има три такива, но това предстои да се гласува от Общински съвет. Имаме идеи, важното е там, където отиваме, да има концертна зала, тъй като за дейността, която предвиждаме, ни трябва такава.

Фокус: Неотдаван бе учредено тук и друго читалище „Български искрици“. Там заниманията са основно с малки деца, те ги връщат назад във времето, като предлагат ръкоделия например. При вас какво ще е като акцент и по-различното?

Николай Нейчев: При нас акцентът е върху това, че ние ще работим в абсолютно пълния спектър на дейности, който позволява едно читалище. Това включва библиотечна дейност, концерти, школи, не само музикални, но и балетни, рисувателни и друг вид, една малка галерия искаме да направим. Абсолютно пълния спектър с всичко, аз съм израснал в читалищна среда и знам какво е, когато едно читалище се изпълни със съдържания, когато е пълно с хора – там ври и кипи. Ей това искаме да направим.

Фокус: Излишно е да ви питам дали сте оптимист. След като правите тази стъпка значи вярвате, че читалището ще се превърне в едно място, което обединява хора с различни интереси, които искат да се развиват духовно?

Николай Нейчев: Голям оптимист съм, както казва моят приятел Цонко Цонев, бившия кмет на Каварна, лудите станахме много.

Фокус: Благодаря за този разговор!

Жулиета НИКОЛОВА