Николай Николаев, РСПБЗН – Бургас: На територията на област Бургас е спокойно откъм пожари, поради честите превалявания от дъжд

Гл. инспектор Николай Николаев, началник на РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Бургас в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас.

Фокус: Г-н Николаев, през летния сезон традиционно се увеличава броят на пожарите в горските територии. Каква е обстановката в област Бургас към момента?

Николай Николаев: На територията на област Бургас към момента е спокойно, предвид това, че времето е променливо и доста често има превалявания на дъжд, което е предпоставка за по-малко възникване на пожари. Не, че няма, но повечето произшествия са свързани с реколтата, преди и след прибирането й. В рамките на градовете няма по-големи произшествия или най-вече повишаване на броя им в сухи треви и храсти, както беше предното лято. На фона на миналата година пожарите по жътвата не са повече. В тази връзка искаме да приканим хората, които се занимават със земеделие да внимават с прибирането на реколтата, с това каква техника използват, автомобилите, комбайните, тракторите, камионите да бъдат технически изправни и да внимават къде ги паркират, за да не предизвикат, следствие на нагрени двигатели и машини, пожар. Другото, съветваме е да не се изхвърлят цигари в канавките, когато се минава покрай път или някъде, където в момента се обработва земя. Ако възникне пожар да реагират с уредите, които имат задължително в комбайните, камионите, тракторите и другата селскостопанска техника. Тези, които се движат по републиканската пътна мрежа да внимават къде отбиват и спират, защото обикновено много от пожарите възникват в сухи треви и храсти, които са около пътищата.

Фокус: Какви превантивни мерки са взети с цел предотвратяване на пожари?

Николай Николаев: Изпратихме писма до Областно пътно управление за почистване на канавките край републиканската пътна мрежа, където е възможно възникването на произшествие. Също така изпратихме и към EVN, за да се изчистят електропроводите и трасетата, където минават съоръженията за захранване, за да може да не възникне пожар. Правим постоянно проверки, преди започването на прибиране на реколтата и започване на жътвата, за да обезопаси периметъра, като площта, която ще се жъне да се заоре предварително с трактор, което при възникване на пожар да го спре в конкретна площ, а не да се разпространи. За първи път, тази година изпратихме писмо до кметовете на общините с цел превенция на пожари. В малките населени места, около тях да бъде заорано с ивици, за да може при възникване на пожар било то на сухи, треви и храсти или пък житен масив  да не влезе в населеното.

Фокус: С напредването на лятото, много от хората почиват в гората, правят се къмпинги и барбекюта. Какви превантивни мерки сте предприели за такива случаи?

Николай Николаев: Покрай честите излети, които се организират в горите, ПБЗН и държавните горски стопанства са определили места за къмпинг и барбекю, където е по-малка пожарната опасност. Тези места са предварително обработени и около тях са взети мерки, за да не се разпространява огънят при случай на пожар. Поставили сме табла с уреди за първоначална реакция, като тупалки, метли, пръскачки, лопати, за да може да се реагира. Но включително и на тези места трябва да се внимава, когато се пали огън, защото при наличие на по-силен вятър е предпоставка за възникване на пожар в горската територия. В случай че времето не позволява провеждането на такова мероприятие да го избегнат, за да не се предизвика пожар, който бързо да се разпространи в следствие на силния вятър.

Фокус: Какви други пожари могат да възникнат през летния сезон?

Николай Николаев: Вследствие на туризма и на вече имаме пожари в хотел и в заведение в Черноморец, както и в павилиони, и в местности, които се използват около плажове. Пожарите по време на туристическия сезон тази година са повече от миналата година. Миналата седмица над вилно селище Дюни,  два пъти се е разпали пожар. Първият ден възникна следствие на гръмотевица паднала в гората. Не са много щетите, около 35 дек. изгоряха на горски фонд. Следствие на силния морски вятър на другия ден се разпали отново. Наложи се още веднъж да реагираме на следващия ден, пак в рамките на тези 35 дек. Това са засега като горски пожар, който е на по-голяма площ. Надяваме се до края на лятото да няма други пожари, най-вече в горите и да не се повтаря това, което се случи миналата година в с. Изворище.

Деница ДИМИТРОВА