Николай Проданов, заместник – министър на правосъдието: Идеята да отпадне съкратената съдебна процедура и намаляването на наказателната отговорност при самопризнание за тежки престъпления е разумна

Идеята да отпадне съкратената съдебна процедура и намаляването на наказателната отговорност при самопризнание за тежки престъпления е разумна. Това заяви в Сливен заместник правосъдният министър Николай Проданов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Според него предложението, отправено от протестиращите в Сливен след случая с убитото седемгодишно момиченце, има шанс да бъде обсъдено и прието, но кога ще стане това зависи изцяло от Народното събрание.

По думите на заместник – министъра, не съдебната фаза е проблем на българското правораздаване, а липсата на достатъчно сигурност и посегателствата върху личността. „Има големи проблеми в сферата на обществения ред и сигурност и е дошъл  моментът за взимане на по – решителни мерки“, категоричен бе Николай Проданов.

Днес той бе в Сливен за откриване на сградата на новия следствен арест. Той е разположен в сградата на единствения у нас женски затвор.

Новият арест ще заработи до две седмици – в първите дни на септември. Така се се изпълни политиката на извеждането на арестите от сградите на полицейските дирекции и преместването им затворите, където това е възможно, подчерта Проданов. Нови арести ще има в Добрич, Благоевград иПетрич, а край Дупница, в село Самораново, ще бъде изграден обучителен център и пилотен затвор.

За модернизацията и цялостното обзавеждане на ареста от бюджета на Министерството на правосъдието са били заделени 1 млн 100 хил лева. Арестът е за мъже и жени.  Той  разполага с 40 места разпредели в двойни килии с отделни обезопасени  санитарни възли и обща баня. „Арестът разполага с най- съвременната охранителна система, видеонаблюдение и система за вентилация“, посочи директорът на затвора комисар Йордан Данев. По думите му, при изграждането на ареста са спазени всички европейски изисквания, включително и това арестантите да разполагат с 4 квадратни метра площ.

Изпълнителят на строителството е сливенската фирма „Билдинг“, която поема и строителната гаранция.

Людмила ЙОРГОВА