Николай Свинаров, бивш министър на отбраната: Изборът на нов тип боен самолет олицетворява геополитическата ориентация на една държава

София. Изборът на нов тип боен самолет олицетворява геополитическата ориентация на една държава. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ бившият министър на отбраната Николай Свинаров. Tой посочи, че основната причина изборът на нов тип боен самолет да се забави във времето е финансова. „Не са без значение и политическите конюнктури през годините. Нека да напомним, че след 2005 г. (след приемането ни в НАТО), бюджетът за отбрана намаляваше през годините като процент от БВП. Като нямаш средства за модернизация няма как да я направиш. Повече от десет години – след 2008 г. бюджетът за отбрана се равняваше на необходимите средства за издръжка“, заяви той и посочи, че не е имало средства за значителни капиталови разходи. По думите му невъзможната комбинация между дейността на специалистите в областта и неизбежните политически критерии са подводните камъни при избора на нови изтребители.
На въпрос икономически, политически или експертен трябва да бъде изборът, Свинаров посочи, че вече е станало дума за комбинация от критерии. „Какво означава политическият критерий – като си купиш бойни кораби от Белгия или хеликоптери – транспортни и/или бойни, от европейска компания, а твърдиш, че в рамките на НАТО САЩ са ти стратегически партньор, то винаги е добре да наричаш икономическия критерий – политически. Няма да напомням стари максими кое на кое е концентриран израз“, каза още той.
Свинаров посочи, че изборът на нов боен самолет олицетворява геополитическата ориентация на една държава и я обвързва със съюзнически взаимозависимости. „В България не без основание вече повече от 15 години говорим за „съвместимост“ и изпълнение на целите за партньорство. Друг е въпросът какво става със „съюзите“ – имам предвид НАТО и ЕС“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА