Николай Сираков, РИМ – Сливен: Карцерът на бившия политически затвор в Сливен да бъде ескпониран обмисля ръководството на музея

Карцерът на бившия политически затвор в Сливен да бъде ескпониран обмисля ръководството на Регионалния исторически музей в Сливен. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен директорът на музея Николай Сираков.

Ще бъде подготвена и експозиция от предмети на политическите затворници, запазени във фондовете на музея. Обмисля се експозицията да бъде интерактивна, да бъде поставен и манекен, облечен в затворнически дрехи от онова време, както и запазените предмети, така че да бъде представена реалната обстановка и условията, при които са живели политическите затворници, допълни Сираков. По думите му, музеят не възнамерява да политизира експозицията, а да представи истината.

Сградата на Стария затвор в Сливен е предоставена на Историческия музей в Сливен. Сега в нея са разположени реставрационните работилници, фондохранилищата и няколко еспозиции.

Първоначално сградата, която е била най- голямата на Балканите след Рилския манастир е построена от Добри Желязков за първата текстилна фабрика у нас. Като затвор се е използвала до 1944 г. В следващите десетилетия в сградата са се разполагали различни експозиции, а от 1974 г. „Старият затвор” e обявен за паметник на културата.

 

Людмила ЙОРГОВА