Николай Ставрев, РИМ- Търговище: „Старият Варош“ продължава да пази духа на възрожденска България

Николай Ставрев, уредник в отдел „История на България, 15-19 век“ в пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: По повод Международния ден за опазване на паметниците на културата, Регионален исторически музей- Търговище организира безплатна пешеходна разходка из възрожденския комплекс „Стария Варош“. Г-н Ставрев каква история и архитектурното наследство пази това място?

Николай Ставрев: На първо място това са емблематичните сгради на възрожденската архитектура. Много ценни образци. Днешният квартал обхваща две стари махали в Търговище- „Варош“ и Долна махала. Уникална за времето си е сградата на Славейковото училище, която е национален паметник на културата. Построена е през 1863 година. Пръв учител в тази сграда е Петко Рачев Славейков, затова и до днес жителите на Търговище я наричат Славейковото училище. Наистина уникална за времето си сграда, построена е в европейски стил, предизвиква и възхитата на унгарския пътешественик Феликс Каниц, който отбелязва, че това е една от най- красивите сгради в тогавашния Ески Джумая. Каниц се възхищава и от чорбаджийските къщи в махалата. Друга емблематична сграда е църквата „Успение на Св. Богородица“, която се явява естественият центъра на квартал „Вароша“. Строена е през 1851 година. Смея да твърдя, че е с уникална архитектура в цяла Североиточна България. Интересна е училищната възрожденска архитектура. Това са Захариевата къща, Свещаровата къща, къщата на богатия търговец  хаджи Ангел Друмев, строена през 1863 година, както и още няколко къщи, които се намират по днешната улица „Раковски“.  Няколко емблематични места пазят историческата памет за Никола Симов- Куруто, знаменосец на Ботевата чета. Той е роден в Ески Джумая около 1845 година. Това на първо място е поставеният в началото на квартала негов паметник. Той е открит през 1963 година в друга част на Търговище, но пред 1994 година е поставен в началото на квартал „Вароша“ и настина е подчертавал подходът към стария квартал. С него е свързана къща музей „Никола Симов- Куруто“, която е част от музейния комплекс. Направена е презп 1976 година и всъщност е възстановка на родната му къща, направена по скица на един търговщки адвокат, която е също  много интересна. В близост до квартала се нарича и училище хаджи Руси, построено от богат търговец, който го кръщава на баща си. Самият хаджи Руси е един от най- големите дарители на тогавашна Ески Джумая. Той дарява 10 000 гроша за построяване на читалищна сграда. В близост до квартала се намира и Паметникът на загиналите във войните. Друго място, свързано с историческата памет, по-скоро с голямото клане, извършено тук през 1878 година по време на Руско- турската война, когато в Търговище, по точно в махала Варош са избити около 600 души. Мястото е известно на търговищенци като Морената, намира се зад храма „Успение на Св.Богородица“. Паметният знак е поставен през 1970 година в знак на почит към всички загинали по време на Освобождението на Търговище. В днешния квартал „Вароша“ се намират 27 запазени недвижими културни ценности, две, от които са с национално значение, това са Славейковото училище и Хаджиангеловата къща и около 21 сгради, които са жилищни, запазени до днес образци на възрожденската архитектура.

Фокус: В какво състяние са днес сградите в комплекса „Варош“?

Николай Ставрев: Повечето от сградите са в добро състояние. По- голямата част от тях сареставрирани през 60-те, 70-те, 80-те години на 20 век, в най- ново вреаме през 2004 година са правени ремонти и реставрация по проект „Красива България. В по-тежко състояние са две от музейните сгради- Хаджиангеловата къща, лошо е състоянието на фасадата, същият проблем има и със Захариевата къща, където се помещава административната сграда на Регионален исторически музей- Търговище. Опазването на недвижимите културни ценности трябва да е свързано главно с тяхното популяризиране и рекламиране, с превръщането им в достъпен туристически обект. Длъжни сме да опазим това богато наследство, което са ни оставили възрожденските майстори. Старият Варош съхранява и до днес духа на възрожденска България. Духът на онази настина бурна епоха, когато българите са воювали за правата си, за свободата си, построили са едни невероятно сгради, оставили са ни едно богато наследство. Квартал „Варош“ е силно съсредоточие на историческа памет, място за преклонение и почит пред героя Никола Симов- Куруто, център на много градски тържества.   Един важен елемент от развитието на града, на неговата градоустройствена структура.

Фокус: Г-н Ставрев вие споменахте няколко имена, но все пак разкажете още за хората, свързани с тези стари исторически сгради.

Николай Ставрев: Да вземем например Свещаровата къща. В нея са живеели всъщност три фамилии. Първоначално е обитавана от фамилията Бърневи, един от синовете на фамилията-Вичо Бърнев, който заедно със своите братя е бил голям търговец, създава търговска фирма с кантора в Цариград, неговите синове са бъдещият генерал – лейтенант Панайот Вичев Бърнев, другият- поручик Бърни Бърнев. По- късно в къщата живее фамилията Свещарови, които имат голям принос за икономическото и духовното развитие на града. С голям принос е търговецът хаджи Ангел Друмев. Фамилията Фурнаджиеви също живеят в една къща близнак по ул. „Раковски“, има кметове, които са работили за благото на града, един офицер като Георги Късъров и много други.

Ивелина ИВАНОВА