Николай Стойков, КЗП: 350 проверки са извършени от средата на месец декември досега, най-честите сигнали на потребители са за рекламация на техника

За засилените проверки за нарушения в търговските обекти в Бургас по време на празничния януари, Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с Николай Стойков, директор на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ – Бургас.

Фокус: Г-н Стойков, колко проверки са извършени от инспекторите на Комисията в разгара на празниците през месец декември досега?

Николай Стойков: 350 проверки са извършени от средата на месец декември до този момент на територията на Бургаска област, а темите, върху които инспекторите от Комисията се фокусираха през този период, бяха най-вече правото на информация върху стоките и услугите, също и към съобщенията за намаление на цените на стоките и услугите, както и по подадени сигнали или жалби, свързани с нелоялни търговки практики. Нелоялната търговска е тази, която ползват търговците с цел да променят икономическото поведение или с други думи да накарат потребителяите да купуват. Търговците изполват средствата на премълчаване или преиначаване на някаква информация, която е невярна. Пример за такава нелоялна практика е, когато един хотел се рекламира като 4-звезден в рекламен сайт, но всъщност е категоризиран като 3-звезден. Или по същия начин: дадени самостоятелни стаи, категоризирани като стаи за гости, се рекламират като хотелски стаи. Това е често използвана практика. Нарушенията от месец декември досега са с различен обхват, но засягат обявявените намаления на стоките като пропуснато поставяне на стара и нова цена или липса на срок на намалението, което е задължителен компонент. Тези нарушения са фиксирани най-вече в търговски обекти, които предлагат стоки от тексилната промишленост: дрехи, обувки, облекла, както и обекти, предлагащи бяла и черна техника и хранителни стоки. Във връзка с нашумелите напоследък случаи за лютеница със съдържание на наркотично вещество мога да подчертая, че през последния месец в Комисията няма постъпили сигнали относно подобни нарушения и изобщо нарушения, звързани с хранителни продукти. В КЗП – Бургас не са постъпвали сигнали, свързани с лютеницата. Има доста противоречиви мнения, но това е хранителен продукт, чието качество се доказва чрез лабораторни изследвания. Относно информацията за разпространение в търговската мрежа в града на близалки с реклама на канабис директорът мога да добавя, че също не са постъпвали сигнали по случая.

Фокус: Какви санции се налагат на търговците при такива случаи?

Николай Стойков: За всяко едно нарушение законодателят е предвидил санкция и при констатиране на нарушение се съставя административен акт. Размерът зависи от нарушението, като най-общо те варира от 500 лева до 5000 лева, като се вземе предвид нарушената разпоредба. За хранителните стоки от гледна точка на информацията, която трябва да съдържа етикетът на даден хранителен продукт отговаря Агенцията по безопасност на храните, но КЗП, като контролен орган, следи за това дали на етикета има обозначена цена за единица мярка, както и за посланията към потребителите във връзка с обявените промоции. За качеството, срока на годност, съдържанието на етикета и съответно на стоката отговаря БАБХ. Моят призив към всички потребители е да четат етикета и предварителната информация, която търговецът е длъжен да предостави. Ние, като крайни потребители, сме задължени да се информиране, но когато липсва предварителна информация, търговецът подлежи на санкция.

Фокус: Какви са сигналите и жалбите, които получавате най-често?

Николай Стойков: Постъпват жалби и сигнали най-вече за рекламация на техника. Рекламацията обхваща бяла, черна техника, мобилни телефони, таблети и компютри. По-малко са сигналите, касаещи сектора на услугите като изработка на дограма, врати, кухненско или спално обзавеждане. Няма почти никакви сигнали от потребители, свързани с разкрасителните и козметични услуги. За сметка на това в пъти повече са сигналите, подадени от потребители, за техника и най-вече за мобилните телефони. Оплакванията са за дефектирана техника, която постъпва за ремонт при съответния търговец, а след месец-два отново се завръща при потребителя, като за минимален период от време въпросната техника отново дефектира. Затова законодателят е предвидил един текст в закона за потребителя, който е в негова ползва и гласи следното: при 3 ремонта на даден уред, на четвъртия вече ползвателят може да претендира за разваляне на договора и да си вземе сумата обратно.

Силвия ДОНЧЕВА