Николай Табаков, общественик: Работим за създаването на дружество, което да подпомогне реализирането на идеята за паметник на Невена Коканова в Дупница

 

В родния град на голямата българска актриса Невена Коканова – Дупница ще бъде изграден неин паметник, по идея на жители на града. Повече за тази идея и за нейната реализация разговаряме с инициатора и общественик Николай Табаков в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Господин Табаков, защо паметник на Невена Коканова? Защо е необходимо изграждането на такъв в града, какво ще донесе?

Николай Табаков: Преди два месеца се навършиха 80 години от рождението на Невена Коканова, скоро ще се навършват 20 години от смъртта й. Невена Коканова е една от най-популярните и обичани актриси в България, тя е родена в Дупница. Време е да й направим един паметник на признателност и на почит от дупничаните към нашата голяма съгражданка.

Водещ: Срещна ли идеята въодушевление, разбиране от гражданите и имаше ли такива, които са обаче, са против нея поради някакви причини?

Николай Табаков: Против идеята няма, надявам се и да няма. Може би вие питате за градските слухове в Дупница, които се носят от години –повечето дупничани смятат, че Невена Коканова не е обичала Дупница, но това е една градска мълва, легенда, която не почива на някакви конкретни факти. Аз лично съм се срещнал с Невена Коканова, разговарял съм с нея, дори за секунда не останах с впечатление, че тя не е харесвала Дупница, че не я е обичала. Напротив, тя с голямо желание прие да играе в Дупница. Впоследствие нещата не се осъществиха тук на местно ниво, но това е друга тема. Така че всички са позитивно настроени. Отпреди месец, когато споделих за първи път идеята за паметник на Невена Коканова много дупничани ме спират  и ме поздравяват. Казват „Браво, трябваше някой да се сети“. Обещават подкрепа и съдействие.

Водещ: Вие сериозно се ангажирахте с тази идея. Вече започна и провеждането на различни уъркшопи за ръчни изработени лампи. Разбира се, средствата, от които отиват за изграждането на този паметник. Планирате ли, може би, разширяване на тази благотворителна кампания, извън Дупница, в един национален мащаб?

Николай Табаков: Да, още преди 20 дни, когато обявих идеята си за издигане паметник на Невена Коканова и тогава казах, че актрисата е от национално, от световно ниво значение, в цяла България обичат Невена Коканова и понеже нашето е гражданска инициатива, идеята ми е дейностите да тръгва от Дупница. Сега имаме план за действие. Преди месец обявих началото на кампанията, вече е проведен първият уъркшоп. Тази седмица имам разговор с адвокати, до месец надявам се, ще бъде регистрирано сдружението. Продължаваме с инициативите с начало Дупница. А през пролетта нашите инициативи ще обиколят цяла България. Като не само уъркшшопи, имаме амбиция за благотворителни събития, които да подпомогнат нашата идея. Така че цяла България ще се включи в събирането на пари за този паметник в Дупница.

Водещ: Предстои да видим. Действително сериозна работа ви чака със събирането на средства. Има ли обаче, някакъв реалистичен срок, в който прогнозирате, че вече можем да се похвалим с този паметник?

Николай Табаков: Преди да обявя идеята, официално пред медиите, един месец проучвах – говорих с известни скулптори колко ще струва едно такова начинани, защото все пак ние искаме да бъде красива скулптора – да бъде от бронз, от известен български скулптор. А това нещо е доста скъпо – между 30 и 50 хиляди лева вероятно ще бъдат необходими, стана ясно от разговорите ми с различни творци. Като зависи дали ще предпочетем по-малката цена и да бъде с директно възлагане на конкретен скулптор. А по-скъпата цена, каквато аз лично предпочитам, да бъде с обявяване на конкурс, говорил съм със Съюза на българските художници през тях да мине обявяването на конкурса, да се поканят всички техни членове. Идеята ми е много скулптори да кандидатстват и в крайна сметка да се избере най-добрият, но това е по-скъпият вариант. Мисля, че в следващите три години бихме могли да съберем сумата. Искаме нещата да бъдат направени добре, качествено, да бъде една уникална скулптора, която хората – дупничани, гости на Дупница, да виждат и да бъде красиво.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА