Николай Танчев, Фондация „Гея“ – Варна: Искаме хората да имат едно по-щадящо поведение към природата и да пазят зелените междублокови пространства

Николай Танчев, председател на Фондация „Гея“, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна по повод проекта на фондацията „Еко скаути – защитници на природата“.

Фокус: Г-н Танчев, вашата организация работи по проект за почистване и облагородяване на градската среда. Представете ни проекта?

Николай Танчев: Еко скаути – защитници на растенията е кампания, която организираме по проект на фондация „Гея“ с финансовата подкрепа на Общината и целим да променим нагласите на хората за това да имат едно по-щадящо околната среда поведение и да пазят повече междублоковите пространства като ги поддържат и облагородяват. А също така целим да запознаем гражданите със стойността, която има зелената зона в града и да покажем на хората, че трябва да поддържаме дърветата, включително и старите дървета, като такива с повече листна маса. И искаме да направим замърсяванията на блоковите пространства по-редки, да има повече естетизъм там, да се грижат повече самите хора за тези места, да ги облагородяват, поддържат. И също така да имат отношение и към дърветата, които са навсякъде и колкото повече, толкова по-добре.

Фокус: Да разбирам, че искате да поощрите инициативността на самите граждани и те сами да подобрят пространството, където минават може би всеки ден?

Николай Танчев: Да, и не го оценяват достатъчно. Малко грижа е нужда и отношение, и едно щадящо поведение, а също така да свикнем с едни най-общи правила като това, че можем да се грижим и сами за местата до нас, че не винаги за това са задължени да действат някакви др. органи или някаква администрация, която понякога няма капацитета да действа толкова устойчиво, но затова пък ние гражданите сме тези, които трябва да имаме някакво отношение – да говорим за това, да споделяме, да даваме личен пример, да пишем писма. Да бъдем активни, това е нашата идея.

Фокус: Споменахте, че искате да промотирате това поведение. Какви дейности са включени в проекта с тази цел?

Николай Танчев: Ние сега организираме различни събития, които включват облагородяване на междублокови пространства, творчески провокации, като арт инсталации. Включваме тематични действия, организираме събития. Имаме акции по почистване на междублокови пространства. Вече направихме едно почистване в бл. 33 във „Владиславово“. Сега предстои в събота да правим почистване при блоковете 59, 60, 61 във „Възраждане“ и всеки е добре дошъл да ни подкрепи при тази акция. Също така ходим често в Морската градина – един парк, който всички ние обичаме. И там подпомагаме стари дървета като затваряме хралупи, малко ги поливаме и колкото можем ги копаем, махаме паразити. Стремим се да запазваме повече старите дървета, да се отнасяме с грижа към тях, защото те ни дават много със своята листна маса. И може би често пъти трябва да напомняме за това, че едно дърво и само едно дърво може да охлажда колкото 10 климатика, да абсорбира хиляди литри вода и да филтрира десетки килограми замърсители от въздуха и т.н.

Фокус: Какво е състоянието на дърветата във Варна? До колко често те се нуждаят от помощ?

Николай Танчев: Ами дърветата всъщност във Варна са до голяма степен стари и те образуват хралупи, развиват гъби, съхнат. После заради това съхнене биват понякога, така да се каже най-общо, най-набързо и подкастряни без достатъчна намеса на специалисти, а си има специално лесовъди, които се занимават с това да поддържат дървета. Арбористи, които знаят къде точно да се реже. Примерно, днешна тенденция е да се оформят много ниско короните на дърветата като те се изрязват силно. Това намалява изключително много листната маса в града, съответно увеличава на много места температурите, заради слънцегреенето, ветровете. Защото дърветата все пак помагат и срещу ветрове, и намаля възможността на едно дърво да пречиства въздуха. Ние искаме да имаме една по-продуктивна работа. Да дадем един по-добър принос към здравата ни градска среда. Тя трябва да бъде по-благонадеждна и съответно да има повече отношение, което да е и по-професионално. Защото дърветата ни дават много и трябва да ценим това.

Фокус: Колко хора участват в проекта?

Николай Танчев: Проекта е насочен преди всичко към младите, защото ние искаме да променим нагласите на тях, а те са изключително позитивни и вярват, че нещата се случват за добро и че в града има възможности, които не са достатъчно употребени. Има потенциал, който не е използван. Хората, които ни подкрепят, са доброволци към фондация „Гея“, но също така и доброволци към др. организации, съмишленици. Всеки е добре дошъл да се включи и да участва. Идват ученици, гимназисти. Има както ученици от начално училище, така и гимназисти. Включиха се вече деца от гимназията по горско стопанство и дървообработване, също от Първа езикова гимназия дойдоха деца. Имаше от 4 Езикова гимназия. Бяхме също с деца в неравностойно положение. Те съюз много ни помогнаха и бяха изключително щастливи да са полезни, което беше много приятно за всички нас. Можем един на друг да си бъдем полезни и да дадем едни добри насоки. Вярваме, че всеки може да помогне. Идваха и хора от района.

Фокус: Всеки може да даде своя пример като част от кампанията или със своя личен пример?

Николай Танчев: Да. Да дойде, да почисти. Ние се събираме и ходим в различни части на града. Ето тази събота сме във „Възраждане“. После ще отидем в „Левски“, в „Младост“. Освен това правим акции и помагаме на дървета в Морската градина. И всеки е добре дошъл и може да се включи. Най-вече хората от района, защото по този начин техните места стават по облагородени, по-чисти, по-красиви, по-ценни. Понеже, все пак никой не иска да живее до бунище. Но понякога така изглежда сякаш е, защото под разни прозорци виждаме купчини с отпадъци и то е ясно, че от един и същи причинител. Всъщност опитваме се да напомним на гражданите за това, че боклуците имат своето място и то е всъщност в мястото за отпадъци, откъдето по-късно ще стигнат до инсталации, където ще бъдат преработени. Защото отпадъците са ресурс и това трябва да бъде ценено като такъв. Отпадъците, хвърлени в природата обаче са замърсител и това е проблем за всички. Това е проблем за нашата обща среда, а искаме да живеем в една по-добра градска среда. Все пак това зависи от всички нас. От една страна е добре и всеки да даде един личен пример, защото не изисква много усилия, а удовлетворението да вършиш това за идеал, е много силно. И всеки, който се е занимава с доброволчество знае, че това е нещо стойностно, което си струва. Понякога повече от парите.

Фокус: Искате ли да допълните нещо?

Николай Танчев: Сега в събота е поредната инициатива, която ще правим във „Възраждане при блок 59, 60 и 61. Там ще чистим и ще засаждаме цветя. Също лавандула, розмарин. Ще направим мястото по-красиво и каним всеки, който иска да дойде и да се включи в нашата инициатива, защото ще бъде весело, ще има музика, настроение, нещо за хапване, нещо за споделяне и след това ще продължим с такива инициативи през следващите месеци.

Бояна АТАНАСОВА