Николай Тодоров, организатор: Тази година програмата на Нощта на музеите и галериите във Варна ще бъде наистина наситена

Николай Тодоров, организатор на Нощта на музеите и галериите във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна по повод събитието, което ще се проведе на 17 и 18 май в града.

Фокус: Г- н Тодоров, предстои Нощ на музеите? Разкажете ни малко повече за подготовката за събитията тази година?

Николай Тодоров: Благодаря за интереса. Това е четвъртото издание на Нощ на музеите и галериите в град Варна. Подготовката върви и вече е във финалната си фаза. Нека да напомня първо датите. Това са на 17 и 18 май. Като на 17 май това е вечерта, която сме отделили или по-скоро сме насочили вниманието си към алтернативните пространства в града. Това са галерии, творчески пространства, места, които промотират и развиват градската култура, градските изкуства и да ги наречем така в по-алтернативна посока.

Фокус: Какво може да очакваме тази година?

Николай Тодоров: На 17 вечерта ще се открият няколко изложби в различните пространства, а на 18 е деня, в който ще можем да посетим всички варненски музеи, които са с различно работно време. Те ще посрещат посетители при вход свободен. През деня ще работят и по отдалечените локации като Аладжа манастир, Побити камъни, Музея на стъклото в град Белослав. Също така Етнографския център в село Тополи – Роден край се казва. Тоест възможността през съботния ден е желаещите да си организират маршрути около и в близост на града, а в следобеда и вечерната част да посетят музеите и галериите във Варна.

Фокус: А какво ще бъде различното тази година?

Николай Тодоров: По-голямата част от галериите и музеите са подготвили специални изложби, специални експозиции за този формат, за този фестивал. Имаме и нови участници, които за първи път ще се включат в нощта. Да речем като Държавния архив във Варна – едно емблематично място за града, от една страна от изключително разпознаваемите сгради. Тя ще отвори врати и в изложбената зала на Държавния архив ще могат да се видят някои интересни артефакти от историята на Варна. Също така имаме много нови участници като галерии, творчески пространства, които също са подготвили свои програми, като работилници, презентации, които ще дадат възможност на варненци и на техните гости, приятели и семейства, също да се запознаят с различни интересни занимания. Така, че програмата наистина ще бъде наситена, ще бъде интересна. Има също така концерти в някои от музеите и някои от галериите. Филми на живо ще се излъчват също така. Очакват ни някои интересни срещи с участници, които ще дойдат и ще се включат във Варна, именно в нощта на музеите и галерите. Програмата може да бъде намерена на сайта ни: varnanight.bg се казва. Тя ще бъде достъпна през цялото време за всички желаещи да се включат във фестивала. Моята препоръка е нека да следят внимателно работното време на всички участници в събитието, тъй като работното време е различно. Всеки музей, всяка галерия сама определя това работно време. То не е задължително еднакво за всички. Така, че за да не стават недоразумения и за да може да си планира най-добре времето, нека всеки да се запознае предварително с програмата. Ще имаме също така и карта на Варна т.е. с игра отново с маршрути, които ние ще предложим на участниците. Така, че тя също ще допринесе и ще улесни ориентацията къде, какво може да бъде посетено.

Фокус: До колкото разбрахме във фестивала ще участва и Хале 3. Разкажете ни малко повече за това?

Николай Тодоров: Хале 3 през последните 10 години се припознава като едно от емблематичните места във Варна така за младежи, за  тийнейджъри, с насоченост към градските, уличните спортове – това са скейтбординга, ролерите, колелета и т.н. Това е сградата на бившата печатница, както помнят може би по-възрастните варненци. Вече 10 години Хале 3 развива тези младежки занимания именно там и в рамките на Нощта на музеите и галериите Хале 3 ще представи една ретроспективна изложба, как се е развивало това пространство през годините във Варна, което ще включва фотоматериали, видео материали, могат да бъдат видени в рамките на тези два дни.

Фокус: Фестивален автобус ще превозва всички желаещи да обиколят включените обекти и ще свързва Парк-музея с центъра на града. Къде ще тръгва той? Трябва ли предварително записване?

Николай Тодоров: Не е необходимо предварително записване. Фестивалният автобус се превърна в една традиция и хората го очакват и знаят за него. Това е двуетажен, червен автобус, който от 18.00 часа на 18 май, на кръгъл час ще тръгва от Парк-музея „Владислав Варненчик“, а на половин час ще бъде на Военноморския музей. Тоест по маршрут около двата булеварда „Владислав“ и „Сливница“ ще качва всички желаещи, които искат да се придвижат до музей в центъра на града, след това до Парк-музей, който е най-отдалечения в случая и след това отново да се върнат в центъра, за да продължат обиколката си. Автобусът е напълно безплатен. Всички желаещи, които биха искали да се възползват от него, могат да следят спирките на градския транспорт във времето от 18.00 часа до 23.00 часа на 18 май, в събота.

Фокус: Искате ли да допълните нещо?

Николай Тодоров: Моята препоръка е нека всички желаещи да следят сайта. Там обявяваме своевременно всички нови елементи в програмата. Евентуално ако има промяна в работно време или в графици на сайта също ще бъдат своевременно обявени. Така, че моята препоръка е желаещите, които ще се разхождат и ще участват да потърсят информация предварително. Това е и нашата основна задача – да информираме варненци.

Бояна АТАНАСОВА