Николай Тодоров, организатор: Street food & Art Festival “Кино и храна“ е нова концепция за градски фестивал

Николай Тодоров, организатор на фестивала Street food & Art Festival “Кино и храна“, който се  провежда в Бургас с подкрепата на Община Бургас, в интервю за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“

Фокус: В разгара на летния туристически сезон Бургас е домакин на фестивала „Кино и храна“. Новият градски фестивал, който продължава до 11 август, всъщност обогатява културната програма на Бургас. Това е поводът да разговаряме с организатора Николай Тодоров.

Николай Тодоров: Добър ден, здравейте на вас и на вашите слушатели.

Фокус: Фестивалът обединява няколко вида изкуство. Как всъщност възникна идеята за това събитие? Какво да очакват  жителите, а и ние, които ще гостуваме в Бургас в следващите няколко дни?

Николай Тодоров: Street food & Art Festival “Кино и храна“ е една нова концепция за градски фестивал, за градско забавление или по какъв начин хората и в Бургас, и техните гости и приятели, и гостите на града като цяло могат да преживеят няколко дни на брега на морето, Пристанище „Бургас“ е страхотно място,  с вкусна храна, приятни напитки, аромати навсякъде, с музика, театър, кино, литератури и изобщо всички тези изкуства през призмата на кулинарията. Кулинарията като номер едно сме я поставили на пиедестал и всъщност нашите посетители, които и вчера бяха при нас, и днес след броени часове ги очакваме, ще се насладят именно чрез всичките си сетива на това, което ние предлагаме.

Фокус: Какво предстои във втория, в третия ден на фестивала, казахте вкусна храна, кулинарията е на пиедестал представена, кои гости можем да видим да приготвят тази вкусна храна на пристанището в Бургас?

Николай Тодоров: Тук на Пристанище „Бургас“ сме събрали над 15 от най-добрите Street food кулинарни артисти в България. Т.е. хората, които са отдали от времето си, от енергията си и бих казал вложили сериозно време най-вече, за да правят храна, да приготвят храна на улицата, Street food – оттам идва и названието на фестивала. Това са мобилни кухни, кухни на колела, каравани, кемпери, камиони, които готвят и приготвят  тук уникални и страхотни неща. „Вкусове от всички краища на света“, така сме поставили нашето заглавие, това е един от акцентите ни. Защото наистина предлагаме и ще предложим до края на фестивала както демонстрации, така и дегустации на ориенталска кухня, на испанска кухня, азиатска кухня ще ни гостува, виетнамски готвач, който ще готви, Луис Монтеро от Мексико ще бъде тук, за да ни приготви мексиканска кухня. Испанска паеля ще бъде приготвена. Също така в неделя ще се проведе и финалният кръг за България, за първи път Street food награди, българските Street food награди. Ще излъчим победител, който ще представи България на финалното събитие  за Европа септември месец в Малмьо, Швеция.

Журито ни е атрактивно, шеф Андре Токев ще бъде тук, който ще се включи като жури. Васил Якимов – най-добрият млад готвач на България за 2017 година, Луиз Монтеро, за който споменах -мексикански кулинарен специалист. Те ще оценяват участниците, а освен това артистичната ни програма включва много концерти. Успяхме вече да чуем  индийската банда “Tapi project”, освен това в неделя ни очаква венецуелска група “Baila conmigo”, която ще направи едно страхотно латино парти тук на нашата сцена, българската група „Del Рadre” също ще се включи. Споменах вече за гости като Филип Аврамов, който освен актьор се оказва и страхотен музикант и певец. Той ще пее и ще свири, а преди това и ще готви. Гостуват ни атрактивни блогъри, инфлуенсъри в кулинарните среди, хора, които от няколко години се занимава сериозно с кулинарно изкуство и с рецепти, издирване, готвене и т.н. Като цяло при нас е интересно, продължаваме днес от 16:00 часа. Важно е да спомена, че в петък и в събота ще се проведе “Spice music festival” също  на Морска гара, входът за него е с билети. Но в неделя отново е безплатен ден, целият ден от 10:30 часа сутринта, ще започнем с детска програма на бате Енчо, който ще готви японска кухня, както и много други занимания, които мисля, че може да бъдат проверени изцяло в сайта www.streetfoodfest.bg И отново да поканя гостите на Бургас – млади, стари, с приятели, със семейства, с деца, заповядайте. Имаме детска зона с атракции, има и някои интересни занимания, състезания, игри на кулинарна тематика. Ще бъде весело.

Фокус: Предвид интереса, който проявяват десетките жители на Бургас и гостите на този красив град, след приключването на фестивала можем да обсъдим с вас дали предвиждате това да се превърне в една традиция?

Николай Тодоров: Разбира се, ние оттук в края на месеца продължаваме към Варна, на 28 август започва там фестивала, вече преминахме през Пловдив и ще се радваме на положителната и добрата приемственост на хората в Бургас, за да се видим догодина отново тук.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА