Николай Хайлезов, превозвач от Благоевград: Не може 5 човека да се събират и да казват, че ще правят Българска автомобилна камара – трябва да има консенсус между всички транспортни фирми

Снимка" Агенция "Фокус"

Николай Хайлезов, превозвач от Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Днес Ваши колеги излязат на протест в подкрепа на Закона за българска автомобилна камара. Вие включвате ли се в него?

Николай Хайлезов: Не.

Фокус: Какви са мотивите Ви да не участвате в него?

Николай Хайлезов: Първо – никой няма яснота за тази камара. Второ – искат, до колкото разбирам от други колеги, които ще ходят да участват или да видят за какво става въпрос, искат да направят някаква камара, която да обедини дейността на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ДАИ), на пунктовете за разрешителните, а също и да раздават СЕМТ-овете, което е все едно да изземат функциите на държавата. За мен това не е правилно. Смятам, че трябва всички сдружения на превозвачите, които са в България, да се съберем и заедно да решим дали трябва да има такава камара или не. Според мен тази камара ще има и членски внос или поне това е нещото, което разбрах. За мен обаче не е ясно къде ще отива този членски внос и какво ще се прави с него, защото ние ще платим членски внос от 1000 лева, но в България има около 10 000 фирми. Това означава, че ще бъдат събрани около 10 милиона лева, а къде ще отиват те – не е ясно.  Освен това, за да си вземеш разрешително, то трябва да си платиш, да вземеш лиценз – пак ще си платиш, да идеш на си направиш преглед – пак ще си платиш.

Фокус: А според Вас какво е най-удачно да се направи в случая?

Николай Хайлезов: За мен най-удачно е всички сдружения в България да се съберем заедно и всеки да каже какво мисли и какво е мнението му по въпроса, а след това да се предприемат някакви действия. В момента се получава, така че едно сдружение се събира и казва, че ще прави камара, второто е против, а третото казва, че няма яснота за какво става въпрос. Не може 5 човека да се събират и да казват, че ще правят камара. Ние, от нашето сдружение може да се съберем 10 човека и да кажем, че ще прави камара – какво ще стане тогава?

Фокус: Част от превозвачите организираха и събирането на подписи в подписка „за“ приемането на вече оттегления законопроект. Вие подписахте ли се в нея?

Николай Хайлезов: Не.

Фокус: А бяхте ли запознат с нея и по какъв начин се случи това?

Николай Хайлезов: И тук отговорът е – не.

Фокус: Защо според Вас никой не се е погрижил да направи това нещо?

Николай Хайлезов: Не мога да Ви кажа.

Фокус: Каква е причината да има такова разминаване между фирмите в сектора?

Николай Хайлезов: За мен е нормално да има разминаване. В България и в българският парламент колко партии има? – и всяка от тях си има свое виждане. Тоест нормално е да има различия, на всякъде е така. Точно затова трябва да се седне, да се разговаря и да се постигне консенсус, защото в крайна сметка всички работим в транспортния сектор.

Фокус: Понеже споменахте и събирането на един членски внос, то някой въобще каза ли Ви защо ще се събират тези пари?

Николай Хайлезов: Не, никой не казва нищо. Само съм дочул, че ще има членски внос от порядъка на 1000 лева на фирма. Когато разбрах това, то бързо си направих сметката – минимум 10 000 фирми има в България, които ще генерират приход от 10 милиона.

Фокус: Предполагам, че такъв членски внос може да създаде и проблем за част от транспортните фирми?

Николай Хайлезов: За по-малките е напълно възможно. Проблемът най-вече е в това, че нищо не се получава в замяна на този членски внос, защото както Ви казах по-горе, за да вземеш разрешително, СЕМТ-ове и лиценз, то пак ще си плащаш. Наистина апелирам всички заедно да се съберем – по един представител на транспортна фирма и да решим проблема, а не така на части да се работи.

Ливия НИНОВА