Николай Христов,Исторически музей – Провадия: 2016 година беше изключително успешна за музея

За дейността на Исторически – музей Провадия през изминалата 2016 година, колко на брой са посещенията в града, какви са инициативите, които предстоят, Радио „Фокус”– Варна разговаря с Николай Христов, директор на Исторически музей – Провадия

Фокус: Как премина 2016 година за Историческия музей в град Провадия? Колко туристи са посетили културните обекти в града?

Николай Христов: 2016 година беше изключително успешна за музея. Имаме над 35 000 посещения на историческия музей в града и в археологическите обекти, които са разположени тук. Забелязваме тенденция на повишаване на туристите не само от страната, но и от чужбина – преди всичко румънски руски и английски туристи.Тази положителна тенденция свързваме с рекламната кампания, която направихме и по морето, и в  някои туристическите издания. На базата на това виждаме повишаване на интереса към крепостта Овеч, така че мисля, че това е една изключително успешна година за нас.

Фокус:  Крепостта Овеч ли е най- посещаваният обект в града?

Николай Христов:Определено, защото това е много добре социализиран обект – с осветление, с пешеходна алея, с указателни табели, с назначени екскурзоводи от Исторически музей – Провадия, с постоянна охрана и всичко това дава своите резултати,  тъй като започнахме проекти, свързани с консервация и реставрация на части от църквите горе на крепостта. Всичко това оказва влияние на потока от туристи, да той е най- посещаваният обект, но и най – добре разработеният и социализираният на територията на община Провадия.

Фокус: Как премина археологическия сезон за солниците?

Николай Христов:Наистина невероятен археологически сезон, защото имахме подкрепа на нашите партньори. От една страна, държавата в лицето на министерство на културата, от друга страна, местното голямо предприятие, които финансово подкрепиха археологическото проучване и община Провадия, която спечели проект за консервация и реставрация към министерство на културата. С тяхна помощ ние не само проучвахме Солницата, но успяхме да възстановим крепостните стени на най – стария градски център в Европа, които ,експонирани по този начин , може да поемат и туристически поток, но държа да отбележа, че обекта е археологически, а не туристически.

Фокус: Съществува ли възможност обекта да се превърне от археологически в туристически?

Николай Христов:Тя е абсолютно реална. Има споразумение между община Провадия и завода за пешеходна алея, по която туристите да достигат до града. Тук е важно да отбележим, че могилата се намира в рамките на завода.

Фокус: С какъв бюджет разполага музея и дали той ще позволи някакви допълнителни инициативи?

Николай Христов: Парите, които са спечелени по проекти, са спечелени от община Провадия и са свързани с реставрацията и консервацията, социализацията на археологическия обект което е много важно. Те нямат нищо общо с музея. Финансирането на музея е от община Провадия и министерство на културата. Ние сме така наречените делегирани държавни дейности, но освен това Община Провадия ни предостави приходите от крепост Овеч и нейното разработване като туристическа дестинация за нуждите на музея, което дава възможност музея да се развива изключително динамично, да е един от най – добре оборудваните в техническо отношение музеи в страна и бих казал с един млад екип от амбициозни хора, които определено работят много активно за популяризирането историята на Провадия и района. Ние имаме тригодишна стратегия  за развитие на музея, но последната 2016 година я свързахме с нещо ново. Направихме една нова експозиционна зала, модерна, интерактивна, която е свързана с живота и делото на композитора Светослав Обретенов, защото преди появата на институцията Исторически музей в Провадия  имаме къща музей на Светослав Обретенов – първата в България посветена на композитор. Това е първото ново нещо, което направихме. След това започнахме обновяването на художествената галерия, която също е към историческия музеи, и създаването на една нова експозиция от картини. Започна  процес на обновяване на цялостната експозиция на самия исторически музей, която започна в края на 2016 година и сега отваря врати обновения и ремонтиран музей с новите експозиционни зали. Всички тези проекти ние реализираме с помощта на собствени средства и на, бих казал,  успешното развитие на туристическия сезон. Тези инициативи са дългосрочни.  Тази година имаме отново един много активен туристически сезон с международно участие, говоря за Солницата. Имаме много заявки от Сърбия, Германия, имаме английско участие, което е много важно за развитието на Историческия музей и на региона, тези.

Фокус: Каква част от потока  туристи е обвързана с летния туристически сезон?

Николай Христов: При нас специално основният поток е от български туристи и има леко завишаване през туристически сезон, но истината е, че едни от най- активните месеци са април, май, октомври до средата на ноември, докато времето е хубаво времето, така че не е свързано с туристически сезон, а с една  целенасочена рекламна кампания и политика към български туристи.

Тодор ВЪРБАНОВ