Николай Цветков, Предприемачи-ГЕРБ Видин: Много важно е да преодолеем клишето, че Видин е беден и тук няма възможности за реализация

Снимка: Радио "Фокус" - Видин

Николай Цветков, председател на Видинската организация на Предприемачи-ГЕРБ в интервю за предаването „Чудесата на Северозапада“ по Радио „Фокус“

 

Радио „Фокус“: Видинската организация на  Предприемачи – ГЕРБ как подпомага дейността на Община Видин, как съдействате на екипа й за реализиране на програмата й?

Николай Цветков: Най-важната дума, когато говорим за предприемачество и местна и централна власт е взаимодействие. Взаимодействие, от една страна за създаване на условия и климат, необходими за развитие на бизнеса, от друга страна – за сътрудничество между местна власт и бизнеса за устойчиво местно развитие. От изключително значение е да има диалог и това, към което се стремим ние предприемачите в отношенията си с Община Видин е постигането на консенсус при идентифициране на  местните проблеми и при изграждане на приоритетите, по които работим заедно. От голямо значение са контактите на предприемачите със сродни организации от съседни области, защото чрез тях подпомагаме сътрудничеството между общините и бизнеса, създаваме работни контакти и обменяме опит. Предприемачите имат важна роля когато говорим за професионалното обучение на местните кадри, за връзката между образованието и бизнеса – тук мога да дам пример с филиала на Русенския университет във Видин. Специалностите, по които се обучават студентите бяха определени именно чрез диалог  с бизнеса и нуждите, които имаме ние от професионални кадри. Много е важно в диалога между предприемачите и местната власт да участва и неправителствения сектор. Тогава резултатите от взаимодействието са наистина видими. Специално за Видин мога да дам многобройни примери от общи инициативи за развитие на образованието, за повишаване на здравната култура сред населението, опазване на околната среда, социалната дейност и развитието на спорта.

Радио „Фокус“: Как определяте възможностите за икономическо развитие на региона и оказвате ли съдействие на инвеститори, проявяващи интерес към Видин?

Николай Цветков: Като предприемач, който работи в региона от 18 години мога категорично да кажа, че предприемчивите хора, които имат желание, могат да се развиват в положителна посока в Северозападна България. Това, което на нас ни е необходимо е инфраструктурата – достъпността до региона. Необходими са ни и професионални кадри за развитието на бизнеса. В програмата на правителството е залегнало строителството на магистрален път – Ботевград – Видин, като реализирането на този проект местният бизнес очаква отдавна. Знаете, че процедурите вървят и вече има обявени обществени поръчки, имаме осигурено финансиране за завършване на проекта, имаме и уверение и на Министерски съвет, и на Агенция „Пътна инфраструктура“, че пътят ще бъде завършен през 2021 – 2022 г. Едновременно с това успяхме, след дълги години работа в тази посока, да разкрием филиал на висше учебно заведение във Видин и то на един престижен университет, какъвто е Русенският университет със специалности, които са необходими на бизнеса, както вече споменах. Още в началото на този мандат на управлението на Община Видин именно чрез диалога на бизнеса и местната власт, общинските съветници приеха наредба за насърчаване на инвестициите. Така имаме всичко необходимо за развитието на бизнеса, имаме потенциал, който трябва да използваме и аз съм оптимист за развитието на региона.

Радио „Фокус“: Как оценявате възможностите за развитието на туризма в региона?

Николай Цветков: Видин не може да има успешно развитие без туризъм, както и туризмът в България не може да се развива без да бъде включен Видин. Чуждестранните туристи дават висока оценка за Видин и съседните общини –  крепостта „Баба Вида“, Белоградчишките скали, това са исторически и природни дадености, които привличат туристите. В тази насока Община Видин положи много усилия – организиран е летен фестивал за опера и балет „Крепост на вековете“, чието първо издание имаше невероятен успех – дойдоха зрители от чужбина. През тази година очакваме още много зрители. Предприемачи – ГЕРБ Видин разработихме проект за развитието на туризма в региона „Перлата на Дунав“, за който говорихме в едно от предаването. Презентираме този проект успешно и ако по него привлечем инвеститори това ще бъде гарант за развитието на региона.

Радио „Фокус“:Има ли възможност за реализация на младите хора във Видин?

Николай Цветков: Много важно е да преодолеем клишето, че Видин е беден и че тук няма възможности за реализация. Това категорично не е вярнои мога до го докажа от личен пример. Моите деца завършиха в Тракийския университет образованието си, завърнаха се във Видин и развиват собствен бизнес тук.Важното е да задържим младите хора, да работим всички заедно. Включително и вие медиите, трябва да работим заедно върху местния патриотизъм, да даваме правилна оценка за това, че регионът има бъдеще и това бъдеще зависи от тях – от младите хора, които остават тук, от тяхната работа и мотивация.

Анна ЛОЗАНОВА