Николай Чунчуков, Район „Източен“: Едно от най-важните неща за тази година е началото на строителството на пристройка към ДЯ ‘Веселушка“

За свършеното през 2018 година и за акцентите в работата през следващата година Радио „Фокус“-Пловдив разговаря с Николай Чунчуков, кмет на Район „Източен“.

 

Фокус: Г-н Чунчков, каква е равносметката от свършената работа през 2018 година?

Николай Чунчуков: През тази година едно от най-важните неща, които районното кметство  успя да направи, е началото на строителството на пристройка към съществуващата детска ясла на бул. „Източен“.  Винаги стартът на такива обекти особено когато се отнася за малки деца в случая за детска ясла са много важни, тъй като действително имаше и още има проблем с местата в детските ясли в тази част на Района. През следващата година  ще прережем лентата на новото крило на детската ясла. Що се отнася до другите дейности, които сме свършили през годината, това са вътрешнокварталните улици, тротоарни настилки , които основно са ремонтирани и подменени. Подновени и реновирани са шест детски площадки с поставянето на допълнителни  съоръжения, с поставянето на нова настилка. Успяхме да направим изцяло нов паркинг за 160 места на бул. „Източен“ на мястото на метални гаражи , които премахнахме. Паркингът показва как ще изглеждат всички места, на които сега имаше гаражи, които ние продължаваме да премахваме, тъй като в Района имаше 2800 гаража. В момента вече бройката е под 1000. На  мястото им в междублоковите пространства ще се изградят паркинги. Настилката ще бъде отремонтирана , ще бъдат разграфени местата там, където е възможно. Ако има желаещи да полазват по новата общинска Наредба паркомясто по съответния ред, могат да подават документи при нас, за да бъдат поставени антипаркинг колчета, за да могат да си осигурят място за паркиране. Но това, което на мен ми прави впечатление, е, че там, където сме премахнали гаражите, са оформени новите паркоместа и те са достатъчни, тъй като един гараж заемаше около 2 паркоместа.

Фокус: Какъв ще бъде акцентът в работата Ви през следващата година?

Николай Чунчуков : През следващата година очаквам да открием пристройката на детската ясла, която започнахме в края на тази година. Ще оформим на места там, където е възможно, нови паркинги в междублокови пространства, на местата на премахнатите гаражи. Също така част от вътрешнокварталните улици,които се нуждаят от основен ремонт, ще бъдат основно преасфалтирани , ще се положат тротоарни настилки. Предстои да направим ново футболно игрище на ул. „Крайна“. Още едно футболни игрище сме заложили в близост до ДГ ‚Чайка“. В НУ „П.Р.Славейков“ сме заели с проектирането на „зелена стая“. Мисля, че в страната няма подобни „зелени стаи“ за провеждане на занятия на открито. Мислим да подменим осветлението на вътрешноквартални улици там, където се налага, с по-съвременно LED осветление, тъй като вече на много места старите осветителни тела вече не са в добър вид и не предоставят достатъчно светлина през тъмната част на деня.

Фокус: С какъв бюджет разполагахте през тази година?

Николай Чунчуков : През тази година бюджетът, с който разполагахме, беше около 700 хил. лева. По принцип за тези дейности- за грижата за пътната, образователната инфраструктура и др. бюджетът е в рамките на нормалния. Желателно е да има и повече средства, но с тези пари сме успели да реновираме детски площадки, успели сме да преасфалтираме и доста улици. Разплащането за строителството на детската ясла ще бъде през следващата бюджетна година. Пристройката струва близо половин милион.  Очаквам аналогичен бюджет, в рамките между 700 хил. и 1 млн. лева. , с който през следващата година ще можем да повторим и да направим повече от това, което сме направили през 2018 година.

Фокус: През тази година бяха премахнати доста незаконни постройки в кв. ‚Столипиново“. Колко са премахнати и има ли още такива обекти?

Николай Чунчуков : Има още такива незаконни постройки. Няма как за една година да премахнем всички, които години наред са били изграждани. Над 200 са премахнати през тази година, като тук включваме и жилищни такива. Продължаваме по ул. ‚Крайна“. Започнахме от последната автобусна спирка на улицата, където са 5 блока, които са успоредно един до друг. На три от блоковете изцяло сме изчистили пространството между тях, където между тях имаше  над 200 такива обекта. Съставили сме констативни протокола и заповеди за премахване на собствениците на обектите около останалите два блока. В началото на следващата година изцяло това пространство между петте блока ще бъде изчистено. Там има и жилищни постройки и търговски обекти.  Независимо от това дали е жилищна, или търговска между тези блокове няма как да има такива постройки. Ние ще ги изчистим изцяло. В същото време и на други места се появяват такива обекти. Разполагаме с двама служителите, които се занимават с незаконното строителство. С този ресурс не е малка бройката, която сме констатирали. Не е малка и бройката на тези обекти, които сме премахнали. По този начин в квартала има чувство, че няма как собствениците на такива обекти да продължат да съществуват. Още при самото констатиране и връчването на заповедите голяма част от тях сами започват да премахват търговските обекти, което ни улеснява, защото спестяваме средства, няма нужда от ангажиране на полиция. Има не само разбиране, но и усещане в жителите на квартала, че идва вече краят на тези търговски обекти. В същото време сме направили схеми за законно разполагане на такива обекти. Почти всички места вече са заети, което означава, че тези хора, които са търгували незаконно, не са заплащали такси , вече по съответния ред са получили разрешение от нас и заплащат всички необходими такси за ползването на терените. През следващата година имаме намерение да продължим  с тези действия да изработим и предоставим още няколко такива терена за разполагане на търговски обекти специално в кв. ‚Столипиново“, за да може собствениците, на които премахваме обектите, ако желаят да извършват търговска дейност, да подадат документи, да получат разрешение и да започнат да извършват дейността, както всички останали жители на Пловдив и на други градове, които извършват търговска дейност и заплащат за дейността.

Фокус: Извършвате ли работа по проекти?

Николай Чунчуков : Преди няколко дни напрахме финалната пресконференция по проект  „Растем заедно“. Целевата група бяха 300 деца в кв. „Столипиново“.  Този проект беше насочен към интеграция на децата от квартала.  В продължение на две години тези деца  основно изучаваха български език с всички съвременни средства. Успехът е много голям, тъй като на самата финална пресконференция част от децата изнесоха кратък рецитал. Преди две години не можеха да кажат една дума на български език, а сега той е усвоен. Разговарях с кмета на Община Пловдив инж. Иван Тотев, който също беше там , и за следващата година имаме намерение да предоставим средства, за да продължим част от дейностите по проекта. В същото време, доколкото разбрах, януари или февруари месец ще има аналогични проекти, по които ще кандидатстваме, както този за интеграция на деца от етнически квартали, тъй като истинската интеграция минава през образование, истинската интеграция може да започне в най-ранния етап от развитието на човек, още от 5-6 години. Много трудно може да бъде интегриран някой вече в по-късния етап на живота му, човек на 30-40 или повече година. Затова ще насочим вниманието си към подобни проекти. Много е важно децата от квартала да усвоят българския език, защото в следващия етап от образованието без доброто владеене на български език трудно може да се образова, да се интегрира в обществото. Също така ще насочим вниманието си и към по-възрастната част от населението. Имахме такъв проект, по който се грижехме за възрастните хора и за хора, които са трудно подвижни. В последните 4 години сме работили по над 3 проекта. Имаме екипи в районната администрация, които могат успешно да управляват такива проекти  финансово и юридически, така че при възможност ще кандидатстваме по проекти за интеграция и по такива за трудно подвижни възрастни и болни хора.

Мария РУСЕВА