Никола Белишки, кмет на Панагюрище: Във всяко едно от дворните пространства на училищата, които са на територията на общината, беше извършен ремонт

Никола Белишки, кмет на Панагюрище, в интервю за предаването „Добро утро България“ Радио „Фокус“

Водещ: Бедствено положение е обявено в община Панагюрище заради тежките и чести аварии на магистралния водопровод от село Злокучене и недостига на вода в общинския център, и седем села от общината. Вчера стана ясно, че са започнати изкопни дейности и подготовка на трасето за подмяна на водопроводните тръби по авариралия магистрален водопровод от село Злокучене. Каква е ситуацията към момента, какви са предприетите мерки, за да бъдат задоволени потребностите на жителите в общината? На пряката ни телефонна линия е кметът на община Панагюрище Никола Белишки. Добро утро, г-н Белишки
Никола Белишки: Добро утро на вас и на вашите слушатели

Водещ: Г-н Белишки, бих искала да започнем първо с това каква е ситуацията към момента и откога е този проблем с водата за питейно-битови нужди?
Никола Белишки: Проблемът с водата за питейно-битови нужди е повече над 25 години в община Панагюрище. И това се знае, тъй като единственият сериозен и сигурен източник за водоснабдяване, това е магистралният водопровод „Марица“ село Злокучене до град Панагюрище. Само няколко думи да кажа за този водопровод. Този водопровод е на възраст над 30 години, с дължина 42 км, 5 собствени станции, водопроводът е с напълно изчерпан технически ресурс. Всеки ден и всеки час, в който има вода по него е чист късмет.

Водещ: В тази връзка няма как да не ви попитам какви са предприетите необходими мерки за овладяването на тази ситуация?
Никола Белишки: Това, което мога да кажа е, че община Панагюрище и ръководството на общината е приоритет за нас и вече 6 година нормалното водоснабдяване на общината, както знаете 2012 г. отново беше обявено бедствено положение. Очаквам връзка с един от най-тежките участъци, който варираше по този водопровод. В момента имаме разговори, проведени срещи в регионалното министерство. И за този участък от обобщителна шахта до трети подем има вече определена сума, която е заверена за ремонта му. Последната ни среща с министър Николай Нанков беше в началото на миналата седмица, но за лош късмет, тръбите не издържаха. Тъй като, знаете, не може да се почне веднага, трябва да се проведе процедура по ЗОП. Тази процедура ще трае не по-малко от два месеца, ако няма обжалвания. И се наложи авариен ремонт, тъй като в момента ни на няколко пъти се опитвахме да възстановим водоподаването. Служители на ВиК бяха постоянно там, те и са в момента, но след отстраняването на аварията, веднага с пускането на водата и увеличаване на налягането, водопровода аварираше на следващо място. Това е крайно тежък участък. Хората с право недоволстват, но мога да кажа, че специалистите от ВиК правят всичко възможно това да се случи. Вчера беше възстановено частично водоподаването, тъй като в момента към Панагюрище по трасето се подава вода само с една помпа, между втори и трети подем. И в града постъпват едва 60 литра, при необходими 160 л. това, което сме предприели още в петък, когато обявихме бедственото положение. Благодарение на фирмите, които оказаха помощ ще помогнат безвъзмездно за изкопаването и при доставката и полагането на тръбите, които са необходими. Още в петък беше договорено с производителя за производство на тръбите, като такива тръби в България няма на склад, защото те са с високо налягане, с 16 атмосфери налягане. Днес пристигна на обекта първата партида тръби, която е около 405 метра. В събота и неделя беше подготвен и изкопан канала, в който те да бъдат положени. Доставени са около 750 кубика пясък за полагане на възглавницата, пясъчната, която трябва да бъде, така го изисква технологията и екипите за извършване на заварки или слепване на тръбите, вече са на обекта.

Водещ: По отношение на състоянието на община Панагюрище, какви други ремонтни дейности се направиха, а и се предвижда да бъдат реализирани на територията на общината?
Никола Белишки: Всяка година в бюджета, който е общински, се предвиждат макар и малки участъци за смяна на водопроводите по населените места – село Левски, село Попинци. Аварийно сменяме тръби там, където се налага в другите малки населени места. През годините назад възстановихме 3 хилядния резервоар, който е на входа на Панагюрище, така че да може да гарантира един минимум от общо 5 000 кубични метра вода, тъй като средно денонощното потребление е 7 500. Не успяхме да ги възстановим, защото всичко това е с общински средства и ако успеем да преодолеем, така както с уверението на регионалното министерство, че ще финансират точно тези два най-тежки участъци и след това да продължим по-нататък по водопровода, смятам, че ще успеем да гарантираме нормалното водоподаване на вода към община Панагюрище до изграждането и заверяването на язовира „Луда Яна“.
Водещ: Г-н Белишки, какви са предвидените проекти, които се очаква да бъдат реализирани и какви са резултатите от вече изпълнените такива от община Панагюрище?
Никола Белишки: На територията на общинския център се изпълни, т.н. воден цикъл. При него бяха свалени 26 км водопроводна мрежа, като загубите и авариите в общинския център намаляха. Но имаме населени места, малки, такива, които предстои да бъдат ремонтирани. Ще дам за пример село Бъд. Там загубите са над 80%. Визирам около 21-22% от това, което е подадено като вода. Имаме готови, разработени проекти, с които сме кандидатствали и пред Фонд „Земеделие“, но там знаете, в последния момент бяха сменени критериите и всичко това си остава само едно желание. Така че търсим всякакви възможни средства за финансиране било то общинския бюджет от държавния или пък всичко това по някаква оперативна програма, по която всъщност бихме могли да бъдем допустим бенефициент.

Водещ: Както знаете, учебните заведения тържествено отвориха врати на 15-ти септември. Как община Панагюрище посрещна учебната година и колко първокласници се наброяват тази година на територията на общината?
Никола Белишки: 15 септември си започна съвсем нормално, съвсем като един празничен ден. Около 160 първокласника мисля, че прекрачиха праговете на училищата в община Панагюрище. Във всяко едно от дворните пространства на училищата, които са на територията на общината, беше извършен ремонт. В момента реализираме един проект, така че дворното пространство в училище ОУ „20 април“, СУ „Нешо Бончев“, и ОУ „Проф. Марин Дринов“ са вече изцяло обновени. В момента тече ремонт, който ще приключи до дни в две от детските градини – това е детска градина „Райна Княгиня“ и детска градина „ 1- ви юни“. Напълно са обновени сградите, тъй като е подменена ВиК инсталацията, електроинсталацията, нови уреди за кухненските блокове, абсолютно всичко това, което е съгласно с най-новите стандарти.

Водещ: И за финал на нашия разговор, как стои въпросът и по отношение на работната заетост на територията на община Панагюрище?
Никола Белишки: Работната заетост на територията на община Панагюрище не се различава много от картината, която е в национален мащаб. Бизнесът изпитва остра нужда от квалифицирани кадри. Това, което мога да кажа, че в Бюрото по труда имаме над 140 регистрирани свободни работни места, но няма кадри, които да ги заемат. Това, което наблюдаваме в момента, има движение на специалисти от съседните общини, включително и от Пловдив, Пазарджик. Това е проблем, който наистина трябва да се помисли мащабно. Ние, както знаете, заедно с бизнеса още преди да влезе в сила в Закона за дуално обучение направихме своите първи стъпки. И тази година стъпващите първите ученици, които влизат в системата на т.нар. дуално обучение, ще намерят своята практическа реализация.

Водещ: Добре, Благодаря Ви
Никола Белишки: Благодаря Ви, хубав ден желая и на Вас
Деница УЗУНОВА