Никола Дойчев, ДФ „Пловдив 112“: В готовност сме за подпомагане на операцията по издирване и спасяване в Албания

снимка: ДФ "Пловдив 112"

Пловдив. Екип от Доброволно формирование „Пловдив 112“ е в готовност за заминаване за подпомагане на операцията по издирване и спасяване в Албания, заедно с българския модул за издирване и спасяване при градски условия (USAR). Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Никола Дойчев, експерт по безопасност и първа помощ към доброволното формирование.
Той посочи, че екипът, който е в готовност за оказване на съдействие за справяне с щетите от бедствието в Албания, се състои от петима души. „Общо около 30 души от ДФ „Пловдив 112“ и българския USAR ще тръгнат към пострадалата ни съседна страна при повикване“, каза Дойчев. Експертът разказа, че екипът на ДФ „Пловдив 112“ е мобилизиран и е бил в готовност за заминаване още в рамките на вчерашния ден.  „Молбата за съдействие към нас означава огромно доверие, че сме се доказали като професионалисти и че имаме много високо качество на обучение. Преминали сме обучение в Националния център за професионално обучение на „Гражданска защита” в Монтана и то точно за такъв модул – за издирване и спасяване в градска среда. В пълна готовност сме за реакция при бедствия“ , каза Никола Дойчев. Той подчерта, че кметът на Пловдив Здравко Димитров е успял изключително бързо да осигури необходимите финанси и транспорт на екипа от ДФ „Пловдив 112“, за да могат да помогнат на бедстваща Албания.
„Фокус“ припомня, че земетресение с магнитуд 6,4 бе регистрирано в Албания на 26 ноември, в района на Дуръс, адриатическото крайбрежие. Трусът е усетен в 3:54ч. (04:54 българско време).  По последни данни са загинали 24 души.
Тони МИХАЙЛОВ