Никола Дойчев, ДФ „Пловдив 112“: Готови сме да реагираме на всеки призив за помощ от жителите и гостите на града по време на фестивала Капана Фест 2019

снимка: личен архив

Пловдив. Доброволно формирование „Пловдив 112“ е в готовност да реагира на всеки призив за помощ от страна на жителите и гостите на града по време на фестивала Капана Фест 2019. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Никола Дойчев, експерт по първа помощ към ДФ „Пловдив 112“ и Община Пловдив. „Ще участваме с обезпечаване на самия фест, като при нужда ще оказваме медицинска помощ и пожарогасителни дейности. Ще бъдем разположени на няколко пункта, като ще има един главен, на който при нужда могат да ни потърсят абсолютно всички посетители на града и фестивала. Нашият ключов пункт ще бъде обозначен с надпис и бранд ДФ „Пловдив 112“ First aid/Първа помощ и Fire safety/Пожарна безопасност. Ще бъде и на двата езика, за да се ориентират абсолютно всички посетители на Капана Фест. Ще бъдат раздавани и карти, на които също ще бъдем обозначени като пункт с червен кръст отгоре“, обясни Дойчев.
Той смята, че конкретно на този фест ще се отчете голяма посещаемост от чужденци, тъй като Пловдив е европейска столица на културата.
Никола Дойчев отбеляза, че Капана Фест е едно от събитията, при които се регистрира голямо струпване на хора, което от своя страна създава повече рискове. „На първо място, съветът, който даваме ние от ДФ „Пловдив 112“, е всеки да мисли какво прави. Не можем да предгадаем историята на събитието, както и замисъла на всеки индивидуален човек. Напълно ни е ясно, че ще има проблеми с прекомерната употреба на алкохол, което все пак не изисква голяма медицинска намеса. Затова апелирам хората, които възнамеряват да употребят алкохол, да го правят в ограничени количества и с мярка. Също така, има нещо, което е индивидуално за този фест, а именно че се очаква доста лошо време. На повечето подобни събития ние очакваме да има състояния като топлинно изтощение, топлинен шок, слънчев удар и всякакви други, които са причинени от високата температура. На този фест ние сме готови да реагираме при температурен колапс. От прекалено рязката смяна на температурата може да наблюдаваме температурен колапс и съответно леки стадии на хипотермия, ако се случи това да има проливни дъждове. Затова апелирам хората да се снабдят с необходимите средства – дъждобрани и чадъри, както и да си сложат високи и непропускащи вода обувки. Оставаме на разположение за посетителите – ще реагираме при всеки един случай и ще помогнем с каквото можем“, подчерта Никола Дойчев.
И през трите дни на фестивала представителите на ДФ „Пловдив 112“ ще бъдат в емблематичния квартал на Пловдив, като дежурството им ще приключи чак когато си тръгне и последния човек.
Тони МИХАЙЛОВ