Никола Дойчев, ДФ „Пловдив 112“: Готови сме да реагираме на всеки призив за помощ от жителите и гостите на града по време на фестивала Капана Фест 2019

снимка: личен архив

Никола Дойчев, експерт по първа помощ към Доброволно формирование „Пловдив 112“ и Община Пловдив, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, относно обезпечаването безопасността на посетителите на Капана Фест 2019. Експертът даде съвети за безпроблемно прекарване и забавление по време на тридневното събитие.

Фокус: Започва фестивалът Капана Фест 2019 в Пловдив. Доброволно формирование „Пловдив 112“ отново ще бъде на линия и ще се грижи, най-общо казано, за безопасността на посетителите. За какво по-точно ще бди „Пловдив 112“?
Никола Дойчев: ДФ „Пловдив 112“ отново ще вземе участие на културно-масовото събитие Капана Фест 2019. Ще участваме с обезпечаване на самия фест, като при нужда ще оказваме медицинска помощ и пожарогасителни дейности. Ще бъдем разположени на няколко пункта, като ще има един главен, на който при нужда могат да ни потърсят абсолютно всички посетители на града и фестивала. Фокус: Къде ще бъдат разположени пунктовете на ДФ „Пловдив 112“?
Никола Дойчев: Нашият ключов пункт ще бъде обозначен с надпис и бранд ДФ „Пловдив 112“ First aid/Първа помощ и Fire safety/Пожарна безопасност. Ще бъде и на двата езика, за да се ориентират абсолютно всички посетители на Капана Фест. Ще бъдат раздавани и карти, на които също ще бъдем обозначени като пункт с червен кръст отгоре.
Фокус: Вече трета година отговаряте за обезпечаването на Капана Фест. Можете ли да откроите по интересни случаи или по странни призиви за помощ, на които сте се натъквали?
Никола Дойчев:
Случаи винаги има. Всеки случай сам по себе си е доста интересен, защото нас просто ни викат и ние всъщност не знаем на какво ще се натъкнем. И, както се казва, импровизираме, общо взето. Всичко е в дълбокия смисъл на думата „интересно“. Вършим си работата и смея да кажа, че я вършим много добре.
Фокус:
Повече чужденци ли ще има на Капана Фест, според вас?
Никола Дойчев: Моето лично мнение е, че конкретно на този фест ще станем свидетели на малко повече чужденци, тъй като все пак Пловдив е европейска столица на културата. Зачестиха абсолютно всички  културно-масови събития. На Капана Фест 2019 ще има доста известни групи както от страната, така и от чужбина. И мисля, че ще се натъкнем на малко повече чужденци, което е страхотно за нашия град.
Фокус:  Знаем, че при подобни масови събития, и то продължаващи няколко дни, се събират много хора, особено по-млади хора. Често те си позволяват по-свободно поведение и наднормена консумация на алкохол. Какви съвети може да дадем на младежите, а и на всички останали, които смятат да станат част от фестивала Капана Фест 2019?
Никола Дойчев:
На първо място, съветът, който даваме ние от ДФ „Пловдив 112“, е всеки да мисли какво прави. Ние не можем да предгадаем историята на събитието, както и замисъла на всеки индивидуален човек. Напълно ни е ясно, че ще има проблеми с прекомерната употреба на алкохол, което все пак не изисква голяма медицинска намеса. Затова апелирам хората, които възнамеряват да употребят алкохол, да го правят в ограничени количества и с мярка. Също така, има нещо, което е индивидуално за този фест, а именно че се очаква доста лошо време. На повечето подобни събития ние очакваме да има състояния като топлинно изтощение, топлинен шок, слънчев удар и всякакви други, които са причинени от високата температура. На този фест ние сме готови да реагираме при температурен колапс. От прекалено рязката смяна на температурата може да наблюдаваме температурен колапс и съответно леки стадии на хипотермия, ако се случи това да има проливни дъждове. Затова апелирам хората да се снабдят с необходимите средства – дъждобрани и чадъри, както и да си сложат високи и непропускащи вода обувки. Все пак трябва да бъдем подготвени общо всички. Оставаме на разположение за посетителите – ще реагираме при всеки един случай и ще помогнем с каквото можем.
Фокус:
Тоест, посетителите на Капана Фест 2019 могат да разчитат на вашата помощ и през трите дни на фестивала – 31 май, 1 и 2 юни, до самия край?
Никола Дойчев:  
И през трите дни на фестивала ние ще бъдем там от 11.00 часа и сме дежурни докато приключат изявите на всички групи и докато не си тръгне и последния човек.
Тони МИХАЙЛОВ