Никола Дойчев, ДФ „Пловдив 112“: Грижата за собственото ни здраве и безопасност са водещи при присъствие на мащабни събития като „Hills of Rock“ в Пловдив

снимка: личен архив

Никола Дойчев, експерт по първа помощ към Доброволно формирование „Пловдив 112“ и Община Пловдив, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за рисковете при провеждането на мащабни събития и концерти като „Hills of Rock“. И тази година ДФ „Пловдив 112“ ще се грижи за обезпечаване здравната безопасност на посетителите .

Фокус: За втора поредна година в Пловдив ще се проведе едно грандиозно рок събитие – „Hills of Rock“. Също за втора поредна година Доброволно формирование „Пловдив 112“ ще положи всички усилия, за да обезпечи безопасността на хилядите посетители на тридневния фестивал. Първото важно нещо, което трябва да кажем е, че сме в разгара на летния сезон и се очакват сравнително високи температури. През миналата 2017 година температурите по време на фестивала достигнаха до 42-43 градуса и в часовия диапазон между 14.00 и 20.00 часа. Какво да очакваме тази година и как сте се подготвили да реагирате спрямо потърсилите помощ от прегряване? Нека да обясним и до какво могат да доведат високите температури.
Никола Дойчев: Поради очакваните високи температури и спрямо многобройните гости на самия концерт, нашият екип от ДФ „Пловдив 112“ е достатъчно подготвен. Вече сме провели няколко инструктажа, включително и на мястото на провеждане на концертите. Разработили сме и сме оттренирали специални техники и планове за действие при нужда от оказване на помощ на хората. Очакваните високи температури, разбира се, много често водят до опасни последици за здравето на хората и поставят в рискова ситуация живота на много от тях, независимо дали става въпрос за топлинен или слънчев удар, прегряване, дехидратация или топлинно изтощение. И все пак, ние от ДФ „Пловдив 112“ се чувстваме отговорни за здравето и живота на хората по време на предстоящия фестивал. Както се казва, силно се надяваме да скучаем и да не се налага нашата намеса.
Фокус: Трябва да акцентираме върху това, че тази година фестивалът ще бъде три дни, докато през 2017-та беше двудневен. Това означава, че ви предстои още по-голяма отговорност и още повече работа. В тази връзка, какви съвети трябва да дадем на хората, присъстващи на подобно мащабно събитие?
Никола Дойчев:
На първо място бих казал, че хора с придружаващи заболявания трябва да осигурят необходимите им медикаменти и при най-малкото съмнение за здравето им, нека да потърсят нашата помощ. По възможност нека хората да си носят за пиене минерална вода. Подчертавам минерална, защото газираните напитки и тези, които съдържат кофеин, не утоляват жаждата и не допринасят за подобряване на състоянието. Разбора се, трябва да се почива на сянка колкото се може повече. Когато сме изложени на слънце, трябва да използваме лосион за защита, който е с висок фактор. Светлите дрехи и аксесоари също помагат за ситуацията. Нека хората, които присъстват на фестивала да се уверят, че приемат достатъчно течности, дори и да не са жадни. Препоръчвам да се пие най-малко три литра вода на ден. Продължителното излагане на откритите части от тялото на човек на преки слънчеви лъчи може за кратко време да предизвика изгаряния, а високата температура – термичен шок. Давам прост пример. Ако наблюдавате главоболие, гадене, повръщане, мускулни крампи и неуриниране през последните часове, то най-вероятно сте свидетели на обезводняване. Препоръчваме в такива случай да се пие вода на малки глътки до стабилизиране на човека. Ако някои повръща, не бива да пие каквото и да е било. Давам още един пример. Ако забелязваме обърканост, дезориентираност, разсеяност или друга промяна в менталното състояние на човек, това е най-вероятно топлинен удар. Потърсете отново нас. На последно място, но не и по важност – нека да не се прекалява с алкохола. Алкохолът в съчетание с високите температури е много рискован фактор, който често води до фатални последствия. Съветвам хората при нужда да потърсят нас. Ние знаем какво да направим.
Фокус: Как могат хората да ви разпознаят там, ако имат нужда от помощ за себе си, за свой приятел или за непознат?
Никола Дойчев: Ще бъдем облечени с червени фланелки, които са с бранд и надпис  ДФ „Пловдив 112“. Подготвени сме за всяка една възможна ситуация, в която има риск за здравето на посетителите. Както казваме ние, когато Господ не помага, ние сме на ход. Не трябва да подценяваме ситуацията и големия риск, който съществува.
Фокус: Колко бяха случаите, в които се налагаше ваша намеса по време на първото издание на фестивала „Hills of Rock“ в Пловдив?
Никола Дойчев: По време на фестивала миналата година имахме доста работа. Беше много топло и регистрирахме доста случаи на дехидратация и на топлинни удари. По наша информация, общо 21 души бяха пострадали от високите температури и от приемането на алкохол. Имаше и някои по-сериозни случаи, като момче със специфични припадъци от хронично заболяване. Тогава се наложи да предприемем по-специфични действия и да направим нужното, за да го транспортираме до болнично заведение.
Фокус: Нека да разиграем една възможна ситуация по време на фестивала – след продължително излагане на силно слънце човек припада. Някой от присъстващите идва и ви съобщава какво се е случило. Какви са стъпките оттук нататък, които вие ще предприемете?
Никола Дойчев: На първо място, в нашата дейност е най-важна екипировката. Разполагаме с най-модерната екипировка за доброволно формирование на Балканите. Изключително подготвени сме, държим на високия дух и на професионализма на всеки един от нас. Разбира се, има конкретни техники и манипулации, които се правят при различните видове припадане. Най-често се случва топлинният припадък, който се причинява от висока температура. Ние целим на първо място да охладим човешкото тяло, като поставим студени компреси. Простите умения спасяват човешкия живот. Мокрим няколко кърпи и ги поставяме на свивките на тялото на пострадалия. Това помага изключително много, колкото и просто да звучи. След това, при нужда, транспортираме пострадалия до болнично заведение или го изпращаме на сянка и го изкарваме извън територията на провеждане на фестивала.
Фокус: Какво показва практиката – човек усеща ли сам, че му става зле, чака ли до последния момент, за да потърси помощ?
Никола Дойчев:
Това е строго индивидуално. Има някои хора, които не усещат, че нещо не е наред с тях и са по-издръжливи на високи температури. Но практиката и опита ми показват, че хората обичат да се правят на герои и търсят нашата помощ в последния момент. Затова ги съветвам възможно най-скоро и възможно най-рано, ако усетят че нещо не е наред и не се чувстват добре, да потърсят нашата помощ. Това изключително много ще помогне както на тях, така и на нас.
Фокус: На колко събития ДФ „Пловдив 112“ е отговаряло за обезпечаване безопасността на посетителите?
Никола Дойчев:  
На много места и събития сме отговаряли за обезпечаване безопасността на посетителите. Аз и екипът сме едно цяло и сме се сработили много добре на терен. Работили сме на „Капана Фест“, също на „Hills of Rock“ през миналата година. Ходили сме на истински бедствия като тези в Мизия, в кв. „Аспарухово“ във Варна. Трудно е да се изброи на колко много места сме ходили. Важното е, че имаме много голям опит, попадали сме на много и различни ситуации, като сме се справяли максимално добре във всяка една от тях.
Тони МИХАЙЛОВ