Никола Дойчев, ДФ „Пловдив 112“: Човек трябва да се грижи за собствената си безопасност по време на мащабни събития като „Hills of Rock“, няма нужда да се правят геройства

снимка: личен архив

Никола Дойчев, експерт по първа помощ към Доброволно формирование „Пловдив 112“ и Община Пловдив, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за рисковете при провеждането на мащабни събития и концерти като „Hills of Rock“. И тази година ДФ „Пловдив 112“ ще се грижи за обезпечаване здравната безопасност на посетителите по време на фестивала, който ще се състои в дните 28-30 юни.

Фокус: Г-н Дойчев, за трета поредна година в Пловдив ще се проведе едно грандиозно рок събитие – „Hills of Rock“. Също за трета поредна година Доброволно формирование „Пловдив 112“ ще положи всички усилия, за да обезпечи безопасността на хилядите посетители на тридневния фестивал. Първото важно нещо, което трябва да кажем е, че сме в разгара на летния сезон и се очакват сравнително високи температури. Фестивалните температури през 2017 и 2018 достигнаха до над 40 градуса. В тази връзка, как сте се подготвили да реагирате спрямо всички, които ще потърсят помощ в жегите?
Никола Дойчев: От ДФ „Пловдив“ 112 сме взели всички възможни мерки за превенция от високите температури на околната среда. Провели сме специално разработено обучение за събитието. Разгледали сме потенциалните казуси, които могат да възникнат с физическото и менталното състояние на човек. Набелязали сме така наречените „червени“ зони на мероприятието. С две думи – подготвени сме!.
Фокус: Какво може да посъветваме посетителите, които ще прекарат цели три дни, изложени на слънце?
Никола Дойчев:
На първо място, всички посетители да вземат необходимите превантивни мерки – да се снабдят със слънцезащитни продукти, светла шапка и задължително обилно количество минерална вода. Казвам вода, защото газираните напитки и алкохолът не спомагат хидратирането при високите температури, както някои хора смятат. Голяма грешка също е утоляването на жаждата с бира. Бирата е доста голям диуретик и точно поради този факт има риск от влошаване на състоянието при дехидратация. Не са изключени състояния като топлинен удар, слънчев удар, различни видове изтощения и други, предизвикани от температурите на околната среда. Съветвам посетителите да потърсят съдействие от нас при такава симптоматика на такива състояния, предизвикани от високата температура, като главоболие, гадене, повръщане, нарушено потоотделяне, непоносимост към светлина и светлинни обекти, неволеви треперения на отделни мускулни групи, така наречените крампи, и други.
Фокус: Трябва да акцентираме и върху това, че тази година фестивалът отново ще бъде три дни, докато през 2017-та беше двудневен. Това означава, че ще има огромен поток от хора, не са изключени инциденти и неприятни случки. Представляват ли трудност за вас такива мащабни събития и как хората да осигурят своята безопасност в тълпата, която, особено на „Hills of Rock“,  е в еуфория?
Никола Дойчев: Както казах преди малко, от ДФ „Пловдив 112“ сме разиграли всяка една потенциална възможна опасност, която може да възникне при масово събитие като това. Биха предизвикали трудност за нас, ако не бяхме подготвени. Но ние сме напълно подготвени за всяка една възможна ситуация. Безопасността на хората в тълпата може да се осигури чисто индивидуално, от всеки сам по себе си човек. Трябва да се внимава от удари в главата, конкретно в основата на черепа и тила, също от удари в коремната част и торса. Те биха навредили най-много за състоянието на човек. Трябва всеки един да се погрижи индивидуално за своята безопасност в тълпата.
Фокус:
Как могат хората да ви разпознаят на събитието, ако имат нужда от помощ за себе си, за свой приятел или дори за непознат?
Никола Дойчев: Ще бъдем облечени в червени дрехи с надпис Доброволно формирование „Пловдив 112“. Ще бъдем разположени на ключови места по цялата зона на събитието. Ще имаме и един стационарен пункт, на който винаги ще има хора. Той ще бъде обозначен и на картите на събитието, като всеки един от посетителите ще знае за него. Винаги могат при нужда да ни потърсят на стационарния пункт или да сигнализират на наш служител по различните мобилни ключови позиции в рамките на събитието.
Фокус: Може ли да споделите някой от по-фрапантните случаи, тези, които са се запечатали в съзнанието ви, по време на миналите две издания на фестивала в Пловдив?
Никола Дойчев: Мога да ви разкажа за последния случай, който отработихме в рамките на фестивала миналата година. Това беше в последния ден, в последното възможно време – в полунощ. Компания от три момчета от чужбина, присъстващи на събитието, ни извикаха. Ние намерихме на мястото пострадал човек, който беше с доста силен абсцес – гнойна инфекция на лявата подбедрица. Тази инфекция беше вследствие на ухапване от насекомо, най-вероятно паяк. Ситуацията беше доста тежка, тъй като този човек не можеше да се движи сам, а употребата на алкохол също допринасяше за това. Наложи се да извикаме колегите от Спешна помощ и пострадалия да бъде откаран в лечебно заведение. Затова пак акцентирам върху това, че при всяка една възможна ситуация, ако се случи нещо, веднага или възможно най-скоро да се потърси човек от нашия екип за помощ, за да знаем ние какво да направим и състоянието да не се отлага във времето.
Фокус: Какво показва практиката – човек свикнал ли е да търси помощ или пренебрегва здравето си в името на забавлението, чакайки последния момент за съдействие?
Никола Дойчев:
Всичко е строго индивидуално. Но на такива събития, на които има голям риск за здравето на хората, поради една или друга причина, няма нужда да се правят геройства. Нека да се потърсят специализираните служби, които знаят какво да направят и какво мерки да предприемат. Повтарям, че няма нужда от геройства.
Тони МИХАЙЛОВ