Никола Костадинов, актьор и режисьор: В моноспектакъла „Пътникът“ имам честта да изразя онова, което е вътре в мен като човек съществуващ в този свят

Никола Костадинов, актьор и режисьор от Македония и студент в Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Костадинов, да разкажете повече на нашите слушатели какво представлява моноспектакъла „Пътникът“?

Никола Костадинов: В „Пътникът“ имам честта да изразя онова, което е вътре в мен като човек съществуващ в този свят. „Пътникът“ се занимава с изследването на психологическата разруха на човека, дерзаещ се от всички мисли както и на онова, което виждат очите му и на всичките взаимоотношения с хората. Моноспектакълът показва нечовещината, която днес достига върха или дъното при хората. Това са част от въпросите, с които се занимава „Пътникът“. Проектът е съчетание е от танц и театър.

Фокус: Вие ли сътворихте текста, идеята и посланието, което отправяте към публиката?

Никола Костадинов: Идеята за текста и нещата, които се случват по време на моноспектакъла са измислени от мен.

Фокус: Каква е разликата между моноспектакъл и традиционен театър?

Никола Костадинов: Понякога не ми е много приятно, когато репетирам сам на сцена. Причината е, че искам да имам колеги актьори до себе си, с които да си разменяме енергия и да общуваме. В моноспектакъла получаваш енергия от публиката, ако и даваш разбира се, защото ако не даваш енергия – няма как и да получиш.

Фокус: Днес благоевградчани ще могат да видят „Пътникът“ отново, има ли притеснение, когато актьорът излиза сам на сцена?

Никола Костадинов: В началото имах притеснения, които бяха свързани с това  как публиката ще възприеме идеята, защото се съчетават танц и театър. Това ме караше да се притеснявам, но вече съм сигурен в това, което се случва на сцената и знам какво носи това нещо.

Фокус: Каква е продължителността на моноспектакъла и колко време ви отне, за да го реализирате?

Никола Костадинов: Моноспектакълът е с продължителност от 1 час. Не мога да определя времето, което ми отне реализацията на този проект, защото текстът е писан по време на моето обучение и по време на мои пътувания през последните няколко години. В „Пътникът“ има монолози, които са писани в различни ситуации и моменти. Това, което изследва „Пътникът“ са всички онези терзаещи неща и вълнения, които прави човек докато пътува. Ако трябва са сметнем репетиционния процес е около месец.

Фокус: Предстои ли втора част на „Пътникът“?

Никола Костадинов: Днес ще се играе първата част. Бях оставил още нещо в себе си, което ще представя във втора част. По този начин реших да реализирам и втора част като за сега премиерата е на 20 април.

Фокус: Втора част продължение ли е на първа?
Никола Костадинов: Да, втора част е продължение на първа като е необходимо зрителя да е гледал най-напред първата част. Причината е, че нещата са свързани.

Фокус: Какво е вашето послание към всички млади хора, които са се насочили към актьорското изкуство?

Никола Костадинов: Най-важното нещо е да бъдат преди всичко здрави, щастливи, да обичат и да бъдат обичани, защото когато има любов между хората нещата се случват. По този начин те придобиват друг смисъл, който е човешки и духовен.

Денис НИКИФОРОВ