Никола Костадинов, актьор и режисьор: Театърът може да се използва и като лечебно средство

Снимка: Pixabay

Никола Костадинов, актьор и режисьор от Македония и възпитаник на ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Костадинов, възможно ли е театърът да бъде използван с лечебна цел?

Никола Костадинов: Театърът може да се използва и като лечебно средство. Актьорите се интересуват от въздействието на театъра върху хората. Театърът може да се използва като смехотерапия. Също така актьорите могат да бъдат медицински клоуни. Чрез лечебното средство на театъра се посещават болниците и се забавляват пациентите. От седем месеца се занимавам със смехотерапия и арттерапия като така помага на нуждаещите се. Благодарен съм, че имам възможност да наблюдавам за въздействието на хората от изкуството върху другите около нас. Също така водя арттерапия на хора с психични проблеми. По този начин наблюдавам целия лечебен процес на театъра и въздействието, което се постига.

Фокус: Каква е целта на лечебния театър?

Никола Костадинов: Нашата цел е пациентите да забравят за здравословните проблеми поне за малко. Благодарение на изкуството те се отпускат и се чувстват по-добре. Театърът има своите ползи за всички хора, независимо от техните заболявания и здравословни проблеми. Изпитвам голяма човещина към тези хора и благодарност, че мога да им бъда от помощ. В работата си с хората включвам всички познания, които имам.

Фокус: С какво се различават актьорите от останалите хора?

Никола Костадинов: Актьорите са доста емоционални и е необходимо да се научат да владеят емоциите си.

Фокус: Възможно ли е зрителят да получи катарзис по време на представление?

Никола Костадинов: Аз съм човек, който разбира, осъзнава и вярва в това, че когато има екип, който може да достигне определено ниво на това, което се прави, то публиката може да постигне т.нар. катарзис. Някои хора отричат този катарзис, други не, но аз мисля, че това нещо в изкуството може да се постигне. Важно е всяко едно нещо, с което се занимава човек да бъде от полза на хората. Същото се отнася и за всяка една професия. В противен случай останалото е загуба на време.

Фокус: Оказва ли театърът лечебен ефект и върху актьора?

 Никола Костадинов: Театърът влияе лечебно и оказва лечебен ефект както върху публиката, така и върху актьора, но трябва да се имат някои неща предвид. Въпреки това трябва да се внимава, защото съществува граница, при която актьорът може да получи една психологическа разруха върху самия себе си. По този начин може да се получат здравословни проблеми. Причината е, че се предизвикат силни емоции, терзания и вълнения. Също така актьорът се опитва да дълбае и си задава въпроси, на които не намира отговори. Така той продължава да търси и се получава една голяма дупка, от която човек е необходимо да се пази. Независимо с какво се занимаваме и какво искаме да постигнем – най-важното е да останем здрави и такива каквито сме.

Денис НИКИФОРОВ