Никола Чанев, областен управител на Кърджали: Взети са всички мерки срещу африканската чума по свинете в областта

Снимка: Областна администрация-Кърджали

Никола Чанев, областен управител на Кърджали, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

Водещ: В Кърджали паднаха обилни дъждове последните дни, имаше и много бури. Как се възстановява градът? Какви са щетите?

Никола Чанев: Градът се възстановява бавно и поетапно. Наистина в Кърджали паднаха огромни количества валежи, както в съботния ден, така и два дни по-рано – град, валежи – нещо, което наистина нашият град не е виждал поне в последните 30-40 години, по мнението на по-възрастните наши съграждани.Тук е моментът да благодаря на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ за изключително професионалната им работа, за това, което свършиха, тъй като имаше, особено в четвъртък, бурни, ураганни ветрове, повалени над 50 дървета, запушени пътища. Те изключително бързо и професионално свършиха своята работа, за което им казвам едно огромно благодаря. За съжаление малко по-бавно действат общинските служители от „Озеленяване, чистота и благоустройство“, поради което все още изпадалите дървета и клони не са събрани от тротоарите, но вярвам, че и там ще се получи един положителен ефект.

Водещ: Какви мерки предприемате, с цел превенция?

Никола Чанев: Имайте предвид, че това, което се случи, беше изцяло на територията на областния център град Кърджали, където основата от тези мерки могат да бъдат взети от Община Кърджали. Аз съм изключително притеснен поради факта, че се оказва, че една огромна част от общинската администрация поне лично за мен не си е свършила достатъчно добре работата. Какво имам предвид? Много запушени шахти, липса на отводняване на основни булеварди, което създаде проблеми. Друг притеснителен факт, който констатирахме по време на това бедствие, беше липсата на поставени мантинели и решетки в рамките на територията на града. Тук искам да поясня за вашите слушатели, че поставянето на такива обезопасителни съоръжения, независимо дали пътищата са от републиканската или от общинската пътна мрежа, в рамките на населеното място са ангажимент на общината. За съжаление именно поради непоставяне на такива обезопасителни съоръжения, имахме и катастрофа на един от булевардите – „Кърджали“ и улица „8 март“, където колата беше влязла в дълбоката канавка. И третият особено тревожен факт – съборени от вятъра стълбове, които за съжаление са изгнили и въпреки неколкократните писма от Областно пътно управление към община Кърджали, не са взети мерки тези гнили стълбове да бъдат премахнати. Общо взето всички тези проблеми са във властта на общинския кмет, но аз считам, че като областен управител също трябва да взема необходимите мерки. Това може да бъде по-скоро чрез алармиране на населението, а и на самата община, в която връзка ще свикам областната комисия по безопасност на движението във връзка именно с всички тези проблеми, за да можем да помогнем да се предотвратят бъдещи такива, тъй като едва ли това ще е последният пороен дъжд.

Водещ: Господин Чанев, а какви мерки взимате срещу чумата по свинете?

Никола Чанев: Изключително сериозен проблем, който за съжаление приближава и към Кърджалийска област. Както знаете, през миналата седмица бяха открити два случая край хижа „Здравец“ – пловдивско, което на практика е изключително близо до административната граница на област Кърджали. Взети са всички необходими мерки, извършва се от органите на Областно пътно управление – Кърджали дезинфекция на местата за отдих по основните пътища. На ГКПП Маказа се извършва дезинфекция на вход от Гърция, тъй като африканска чума по свинете има и в съседната на нас Турция, а много хора използват това трасе за междинно влизане. Разбира се, предприели сме всички мерки във връзка с указанията, дадени ни от Министерство на земеделието и министър Десислава Танева. Допълнително беше взето решение да се установи точният брой на домашните прасета в област Кърджали. Имайте обаче предвид, че на територията на област Кърджали този проблем не е толкова засилен, както там, където се случваше досега. По наши данни от преброяването на дивите прасета, на територията на област Кърджали има около 1800 диви прасета и в рамките на около 200 домашни прасета. Въпреки всичко ние сме длъжни по всякакъв начин да се борим с предотвратяването на заразата. В тази връзка имах и телефонен разговор със заместник-областния управител на Източна Македония и Тракия със седалище Комотини, в което обясних всички взети от нас мерки. Получих информация за това, което предприема гръцката страна. Общо взето разговорът беше изпълнен с конструктивизъм. Получихме благодарности от гръцка страна за това, което правим във връзка с ограничаването на заразата и стремежа ни да не допуснем тя да стигне до Гърция. Но имайте предвид, че през територията на областта минават годишно над един милион румънски туристи. А, както сами знаете, там има много огнища на африканска чума по свинете, а хората са най-големият преносител на тази болест.

Водещ: Господин Чанев, ако ми позволите още един въпрос, свързан с друга тема. Заедно с новия директор на Областната дирекция на МВР старши комисар Атанас Илков обсъдихте възможности за по-тясно сътрудничество на МВР с органите на държавата и местната власт. Какви са начините и методите, които ще се използват?

Никола Чанев: Това беше първоначална опознавателна среща. Използвам случая да поздравя с добре дошъл в област Кърджали старши комисар Илков – един доказан професионалист в системата на МВР. Обсъдихме различни проблеми, налични в област Кърджали като проблемите с трафика, също така пътната безопасност, разбира се и мерките за предотвратяване на африканската чума по свинете и участието на полицията в тези мерки. Смятам, че проведохме един добър диалог, в който възникна желание да бъде регулярен, за да могат да се обсъдят нововъзникналите проблеми. Разбира се, беше поставен проблемът и с шума, причиняван от ромските сватби. Обменихме мисли в посока как да направим по-добро взаимодействието между държавните органи, между МВР и Областна администрация.

Йоланда ПЕЛОВА