Никола Чанев, областен управител на Кърджали: Трябва да помним историята и миналото си, за да изградим нашето бъдеще

Никола Чанев, областен управител на Кърджали, в интервю за предаването „ За честа и славата на България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Кърджали отпразнува 105 г. от освобождението на Източните Родопи. Господин Чанев, какво от случилото се преди години, паметни събития е важно да си спомним днес?
Никола Чанев: Ние не трябва да забравяме нищо. Необходимо е да възпитаваме децата си в дух на национална гордост. Необходимо е да помним героите, дали своя живот за Освобождението на България. Огромен е приносът на ген. Васил Делов, под чието командване е освободен Кърджали и догодина се навършват 80 г. от неговата кончина през 1938 г. Много ми се иска да отдадем необходимото уважение на този герой на България.

Водещ: Има ли съвременният българин нужда от история днес? Какво е вашето мнение?
Никола Чанев: Съвременният българин определено има нужда от история. Трябва да помним историята, трябва да помним миналото си, за да изградим нашето бъдеще. Ако искаме да се развиваме като държава, като народ, нашите деца трябва да знаят, какво са направили техните предци. Ако преди години, примерно при освобождението на Кърджали, те са давали живота си за свободата на тази област, за свободата на България, сега на техните наследници задачата е друга. Ние трябва да развиваме обществото във всички негови сфери – в икономика, наука, култура. И за да бъде това така, за да знаят нашите деца наследници на какъв народ са, на какви хора са, те трябва да изучават историята внимателно и трябва да бъдат възпитавани в дух на родолюбие.

Водещ: Господин Чанев, всяка годишнина ни дава повод за равносметка. Както и вие споменахте, нашите деца и самият българин, трябва да познава тази история и да познава подвизите на героите, които са дали живота си за свободата. Отдаваме ли заслужената почит на героите? Всъщност, осъзнаваме ли, че благодарение на тях, сме в пределите на България?
Никола Чанев: Аз смятам, че ние отдаваме почит на героите. Тя наистина е заслужена и трябва да продължаваме в този дух. Трябва да продължаваме да се прекланяме пред тях. Трябва да направим така, че техните имена да бъдат широко известни. Всеки един гражданин на Кърджали трябва да може да посочи кои са тези хора, какво са направили те за своята страна и за конкретно областта и за гр. Кърджали. Тук смятам, че има още какво да работим, има още какво да се желае и в това отношение политиците сме длъжници на обществото. Смятам че е добре всички тези герои да бъдат почетени ежегодно, а не само веднъж в годината по случай празника на Кърджали. Смятам че е добре в часовете по история или в свободно избираема подготовка на децата да се обяснява за тях, да бъдат възпитавани те в дух на местен патриотизъм. Ние възрастните също има на какво да се научим. Необходимо е да мислим постоянно затова, което е направено. Необходимо е ежедневно да отдаваме почит на тези хора, а не само по празници да се сещаме за тях.

Водещ: Във вашия град са изградени паметници на личности, играли главна роля в освобождението на Кърджали през 1912 г., като бюста на полковник Васил Делов, Паметник на загиналите за освобождение на Кърджали и Паметник на незнайния воин. Какво е състоянието на тези паметници към момента, поддържат ли се те?
Никола Чанев: Да, така е. Това е факт. В Кърджали са налице паметниците, които изброихте. Днес самият аз поднесох цветя пред Паметника на Васил Делов. Това, което мога да ви кажа е че съм обезпокоен за състоянието на тези паметници. Смятам че е необходимо да бъдат вложение средства за тяхното реновиране, за тяхното реставриране, тъй като времето е взело своето. Освен това могат да бъдат положени допълнително усилия от страна на общинските, на местната власт за поддръжката на парковете и градините около тях, за да могат тези паметници освен място за поклонение, да са едно място, на което жителите на гр. Кърджали и гостите, с удоволствие да пристъпват. Тук мога да кажа, че в гр. Кърджали има и други паметници, като например на тракийския войвода Димитър Маджаров – една изключително важна личност в нашата история, особено наследниците на бежанците от Беломорска Тракия. Неговият паметник е в изключително лошо състояние и използвам случая чрез вашето радио да се обърна към местните власти и да ги помоля наистина да направят необходимите усилия, защото е престъпление тези паметници да бъдат оставени на произвола на съдбата.

Водещ: А тези паметници, според вас, притегателен център ли са за младите хора в Кърджали?
Никола Чанев: Разбира се. Младите хора посещават тези паметници. Посещават ги, обаче обикновено покрай празнични събития, водени от техните учители, от техните родители. Ние трябва да възпитаме у всеки млад човек нуждата да посещават тези паметници, трябва да разкажем на всеки един от тях какво са направили тези хора. Тук пак казвам, задължението е общо – на политици, на учители и родители. Трябва да възпитаме едни горди българи, горди с това, което е постигнал техният народ, горди с това, което са постигнали техните предци.

Водещ: Господин Чанев, трябва ли само на годишнини да отдаваме почит на героите и да си спомняме славните страници от нашето минало?
Никола Чанев: Няма да има по-щастлив човек от мен, ако виждам постоянно хора пред тези паметници, хора които да поставят венци, цветя или просто да се поклонят пред паметника, независимо по кое време от годината става това. За съжаление, казвам за огромно мое съжаление, моите наблюдения са, че ние се сещаме за своите герои само във времената, когато имаме някакви трудности или по време на празници. Това е тенденция, която трябва да променим, защото националната гордост, националният дух трябва да се възпитава всеки ден. Трябва да се възпитава ежедневно така, както го правят големите европейски държави. Хората трябва да се чувстват горди от това, че са българи.

Водещ: След като и Вие споменахте, че единствено и само по такива годишнини и празници се сещаме за тези славни герои, какво според вас, можем да направим, за да променим наложилите се стереотипни нагласи?
Никола Чанев: Това, което можем да направим е да работим като общество за нашето израстване. И трябва да започнем с най-малките – децата. Там работата е най-отговорна. Трябва ежедневно, ежечасно, дори ако се налага, да им обясняваме кои са тези хора. Притеснява ме това, че много от нашите деца не знаят кой е ген. Делов, не знаят кой е войводата Димитър Маджаров. Просто трябва да се работи много с тези деца. Не само в училище, където учителите дават максимум от своите възможности, но и в семействата, защото нашите деца са наша обща грижа.

Водещ: И като едно пожелание към нашите слушатели по повод тази 105-та годишнина от освобождението на кърджалийския край от османско владичество, какво ще пожелаете на жителите на Кърджали и областта?
Никола Чанев: На жителите на Кърджали и областта искам да пожелая, първо и преди всичко да са здрави, да бъдат щастливи, да бъдат усмихнати и да бъдат българи. Пожелавам им да възпитат децата си в дух на патриотизъм и да се събираме всяка година така, пред Паметника на освободителите, да отдаваме чест на хората, оставили своя живот за Кърджали. И също така искам да им пожелая да направят така, че нашите деца да не забравят тези хора.
Деница УЗУНОВА