Николина Йочева, Пенсионерска организация – Асеновград: Пенсионерите в България са възприемани като пречка и е обидно, че няма почит към тях и приноса им за обществото

Николина Йочева, председател на Общинската пенсионерска организация в Асеновград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив по повод 1 октомври – Международния ден на възрастните хора.

Фокус: Г-жо Йочева, разкажете ни повече за Общинската пенсионерска организация в Асеновград? Колко са пенсионерските клубове на територията на Община Асеновград и в какво състояние са те?
Николина Йочева: Пенсионерската организация в Асеновград е учредена още преди 35 години и участва активно в културния живот на Общината. През всичките тези години Общинската пенсионерска организация в Асеновград е изградила своя авторитет и функционира активно. На втората година след учредяването на Пенсионерската организация се сформира и малка певческа група, която по късно прераства в хор. След това се създава и вокална група с родопски народни песни. Като цяло, в организацията имаме много добре развита художествена самодейност.
Пенсионерските клубове по селата на територията на Община Асеновград са общо шест, а в града вече са два. На територията на град Асеновград имаше само един, много голям и обширен,  пенсионерски клуб. Дълги години работихме по въпроса за разкриването на втори и вече имаме. Открихме го в петък. Община Асеновград ни предостави подходящо място и помещение. Имахме нужда от втори клуб. Дълго време Общината търси подходящо помещение, защото то трябва да е съобразено с възможностите на възрастните хора, тоест да е на нисък етаж, да няма стълби и да е на удобно място. Намери се отговарящо на изискванията помещение, направи му се основен ремонти и сега условията в него са отлични. Пенсионерските клубове в селата са добре обзаведени и с активна клубна дейност. Организираме общи мероприятия с пенсионерите от селата. Още в понеделник ще се проведе голямо тържество, на което ще участват възрастни хора от пенсионерските клубове по селата. Обикновено пенсионерските организации провеждат събития и големи концерти, за да напомнят за себе си. Ние в Асеновград нямаме такава нужда, защото проблемите ни винаги са на вниманието на Общината. Ние просто правим поздрав към пенсионерите и жителите на града. Имаме такава възможност , защото и двата ни състава се представят успешно навсякъде. Миналата година спечелихме златни медали на Национален преглед на художествената самодейност в София. Имаме много солисти и изпълнители, с които спокойно провеждаме двучасови концерти.
Фокус: Обръща ли внимание Община Асеновград на проблемите на пенсионерските клубове и на пенсионерите като цяло? Срещате ли съдействие при организация и провеждане на мероприятия, в процеса на ежедневните ви задачи и задължения?
Николина Йочева: Община Асеновград се грижи за своите пенсионери и пенсионерски клубове, като им предоставя всичко необходимо. Общината отделя достатъчно средства за поддържане на пенсионерските клубове и за тяхната културно-масова дейност. Няма проблем, който да сме представили пред общинското ръководство и да не е разрешен.  Осигурени са ни достатъчно средства, за да направим и организираме всичко, което искаме. Общуваме с десетки градове от цяла България и сме установили, че пенсионерите в много от тях не получават същото внимание и грижа от общините си. Община Асеновград и общинските съветници са с разбирането, че на пенсионерската организация и като цяло на пенсионерите трябва да се помага. Тук в Асеновград се чувстваме като в оазис и работим спокойно.
Фокус: Какво друго включва дейността на Общинската пенсионерска организация, освен организирането на концерти и подобни мероприятия?
Николина Йочева: Дейността на Пенсионерската организация в Асеновград включва концерти, събития, ежедневни сбирки, кулинарни и други изложби, както и полезни срещи със здравни специалисти, които изнасят беседи на възрастните хора. Постоянно посрещаме гости от други градове, защото ни се носи славата на много активна пенсионерска организация. няма град от България който да не ни е гостувал, независимо дали е голям или малък. Ние също гостуваме, като Община Асеновград ни поема разходите по транспорта.
Когато пенсионерите се събират в клубовете и се забавляват, те се чувстват подмладени. Има много игри, танци и веселба. Още не е свършило, а хората ме питат кога ще е следващото събиране. Всички възрастни хора си прекарват добре и за няколко часа забравят сивото ежедневие и проблемите си.
Фокус: Какво е отношението към възрастните хора в България? Приоритет ли са грижите за тях от страна на държавата и управляващите?
Николина Йочева: Пенсионерите в България са възприемани като пречка, няма почит към тях и приноса им за обществото, а това е обидно. В съвремието не се отчита никаква солидарност между младите и възрастните. Всъщност, идеята на Общото събрание на ООН, когато се обявява 1 октомври за Международен ден на възрастните хора, е да се насочи и ангажира вниманието на обществото към проблемите на възрастните хора. Този ден е призив за повече грижа към тях – да се отдаде заслужена почит към труда им, към постигнатото от тях, на приноса им към обществото. В България сега на пенсионерите се гледа като на пречка. Те са виновни за всичко и пречат на икономиката. На мен ми става страшно обидно, когато се говори колко млади хора работят за един пенсионер. Забравя ли се, че ние също сме работили? Превратностите на времето не бива да влияят.
В България има голяма група пенсионери, които са просто забравени, сякаш не съществуват. В обезлюдени райони и села има възрастни хора с ниски доходи, болни, далече от здравни заведения. Това са забравени хора, за които се сещат само като статистика по време на избори. Тези хора просто гаснат в самотата си и някои от тях дори посягат на живота си. Как да се почувстват добре в старините си? Страшно е и се натъжавам, когато се сетя. На пенсионерите и техните проблеми трябва да се обръща много повече внимание.
Тони МИХАЙЛОВ